Odp: Jęczmień ozimy
U mnie jęczmień cały zielony ciekawe kiedy dojdzie ale coś czuje że nie za szybko
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Jęczmień ozimy
Strony Poprzednia 1 … 16 17 18 19 20 … 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
U mnie jęczmień cały zielony ciekawe kiedy dojdzie ale coś czuje że nie za szybko
U mnie praktycznie cały jest już żółty
U mnie i żółty i zielony, jeden się połamie a drugi nie będzie się jeszcze nadawał do koszenia. Wybrać odpowiedni moment do koszenia będzie sztuką.
U mnie jeszcze nawet nie byłem dokładnie patrzeć w polu ale jak siano woziłem to z daleka widać że dostaje koloru. Czas kombajn już przejrzeć
około 30 będę kosił co ciekawe wszyscy z kim bym nie rozmawiał to mówią że będą reglonowac ... bo jest mieszanka gdzie nie gdzie ale ogólnie około 30 u nas żniwa ... wczoraj wkońcu przygotowałem kombajn jeszcze tylko przyczepy ogarnąć umyć i gotowe wszystko
Startujecie z koszeniem ?? jakieś przecieki co do ceny skupu ?
Ja wczoraj dopiero opryskałem,bo niestety na cięższej ziemi mam przepały pszenicy. Na lżejszej nic nie ma bo na jesieni była tam wilgoć i dało się doprowadzić do skiełkowania. U nas w okolicy zaledwie dwa skupy będą skupować, ale ceny nikt nie chce zdradzić.
w piątek sprób690uje to wam powiem cena w słodowni nie oficjalna 690zł
dzisiaj kosili poletka doświadczalne założone na moim jęczmieniu i wyszło im 62q/ha przy wilgotności 13,5%. Myślę, że z całości będzie jakieś 55-58q. Z koszeniem muszę jeszcze poczekać, bo za dużo zielonych się trafia.
ładnie...
u nas plony zależne od rodzaju gleby ot cała filozofia.
Ja ukosiłem 18,5 zbiorników bizona ZO56 z 5,30 ha przeważyć się nie udało ale myślę że 4,5 t/ha skromnie licząc uleciało. To że przerzedziła go żółta karłowatość w tym roku nie wyszło mu na szkodę, przy tej suszy ten który się utrzymał miał więcej wody, był dorodny i praktycznie ziarno porównywalne z ubiegłorocznym.
Androl to jęczmień wypada ażxtak lekki? Czy zbiorników pełnych nie sypiesz? Ja w zeszłym roku jak żyto zgoliłem na moją małą przyczepk3 wsypałem 1pełem i 1 pod okienko. Na wwdze wyszło 3,3t
jęczmień jest lekkii na przyczepie Zasław 14t w papierach mieści się 15 pszenicy a jęczmienia ino 10300 i ani trochę więcej
Co prawda w swojej krótkiej karierze rolniczej nie uprawiałem jęczmienia ozimego, ale jary mam co rok i jak dotąd nigdy mocno nie ustępował w gęstości pszenicy tj pszenica ok 0,77 jęczmień ok 0,75 to u was widzę że się zbliża do mojego zeszłorocznego owsa 0,55. Co się stało?
W ozimym więcej ości. W stodole mam wysypane razem na jednej pryźmie jęczmień jary i ozimy to z daleka widać który jest który. Mój ozimy jeszcze stoi, raz że kombajn jeszcze nie gotowy, dwa cto co chwila pada a trzy to niech będzie mocno przestojały to się lepiej oście obmłócą.
Ja wczoraj skończyłem jęczmień był ważony jak podliczę to powiem ile wyszło bo do 1 w nocy sąsiadowi rzepak jeszcze tłukłem a co do jęczmienia to jakieś 30%powinien wyjść więcej ale było bardzo dużo pustych ziarniaków:( jeszcze takiego przypadku nie miałem ,jak patrzyłem z tyłu do kombajnu to aż się serce krajało ile tego leci:hmmm:
ozimy jest lekki ... zawsze...
i ja zacząłem późnym popołudniem kosić. Od 16 do 20 wykosiłem 3,5 ha, 8 pełniutkich zbiorników -zbiornik co pół godziny, w tym opróżnianie na postoju. Na spokojnie bez pośpiechu. Objętościowo dużo - wagowo mało.
Dzwonię do gościa gdzie zawsze odstawiam i pytam czy mogę przywieźć. Tak ale najpierw musi zobaczyć próbkę czy nie ma ości bo u siebie kosi i ma bardzo dużo ości i jak u mnie też są to nie weźmie. hmm stary forsz i ości prawie wcale nie mam, a u niego koszą setki hektarów ozimego nowymi classami i pełno ości.
Jęczmień jest strasznie wymagający z tego co widzę to się kosi na spokojnie ..... Pospiech + złe ustawienie i są rezultaty.....
No jak kombajnem za 0,5 bańki kosić 1ha na godzinę? No jak?
Strony Poprzednia 1 … 16 17 18 19 20 … 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Jęczmień ozimy
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo