221

Odp: Żniwa 2015

Wy pomalu konczycie a u mnie odrostow w  ciul i trzeba czekac... ale idzie kosic pomalu gdzie nie ma zieloneo wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

222

A u nas tak gorąco i suszy ze idzie oszaleć ... wody brak  totalny w studniach robi się sucho ... a to nie dobrze ....
w polu nikt prawie nie robi bo nic w ziemię nie wchodzi ... pojechałem podorywkowym to zero reakcji  a jak już wejdzie w ziemie to świata nie widać taki pył

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

223

Mnie został aż cały 1ha i to w dwóch kawałkach gorączka niesamowita wczoraj w kabinie miałem przeszło 40 stopni dobrze że lodówka jest to chociaż woda do picia chłodna ,a na przyszły rok bez klimy się nie ruszam

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

224

Spokojnie  w takich upałach i klima gówno daje ... wczoraj co prawda w robocie miałem przygodę ...  ładując auto w pracy któreś z kolei  w ładowarce klima na full  i czuje że mi gorąco i się ze mnie leje ... a słońce świeci niemiłosiernie ... i  zemdlałem    dostałem hipotermii przegrzania organizmu ... tyle co miałem jeszcze świadomosci i zadzwoniłem do kolegi że odpływam  wyciągneli mnie z maszyny  na pogotowie i  po robocie ...  a teraz mam brak siły totalnie ... więc uważajcie  i to  bardzo .... ja myślałem że takie upały nie straszne ale  nieee  jeszcze raz uważajcie na maszynach bo to się może źle  skończyć !!!

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

225 Ostatnio edytowany przez sławek77 (2015-08-08 11:03:12)

Wczoraj miałem nie ruszać się w pole ale przyszedł sąsiad żeby mu skosić gorczycę, pojechałem o 18 ale i tak nie szło wyrobić w kabinie, w przyszłym roku wołam speca od klimy i niech uruchamia bo wszystko jest ale klima nie działa. W tej chwili 47 stopni w słońcu a w cieniu 35, ciekawe co będzie po południu

226

Oj grzeje 31' w cieniu..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

227

grzeje  brak termometra w słońcu a w cieniu 39 więc jest ciepło ...   patrzę na borzozy na ogrodzie i uschły   całe brązowe   na żywopłocie liście pozwijane i opadaja ....  ciekawie i to bardzo buraki wszystkie leżą na ziemi od tygodnia  jest susza ... właśnie wujaszek wrócił z rybek z Odry i stan wody jest pomniejszony  o 2m od tego co było zazwyczaj

228

W cieniu 35. kosiłem pszenice ale dałem spokój, szkoda zdrowia i maszyny. Jade sprzedać wczorajsze żyto. Wieczorem będę kosił dalej...

229

u mnie 37 w cieniu i "kozaki" koszą bizonem, szacun

230

ja dzisiaj o 13 zakończyłem żniwa 2015. Awarie to na pierwszym polu zaciął się zawór od rozdzielacza (wystarczyło wykręcić i rozruszać), jeden nożyk w kosie pękł i kabelek przy kontrolce od ładowania się upalił. W tym roku poszło jak nigdy. Kombajn zasłużył na pochwałę. Wieczorem nieco go odmucham, odepnę heder na wózek i do stodoły bo ponoć jutro jakieś burze.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

231

Zjechaliśmy na obiad i odpocząć, kosimy mieszankę jęczmień + pszenica z sieczkarnią olej 90 woda 75 stopni, w cieniu 37. Kombajnista ciśnienie 125/85 ja 130/85 wiec wszyscy dajemy radę  wink zostało 1,8 ha pojedziemy przed osiemnastą to spokojnie zdążymy.

232

ja skaczyłem
ogólnie 2 żyletki woda 90 sucho jak cholera pierwszy raz w życiu sie zakopałem w piasku moze za 2 tygodnie podorywka jak popada siewy na koniec września widze cieżko pewnie w pażdzierniku posieje bo w piasek to wywieje i wiatr zabierze hujowo to wyglada w koninskim

233

ja bym jeszcze pokosił ale nie mam co w naszym rejonie po żniwach ,

Leszek   dla kolegów'

234

Ja z podorywką czekam na deszcz, nie ma szans żeby pług wszedł w ziemię

235

Ja mam 3,5ha skoszone. Skosiłbym może jeszcze z 1ha ale.... najpierw się *** włącznik prądu w kombajnie a potem.......... pier**l rurą od wysypu w drzewo - gałęzie wygieła się no i do wymiany .... teraz popadało i spokój...... wypije browara obejrzę film przelecę żonę i  idę spać...
Ubezpieczyłem kombajn od takich tam zgłosiłem szkodę zobacze ile to warte....

236

Wczoraj pękła oś w podajniku zbożowym ,dziś walnął ślimak wysypu na dnie zbiornika dostać nowego nie można i trzeba było kilka godzin regenerować . Przez dwa dni skosiłem 3ha. a kiedy skończę ?  Robię to co Krzysiek i jutro znowu trzeba rano wstać .

237 Ostatnio edytowany przez androl (2015-08-08 23:32:47)

Koseś a mi tylko obcięła się śruba na krzyżaku łącząca z tym ślimakiem, ręczny rozładunek,no i nie skończyłem zostało na 1,4 ha. Po południu 2 pożary w okolicy.
Przed chwilą znowu straż gdzieś gnała.

238

Żniwa 2015
dzień pierwszy - kombajn po reanimacji, jedziemy w pole 3,3 pszenicy cienkiej jak dupa węża, kosi, ale nie podaje do podajnika, klucz 16 kilka kliknięć młotkiem w regulację palców nagarniaka i podaje.
Skoszone, ale nie chce wysypać ze zbiornika, taka tego roku pszenica. Pomolestowali i wysypało.
dzień drugi - Wiozę wczorajszy urobek do skupu, a tu Zonk, pszenicy nie biorą bo magazyn swoją zasypali, mediacje zaowocowały opróżnieniem pojazdu. W tej sytuacji startujemy na pszenicę 5 ha, najlepszą co ma być dumą gospodarza itd. Uporczywe zmuszanie kombajnu do opróżniania się zakończyło się dziurą 15cmx20cm pod ślimakiem na łuku, poza tym rozsypał się pas wariatora motowideł,
dzień trzeci - no to żeby nie kombinować na szybko heder dostał kompletny wariator i pas, no i wykutą łatę z blachy 2mm, uszczelnioną tubą siliconu i solidnie przymocowaną na śruby i nity. Kończymy piątkę :beer:
dzień czwarty - przegrupowanie, jedziemy na owies na banicję, temperatura, że można odstawić łyżkę, ale co tam, w aucie transportowo-serwisowym zimnej mineralnej skrzynka jest cały czas, no to przytrafił się wytrząsacz zabity słomą i czyszczenie. Sama radość 38 w cieniu, pod kombajnem jeszcze kilka. Po godzinie startujemy i kosimy, kosimy i pewnie byśmy tak katowali siebie i sprzęt co właśnie słyszę za oknem, ale główka kosy powiedziała: -Stop orkiestra, na dzisiaj wystarczy, a za nią chórem szczotki w alternatorze zawołały: -Do domu!
Na razie średnia ok 3ha/dzień. :beer:
Pszenica ok 3,5 tony średnio z ha, owies na razie wychodzi ponad 4 o dziwo.
Do spania
CDN

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

239

w tym roku 2 razy bęben w rzepaku i  sieczkarnia 3 razy ... Ale rozwiązanie w mojej sieczkarni jest tak genialne, że 10 min i wyczyszczona. Bęben to półtora godziny w słońcu smile

240

Żniwa 2015 zakończone! Jedyna awaria to łożyska w żmijce od wysypu w zbiorniku wymieniłem wszystkie żeby już do tego nie zaglądać koszt nie wielki jak się ochłodzi to tylko czyszczenie i odpoczynek do następnego sezonu oby znów bez awaryjnego.