241

Odp: Żniwa 2015

U nas też się wczoraj coś paliło, na pewno jakaś maszyna, ale co dokładnie to dam znać.

242

Ją oficjalnie wczoraj zacząłem żniwa. Udało się wynosić około 6ha pszenżyto. Zboże tak suche że kasze robi. Z plonem bez szału. Z całości urobiłm 11zbiorników bizonka. Co do samej maszyny to nic si3 puki co nie psoci...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

243

Androl tylko że w rekordzie jest jeden długi ślimak bez krzyżaków tylko dochodzą dwie przekładnie kątowe co przekazują napęd na rurę wysypu . A w ślimaku był łącznik kwadratowy co zmienił się okrągły i trzeba było zrobić nową tuleję z kwadratowym otworem 25/25mm . Właśnie popadało ,niedziela wolna smile

244 Ostatnio edytowany przez androl (2015-08-09 12:35:00)

Ja mam wolną niedzielę od tej chwili, żniwa zakończone ufff..... Rano burza przeszła bokiem no to o dziewiątej w pole i teraz obojętnie patrzę na chmury.
Aha w nocy ta straż to las się palił.

245

U nas nad ranem dało 3-5l/m². Od 10 ładnie suszy i obwiewa. Koło 15 ruszam dalej w psieżyto....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

246

Mi 5 ha pszenżyta jarego zostało. Nie ma szału z plonami...

247

mi jeszcze ok 5ha zostało gdyby nie awaria to byłbym po zniwach. plony pszenicy nizsze niz rok temu, ale równe wiec ziarna mam podobnie jak rok temu. pszenzyto porazka...

Rolnik z powołania:-)

248

Paweł a czym teraz kosisz? Skoro sprzedałeś 524 to kupiłeś coś czy najmujesz?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

249

koseś napisał/a:

Androl tylko że w rekordzie jest jeden długi ślimak bez krzyżaków tylko dochodzą dwie przekładnie kątowe co przekazują napęd na rurę wysypu . A w ślimaku był łącznik kwadratowy co zmienił się okrągły i trzeba było zrobić nową tuleję z kwadratowym otworem 25/25mm . Właśnie popadało ,niedziela wolna smile

Koseś jaki deszcz u mnie tylko błyskało i cisza dziś zrobiłem wolne bo już po żniwach wczoraj zakończyłem łubin pozostała gryka ale to za 2 tygodnie więc deszcz wskazany.

250

Dzień piąty:
Kończymy owies, dawno takiego ładnego nie widziałem i plon ponad 4 t/ha. Przegrupowanie i startujemy w jary jęczmień - pierwszy hektar poszedł gładko i lekko ponad 3 t/ha i do tego bardzo ładny, gdyby dali lepszą cenę to bym sprzedał,  w tej sytuacji pójdzie do ludzi "na worki".

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

251 Ostatnio edytowany przez Pawel21990 (2015-08-10 10:11:50)

Laszek napisał/a:

Paweł a czym teraz kosisz? Skoro sprzedałeś 524 to kupiłeś coś czy najmujesz?

Koszę wujaszka Rekordem smile Miałem brać TC5.80, na następny sezon pewnie już będzie.

252 Ostatnio edytowany przez marcin (2015-08-10 22:52:37)

Pierwsze hektary poszły zyta 28,2 ton z 4,6ha zobaczymy co dalej

253

Rewelacji w plonach nie ma...

254

U nas 6 t z hektara jest dobrym wynikiem, w tym roku średnia nie przekroczyła 3 ton

255

Wydajnosci u mnie tylko na mocnych i zasobnych w wodę reszta  a mam tego wiekszość jedno wielka posucha  zniwa uważam za słabiutkie  uda się jeczmień jary bo dał po 5ton ale to tylko że go bardzo wcześnie posiałem ,

Leszek   dla kolegów'

256

koniec żniw zostwło tylko gryki soja i facelia

257 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2015-08-11 15:41:40)

JA za półmetkiem. Siadłem chwile bo w kabinie nie da się wytrzymać w tym słońcu. Koszę owies. jutro 5 ha pszenicy i przerwa z 2 tygodnie aż facelia dojdzie.  Wszystko sypie przeciętnie. Aczkolwiek na jednym gliniastm kawałku pszenica dała tyle że jedyne co mogę powiedzieć jako wychowany w wierze katolickiej "chwalmy Pana!". Zeszłoroczny rekord pobity i ciężko będzie go już poprawić.....

258

Żniwa 2015 można uznać za zakończone. Skoszone w sumie około 60 hektarów i bez żadnej awarii. U mnie jęczmień zimowy jakieś 6,5 tony pszenżyto około 7t/ha a jęczmień jary około 5,5 t.

259

nie wyobrazam sobie jak mozna 60ha bez awari skosic w mojej okolicy to wszystkim sie psuja od bizona po clasa mega

260

Pajej można, u mnie rekord sciął ponad 80 ha i urwała się tylko ośka od napędu kosy w hederze.