Odp: Żniwa 2015
U nas też się wczoraj coś paliło, na pewno jakaś maszyna, ale co dokładnie to dam znać.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2015
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
U nas też się wczoraj coś paliło, na pewno jakaś maszyna, ale co dokładnie to dam znać.
Ją oficjalnie wczoraj zacząłem żniwa. Udało się wynosić około 6ha pszenżyto. Zboże tak suche że kasze robi. Z plonem bez szału. Z całości urobiłm 11zbiorników bizonka. Co do samej maszyny to nic si3 puki co nie psoci...
Androl tylko że w rekordzie jest jeden długi ślimak bez krzyżaków tylko dochodzą dwie przekładnie kątowe co przekazują napęd na rurę wysypu . A w ślimaku był łącznik kwadratowy co zmienił się okrągły i trzeba było zrobić nową tuleję z kwadratowym otworem 25/25mm . Właśnie popadało ,niedziela wolna
Ja mam wolną niedzielę od tej chwili, żniwa zakończone ufff..... Rano burza przeszła bokiem no to o dziewiątej w pole i teraz obojętnie patrzę na chmury.
Aha w nocy ta straż to las się palił.
U nas nad ranem dało 3-5l/m². Od 10 ładnie suszy i obwiewa. Koło 15 ruszam dalej w psieżyto....
Mi 5 ha pszenżyta jarego zostało. Nie ma szału z plonami...
mi jeszcze ok 5ha zostało gdyby nie awaria to byłbym po zniwach. plony pszenicy nizsze niz rok temu, ale równe wiec ziarna mam podobnie jak rok temu. pszenzyto porazka...
Paweł a czym teraz kosisz? Skoro sprzedałeś 524 to kupiłeś coś czy najmujesz?
Androl tylko że w rekordzie jest jeden długi ślimak bez krzyżaków tylko dochodzą dwie przekładnie kątowe co przekazują napęd na rurę wysypu . A w ślimaku był łącznik kwadratowy co zmienił się okrągły i trzeba było zrobić nową tuleję z kwadratowym otworem 25/25mm . Właśnie popadało ,niedziela wolna
Koseś jaki deszcz u mnie tylko błyskało i cisza dziś zrobiłem wolne bo już po żniwach wczoraj zakończyłem łubin pozostała gryka ale to za 2 tygodnie więc deszcz wskazany.
Dzień piąty:
Kończymy owies, dawno takiego ładnego nie widziałem i plon ponad 4 t/ha. Przegrupowanie i startujemy w jary jęczmień - pierwszy hektar poszedł gładko i lekko ponad 3 t/ha i do tego bardzo ładny, gdyby dali lepszą cenę to bym sprzedał, w tej sytuacji pójdzie do ludzi "na worki".
Paweł a czym teraz kosisz? Skoro sprzedałeś 524 to kupiłeś coś czy najmujesz?
Koszę wujaszka Rekordem Miałem brać TC5.80, na następny sezon pewnie już będzie.
Pierwsze hektary poszły zyta 28,2 ton z 4,6ha zobaczymy co dalej
Rewelacji w plonach nie ma...
U nas 6 t z hektara jest dobrym wynikiem, w tym roku średnia nie przekroczyła 3 ton
Wydajnosci u mnie tylko na mocnych i zasobnych w wodę reszta a mam tego wiekszość jedno wielka posucha zniwa uważam za słabiutkie uda się jeczmień jary bo dał po 5ton ale to tylko że go bardzo wcześnie posiałem ,
koniec żniw zostwło tylko gryki soja i facelia
JA za półmetkiem. Siadłem chwile bo w kabinie nie da się wytrzymać w tym słońcu. Koszę owies. jutro 5 ha pszenicy i przerwa z 2 tygodnie aż facelia dojdzie. Wszystko sypie przeciętnie. Aczkolwiek na jednym gliniastm kawałku pszenica dała tyle że jedyne co mogę powiedzieć jako wychowany w wierze katolickiej "chwalmy Pana!". Zeszłoroczny rekord pobity i ciężko będzie go już poprawić.....
Żniwa 2015 można uznać za zakończone. Skoszone w sumie około 60 hektarów i bez żadnej awarii. U mnie jęczmień zimowy jakieś 6,5 tony pszenżyto około 7t/ha a jęczmień jary około 5,5 t.
nie wyobrazam sobie jak mozna 60ha bez awari skosic w mojej okolicy to wszystkim sie psuja od bizona po clasa mega
Pajej można, u mnie rekord sciął ponad 80 ha i urwała się tylko ośka od napędu kosy w hederze.
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2015
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo