1,221

Odp: Rzepak

ja chyba posieje odmiany co mozna opóźnić i będe czekał na deszcz

Rolnik z powołania:-)

1,222

mpopis napisał/a:

nie, na ściernisko nie daję azotu. proline dałem na początku kwitnienia z mavrikiem na słodyszka, a po kwitnieniu na zieloną łuszczynę pół litra tebu i proteus na szkodniki łuszczynowe. Właśnie koszę pszenżyto, i po nim będzie rzepak. Bezpośrednio za tyłkiem idzie talerzówka, za tydzień drugi raz, potem gruber i siew. w miedzy czasie dam wapno i sól potasową. Po siewie na chwasty i rsm z siarką i fosforem. myślę, że uda mi się zasiać koło 25 sierpnia.

Marku powiedz na jaką głębokość możesz wsadzić swoją talerzówkę? Ojciec wyciągnął starą akpilowską dociążył i ładnie wchodzi. Mam nadzieję, że też uda mi się zasiać do 25 w tym roku trochę więcej posieję.

1,223

teraz robię na 12-15cm

1,224 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2015-08-15 08:00:37)

To waga musi wychodzić słuszna na jeden talerz, że dają radę wchodzić. Też myślałem, żeby przetalerzować 2 razy jednak przy takiej suchej ziemi nie wiem czy w ogóle wzeszło by coś w odstępie 1tygodnia. rzepak wschodzi a samosiewy jednak więcej wilgoci potrzebują, tak mi się wydaje.
Wstałem dziś i przemyślałem, że może to, że brona zagłębia się bez problemu na taką głębokość to nie tylko sprawa wagi maszyny. Może to przez system uprawy ziemia jest lżejsza w obróbce? :nie_wiem:

1,225 Ostatnio edytowany przez rudemenes (2015-08-17 14:36:15)

Marek - a kiedy dokładnie podajesz ten RSM startowy?? Przed siewem, po wschodach??

1,226

przeważnie po siewie, bo wcześniej trzeba uprawić i posiać.

1,227 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2015-08-17 21:38:18)

Nie sieję rzepaku ale dodam swoje 5 gr.
Jadę jutro do kolegi wielkoobszarowca. będzie pewnie temat uprawy pod rzepak. Będę go przekonywał do nie orania. Warunki są straszne i niestety nie będzie lepiej przez co najmniej 10 dni. Czyli wnet do końca miesiąca. NA okolicznych polach widzę że samosiewy rzepaku startują. bu je lekko skropiło, po przewróceniu gleby będę marne szanse na wschody albo nie orzcie albo opóźniajcie siewy.  Mamy suszę. Statystyczny sezon wegetacyjny to mniejwięcej 300 litrów na m2. W tym roku u mnie przez sezon spadło około 130l.
Satystycznie sierpień i wrzesień to 60 i 50l Biorąc pod uwagę to co za nami i prognozy na najbliższe 2 tygodnie to tegoroczny sierpień da nam 6l a wrzesień 5l.
Ja puki deszcz nie spadnie nie podejmuje rzadnych decyzji co do zasiewów.  Widzę że sąsiedzi też się wstrzymują orki pod rzepak na wsi jeszcze nie widać...

1,228

U mnie dobrze wyszło że idzie po jęczmieniu ozimym, był 2 razy gruber pod drugi polifoska. Orka pójdzie, po południu w przeddzień siewu, przed wieczorem wały, rano siew.
Jest to wariant na brak deszczu.

1,229

androl, zostaw pasek bez orki, tylko gruberem głębiej i posiej bez pługa i zobacz jaka będzie różnica

1,230

Ale jeszcze przed wschodami??

1,231

nie ma znaczenia, czy przed czy po

1,232

wczoraj dopiero pod rzepak zwalczyłem sciernie  od razu na 15cm gruberem  z bronami by mniej wiecej wyprostowało   słomy od cholery  orać nie będę bo nie widzę sensu ...  wody brak chodź w sobote kurz zmyło ....  zastanawiam się wg nad sensem siewu rzepaku ale cóż cos trzeba ....  jak bym miał siewnik talerzowy to bym się nie przejmował
jadę po nawóz  bo trzeba  Amofoska po 1120zł  taniej nie będzie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,233

mpopis napisał/a:

androl, zostaw pasek bez orki, tylko gruberem głębiej i posiej bez pługa i zobacz jaka będzie różnica

Miał być bezorkowo, ale zleciłem przeróbkę na półzawieszany i nie wyrobi się na rzepak, tylko po gruberze ze skrzydełkami to chyba rzepak trochę nie tak ?

1,234

odkręć skrzydełka i przeleć dwa razy na szagę. Będzie szybko i dobrze wymieszane

1,235

Koło mnie sąsiad dziś siał rzepak na 6 klasie. Po pszenżycie poszła tylko talerzówka Horsch 12 metrów, rozsypali kurzaka, wapno i jakąś sól potasową a dziś właśnie uprawa głęboka i siew w jednym przejeździe. Zestaw szerokości 7,2 metra i 80 ha dziś machnął jednym zestawem. Ogólnie to świata nie widać. Jestem ciekaw jak będą wyglądały wschody

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,236

Rzepak zasiany,bezorkowo- teraz potrzebny deszcz.

1,237

Jestem w trakcie uprawy ,,jakoś zaorałem,,

mdw

1,238

U nas  mało kto robi w polu. Ja nawozy posiałem i będę uprawiał. Będzie bez pługa i na płytszej uprawie,żeby nie przerwać podsiąkania od dołu. Myślę,że będzie to lepsze niż orka na raz. jakaś wilgoć w dole jest, ale po zaoraniu słoma i sucha ziemia pójdzie na dół i jak nie popada, to to co wyorane do góry i tak wyschnie. mam nadzieję, że będzie dobrze.

1,239

ja poniedzieli cos bede działał, bo operacja forszaja sie przeciaga. czeka na przeszczep

Rolnik z powołania:-)

1,240

Dokładnie tak jak pisze Grzegorz orka pod rzepak przy tej suszy i braku widoków na deszcz, to strzał w kolano. Ja się waham czy w ogóle siać, daję sobie czas na decyzję, do poniedziałku rano. Jeżeli już to gruber na wąskim dłucie (wały jeszcze nie zamontowane), ciężkie wały i siew, z orki rezygnuję z powodów opisanych przez Grzegorza.