Odp: Żniwa 2015
ja mam odmianę Gailette, rozprowadza to u nas Dalgety.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2015
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ja mam odmianę Gailette, rozprowadza to u nas Dalgety.
Powoli koniec żniw żyto srednio 6 łubin bez komentarza około 1.3 jeszcze przerosło go wyka i ciężko zebrać zostało jeszcze ok 5 ha owsa sypie powyżej 4 ton jak go zbiorę to napiszę co i jak bizon jak do tej pory bez zarzutu urwana główka kosy łożysko na targańcu pęknięty heder cieknący rozdzielacz takie drobne sprawy wczoraj na polu kosiliśmy od 9 do 2 w nocy owies wilgotność okolo 8.3 szok
Ja wczoraj doczyściłem i zworkowałem facelię. Dała 550kg z ha
A ja w czwartek bede wozil zboze.. kupione 500zl/t... kilka kursow zrobie
ale za co 500zł
Ja sprzedałem pszenice paszówkę po 660zł/t
Mieszanka ( owies / jeczmien / troche pszenicy )
U nas dziś były dożynki władza się postarała :beer: i nie tylko
Ja sprzedałem pszenice paszówkę po 660zł/t
za konsumpcje u mnie tyle nie dostaniesz
Przy talerzowaniu okazało się że zostawiłem pasek pszenicy na polu 30mx0,5m.
Dziś z żoną wieliśmy ducato kosę ( nie spalinową tylko ręczną ) i widły...... No i mamy dożynki.
Przy okazji zobaczyłem jak to kiedyś było....
A jeżeli chodzi o dożynki to mamy we wsi gminne 12.09 . Będzie zespół bobi. Dupy nie urywa ale po paru kolejkach da się słuchać. Jestem w "komitecie organizacyjnym" Zapraszam!
Dziś z żoną wieliśmy ducato kosę ( nie spalinową tylko ręczną ) i widły...... No i mamy dożynki.
Przy okazji zobaczyłem jak to kiedyś było....
Widły :uuuu: a gdzie "sierzp tatowy" :stu:
Bałem się że sierp tatowy tego nie wytrzyma..... ma chyba ze 100 lat...
No ale muszę powiedzieć że kosą idzie fajnie a ściernisko jakie niskie.
Teraz cepy ...... potem fuhtel... w worki, wóz, konia i na rynek
Teraz cepy ...... potem fuhtel... w worki, wóz, konia i na rynek
No teraz to już piszesz do rzeczy, jak gospodarz
Zniwa 2015 zakonczone !
Janusz jak wrażenia po żniwach z MF? Jak się sprawował, jaka wydajność i jakie zużycie paliwa? Awarie były jakieś?
Wrażenia pozytywne, w porównaniu do E-514 wszystko razy dwa: wygodniejszy, cichszy, wydajniejszy. Spalanie? Jeszcze nie sprawdziłem. Zawsze tankowany do pełna i nie było czasu na sprawdzanie. Jeśli chodzi o awarie w czasie koszenia to: dwa bagnety i trzy nożyki kosy ( za nisko kosiłem ). Podczas przygotowania do żniw: Jedno płótno w hederze ( 1200zł ), 8 łożyska, elektrozawór ( 550zł ), piaskowanie i malowanie podsiewacza farbą antykorozyjną ( 150zł ), wymienione tylne opony ( łysawe ) na nowe ( z własnych zapasów magazynowych ).
Jeśli chodzi o wydajność ( to widać na zdjęciu poniżej ) czyli 52.08ha w 23 godz 21 min.
Janusz a jaki średni plon ? bo aż mi oczy wyszły na wierzch, no i czy za bardzo nie rośnie za kombajnem.
Androl w tym kombajnie heder jest piękną sprawą i w żaden sposób nie spowalnia całej maszyny. Dodatkowo jest jeden bęben za młocarnią to też lepiej domłaca i od razu lepiej odseparuje.
Kosiłem pszenżyto jare i ozime ,pszenice i jęczmień.Za kombajnem rzadko gdzie widać ,ale zdarzają się miejsca gdzie rozszalałem się .Plony z powodu suszy były kiepskie, zdarzył się kawałek jarego pszenżyta (3.3 ha)że z jednej strony prawie pustynia i odmłódki a z drugiej prawie leżało (kosiłem godzinę dziesięć) a pszenice gdzie plon był w granicach 6 ton to w godzinę 2 ha można z kosić bez problemu.Kosiłem głównie patrząc na obroty bębna i czujniki strat.Jednej rzeczy nie naprawiłem i to pozostawiłem do następnego sezonu(nie wiem jak to fachowo nazywa się),powinien przyśpieszać lub zwalniać prędkość jazdy według obciążenia młocarni,uszkodzony jest sensor a jego koszt ok.230 zł.ale to rozszyfrowałem w trakcie koszenia.Na pewno dużo czasu oszczędza się na opróżnianiu zbiornika,miesić się ok.5 ton i opróżnia szybciej niż w E-514.mam przyczepy 10 tonowe więc dwa zbiornik i do magazynu.
To piękna wydajność, a jaka jest w nim szerokość młocarni? No i heder to fakt, że płachtowy lepiej wciąga. Ja często musiałem zwalniać. bo nazbierało się materiału i na środku robił się sajgon. Częto później wyrzucało nad grabie słomę i zawieszała się, i ani w te, ani we wte.
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2015
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo