281

Odp: Żniwa 2015

ja mam odmianę Gailette, rozprowadza to u nas Dalgety.

282

Powoli koniec żniw żyto srednio 6 łubin bez komentarza około 1.3 jeszcze przerosło go wyka i ciężko zebrać zostało jeszcze ok 5 ha owsa sypie powyżej 4 ton jak go zbiorę to napiszę co i jak bizon jak do tej pory bez zarzutu urwana główka kosy łożysko na targańcu pęknięty heder cieknący rozdzielacz takie drobne sprawy wczoraj na polu kosiliśmy od 9 do 2 w nocy owies wilgotność okolo 8.3 szok

283

Ja wczoraj doczyściłem i zworkowałem facelię. Dała 550kg z ha

284

A ja w czwartek bede wozil zboze.. kupione 500zl/t... kilka kursow zrobie wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

285

ale za co 500zł

Rolnik z powołania:-)

286

Ja sprzedałem pszenice paszówkę po 660zł/t

287

Mieszanka ( owies / jeczmien / troche pszenicy )

+33 / -0 (chyba wink)

288

U nas dziś były dożynki władza się postarała :beer: i nie tylko smile

289

Fujitsu97 napisał/a:

Ja sprzedałem pszenice paszówkę po 660zł/t

za konsumpcje u mnie tyle nie dostaniesz

Rolnik z powołania:-)

290

Przy talerzowaniu okazało się że zostawiłem pasek pszenicy na polu 30mx0,5m.
Dziś z żoną wieliśmy ducato kosę ( nie spalinową tylko ręczną ) i widły...... No i mamy dożynki.
Przy okazji zobaczyłem jak to kiedyś było....
A jeżeli chodzi o dożynki to mamy we wsi gminne 12.09 . Będzie zespół bobi. Dupy nie urywa ale po paru kolejkach da się słuchać. Jestem w "komitecie organizacyjnym" Zapraszam!

291

Krzysiek napisał/a:

Dziś z żoną wieliśmy ducato kosę ( nie spalinową tylko ręczną ) i widły...... No i mamy dożynki.
Przy okazji zobaczyłem jak to kiedyś było....

Widły :uuuu: a gdzie "sierzp tatowy" :stu:

292

Bałem się że sierp tatowy tego nie wytrzyma..... ma chyba ze 100 lat...
No ale muszę powiedzieć że kosą idzie fajnie a ściernisko jakie niskie.
Teraz cepy ...... potem fuhtel... w worki,  wóz, konia i na rynek wink

293

Krzysiek napisał/a:

Teraz cepy ...... potem fuhtel... w worki,  wóz, konia i na rynek wink

No teraz to już piszesz do rzeczy, jak gospodarz wink

294

Zniwa 2015 zakonczone !

+33 / -0 (chyba wink)

295

Janusz jak wrażenia po żniwach z MF? Jak się sprawował, jaka wydajność i jakie zużycie paliwa? Awarie były jakieś?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

296

Wrażenia pozytywne, w porównaniu do E-514 wszystko razy dwa: wygodniejszy, cichszy, wydajniejszy. Spalanie? Jeszcze nie sprawdziłem. Zawsze tankowany do pełna i nie było czasu na sprawdzanie. Jeśli chodzi o awarie w czasie koszenia to: dwa bagnety i trzy nożyki kosy ( za nisko kosiłem ). Podczas przygotowania do żniw: Jedno płótno w hederze ( 1200zł ),  8 łożyska, elektrozawór ( 550zł ), piaskowanie i malowanie podsiewacza farbą antykorozyjną ( 150zł ), wymienione tylne opony ( łysawe ) na nowe ( z własnych zapasów magazynowych ).
Jeśli chodzi o wydajność ( to widać na zdjęciu poniżej ) smile czyli 52.08ha w 23 godz 21 min.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6e433ff7f50b.jpg

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

297

Janusz a jaki średni plon ? bo aż mi oczy wyszły na wierzch, no i czy za bardzo nie rośnie za kombajnem.

298

Androl w tym kombajnie heder jest piękną sprawą i w żaden sposób nie spowalnia całej maszyny. Dodatkowo jest jeden bęben za młocarnią to też lepiej domłaca i od razu lepiej odseparuje.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

299

Kosiłem pszenżyto jare i ozime ,pszenice i jęczmień.Za kombajnem rzadko gdzie widać ,ale zdarzają się miejsca gdzie rozszalałem się .Plony z powodu suszy były kiepskie, zdarzył się kawałek jarego pszenżyta (3.3 ha)że z jednej strony prawie pustynia i odmłódki a z drugiej prawie leżało (kosiłem godzinę dziesięć) a pszenice gdzie plon był w granicach 6 ton to w godzinę 2 ha można z kosić bez problemu.Kosiłem głównie patrząc na obroty bębna i czujniki strat.Jednej rzeczy nie naprawiłem i to pozostawiłem do następnego sezonu(nie wiem jak to fachowo nazywa się),powinien przyśpieszać lub zwalniać prędkość jazdy według obciążenia młocarni,uszkodzony jest sensor a jego koszt ok.230 zł.ale to rozszyfrowałem w trakcie koszenia.Na pewno dużo czasu oszczędza się na opróżnianiu zbiornika,miesić się ok.5 ton i opróżnia szybciej niż w E-514.mam przyczepy 10 tonowe więc dwa zbiornik i do magazynu.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

300

To piękna wydajność, a jaka jest w nim szerokość młocarni? No i heder to fakt, że płachtowy lepiej wciąga. Ja często musiałem zwalniać. bo nazbierało się materiału i na środku robił się sajgon. Częto później wyrzucało nad grabie słomę i zawieszała się, i ani w te, ani we wte.