Odp: Rzepak
ja czekam do końca tygodnia przyszłego... może popada nawozy posiane i czekam chce bezorkowo ale mam tyle resztek że mój gruberek nie chce tego przewrócić ... a siwnik się zapcha i multum słomy będzie na wierzchu
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 61 62 63 64 65 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ja czekam do końca tygodnia przyszłego... może popada nawozy posiane i czekam chce bezorkowo ale mam tyle resztek że mój gruberek nie chce tego przewrócić ... a siwnik się zapcha i multum słomy będzie na wierzchu
ja dziś orać zaczełem jakos idzie ale po orce wałuję i poczekam z siewem aż się może rozpada.
Brat dziś zerwał mi pierwsze 5 hektary pod rzepak. jako, że talerzówka nie chciała wchodzić to najpierw poszedł gruber, później talerzówka. nie jest to jednak dobre, bo jeden przejazd był przejechany najpierw bron i efekt jest lepszy. w przyszłym tygodniu dociążam bronę i ostrzę talerze. Najpierw brona później gruber. wały robią świetną robotę. Nawozy na polu, żonka posiała.
Jakaś wilgoć w dole jest, ale jest tyle słomy,że jak nie będzie deszczu to słabo to widzę.
W tym roku zamierzamy posiać rzepak tata się uparł ja jestem przeciwny no ale siejemy będzie tego ok 16 ha boje się bo nie wiem co i jak i duże ryzyko ale mysle ze damy radę
poradźcie jakiś oprysk ze szczególnym uwzględnieniem chabra z którym akurat na tym kawałku mam problem. Chciałem pryskać od razu po siewie ale podobno nic nie zadziała na chabra. Proponują mi po wschodach 0,3 navigatora + 1,25 metazanex. Możecie potwierdzić ewentualnie polecić inne rozwiązanie.
Prysnij przed wschodowo a pózniej popraw tym co ci proponują , ale wiadomo koszty bo za bardzo w rzepaku nic nie wymyslisz, ja mam propblem z przytulia na jednym kawałku i tak bede robil pryskam przedwschodowo i poprawie powschodowo jak wyjdą chwasty na jesien albo na wiosne
17 ha rzepaku zasiane
no i 30 ha już posiane, jeszcze 40 i będzie koniec...
U nas nikt nie pryska po siewie bo nie ma końcówek przeciw kurzowych....
Ja dziś posiałem 5,5 ha rzepaku. Niestety w wyniku błędu wyszło 5 kg na ha . nie orałem pierwszy raz, stanowisko po jęczmieniu. Poszedł gruber na ściernisko, potem jeszcze raz na samosiewy i wczoraj ile mogłem wcisnąć w ten pył też gruber. dziś uprawowo siewnym aktywnym posiane, Tylko zastanawiam się czy wałować to teraz.
mój drugi rok z rzepakiem i o ile w ubiegłym posiałem 3kg/ha i uważałem że był za gęsty to wczoraj mi wyszło 4,4kg/ha odmiana liniowa, paczka 11kg i 2,1 mln nasion, zdolność kiełkowania 98%. 3 próby kręcone a mimo wszystko taka wtopa.
I pytanie jak wyżej. Na polu susza, opadów nie zapowiadają. Mam lekkie wały ale gładkie (łąkowe) wałować ? jak popada to nie zrobi się skorupa ?
ja sialem po 2,8-3 kg, bede pryskał chyba w nocy, w dzien za ostre słónce.
mój drugi rok z rzepakiem i o ile w ubiegłym posiałem 3kg/ha i uważałem że był za gęsty to wczoraj mi wyszło 4,4kg/ha odmiana liniowa, paczka 11kg i 2,1 mln nasion, zdolność kiełkowania 98%. 3 próby kręcone a mimo wszystko taka wtopa.
I pytanie jak wyżej. Na polu susza, opadów nie zapowiadają. Mam lekkie wały ale gładkie (łąkowe) wałować ? jak popada to nie zrobi się skorupa ?
Coś musiałeś w nastawach inaczej ustawić, denka niżej,może zastawki za wysoko wtedy jest większa presja nasion i w ruchu wyjdzie więcej. Mi według ubiegłorocznych zapisanych nastaw wyszło 0,1 kg mniej ale pole jedno, długi prostokąt, w ubiegłym roku 3 krótsze w tym 2 kliniaste. Gdybym u siebie uwałował gładkim wałem to by mi wywiało wierzchnią warstwę razem z nasionami.
Zostawił ktoś kiedyś samosiew rzepaku na plon ? Ojciec oglądał dziś agrobiznes podobno mówili że próżna nasza robota z tym siewem w tym roku. Jeżeli by tak wyszło to nie wiem czy nie zostawię tego samosiewu ma w większości 4 listki i aż tak gęsty nie jest, trzeba by tylko zadbać go, a poza tym na tych polach nigdy wcześniej nie było rzepaku. Znam gościa który w ubiegłym roku miał 3 t z samosiewu.
Pół dnia zabawy z siewem poletek odmianowych. 25 odmian posianych, zobaczymy co z tego wyjdzie. Dwa przejazdy, czyszczenie siewnika, następna odmiana zasypać, dwa przejazdy...
jak wygladaja profity z tej zabawy??możesz opisać całość współpracy
dzisiaj zasiałem SY FLORIDA.
CZy nie wydaje sie Wam ze te j.s. jakieś lekkie w tym roku???
ja dopiero orze pod rzepaki jak dobrze pójdzie to jutro skoncze a po jutrze siew
materiał siewny gratis, każda odmiana porcja na 1ha, poletko min 0,2ha, posiane wg planu, dodatkowo 5 jednostek siewnych. Moja chemia i nawozy, na zbiór przyjeżdżają z wagą, przyczepa na wagę i każde poletko skosić i wysypać do zważenia. wiedza jak plonują na moim polu i z moją agrotechniką gratis,
Androl, z samosiejką trzeba się dobrze nabiegać by sensownie dała. Najważniejsze by nie była za gęsta, i na pewno trzeba dbać i pilnować grzyby i robale, bo nie było zaprawiane
pisiałem dziś 7ha na próbę w środek swój rzepak zaprawiany parę przejazdów , do tego jakaś liniówka *nie pamiętam nazwy oraz zaczelem siać jakiąś hybrydę i wszedzie inaczej więc rzepak a rzepak to 2 różne światy
ja dzisiaj zasiałem 16ha jeszcze jakieś 6ha zostało ale problem z oraniem i chyba pójdzie jeszcze raz podorywkowy i siew
Strony Poprzednia 1 … 61 62 63 64 65 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo