1,261

Odp: Rzepak

androl napisał/a:

Zostawił ktoś kiedyś samosiew rzepaku na plon ? Ojciec oglądał dziś agrobiznes podobno mówili  że próżna nasza robota z tym siewem w tym roku. Jeżeli by tak wyszło to nie wiem czy nie zostawię tego samosiewu ma w większości 4 listki i aż tak gęsty nie jest, trzeba by tylko zadbać go, a poza tym na tych polach nigdy wcześniej nie było rzepaku. Znam gościa który w ubiegłym roku miał 3 t z samosiewu.

Obejrzałem dopiero ten odcinek agrobiznesu i tam mówili,że rzepaki bezorkowe nie mają szans a o orce można pomarzyć. po jarych i po gruberze się gruda zrobiła, ale po pszenicach ozimych pięknie się rozsypała i jakaś wilgoć głębiej jest. Zobaczymy jak to będzie. posieję trochę gęściej.

1,262

Ja zaorałem, zasiałem, spryskałem, czekam na deszcz co bedzie to bedzie...

mdw

1,263

Grzegorz to Ty masz wilgoć w glebie? Zazdroszczę. W moich okolicach nie widać czy któryś kombajn sypał za sobą, nawet kto miał perz to też usechł. Kukurydza uschła nie wydając ziarna. Ci którzy siali na ziarno to sprzedali krowiarzom na kiszonkę. Sieczkarnie pracują pełną parą.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

1,264

wilgoć tylko po oziminach, po jarych warstwa uprawna jest sucha. Najgorzej, bo ziarno leży w popiele, i rzepaku i zboża. jak przyjdzie wilgoć, będzie kłopot z samosiewami. o ile w ogóle coś wzejdzie.

1,265

co tu dużo gadać posiać i zostawić urośnie to urośnie nie to się może coś na wiosne  posieje o ile kaktusy nie urosną

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,266

Mój, siany tydzień temu, już częściowo na wierzchu. Wschody nierównomierne....

1,267

Sąsiad już kilka ładnych dni deszczuje pola pod rzepak

1,268

ja troche posiałem zostało mi niecałe 2ha ma poniedziałek. co ciekawe sasiada rzepak siany ponad tydzien temu punktowym nie mysli wschodzic ziarno sobie lezy nie kiełkuje

Rolnik z powołania:-)

1,269

Sucho jak diabli. o dziwo wilgotna ziemiaa po jęczmieniu ozimym i tam wschodu powinny być dobre. Dziś skończone posiane 22hektary.

1,270

Ja nie wiem czy posieje w tym roku ,sucho że szok pużno się robi wszyscy się czają nikt nie sieje.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

1,271

Dziś posiałem rzepak 10 ha na próbe ale przed siewem nic nie dawałem bo nawóz miał być w czwartek a przyjechał dzis po południu i bee siał po wierzchu czy moze być czy musztarda po objedzie a siał mi taki taki sprzęd http://zapodaj.net/ae665219b07ef.jpg.html  : http://zapodaj.net/70a1b9d9d2e3c.jpg.html http://zapodaj.net/b7000b0f7136b.jpg.html

1,272

Jakiś znajomy sprzęt, u nas jeden gościu ma taki właśnie zestaw JD8530 na bliźniakach + horsch pronto z nawozem

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,273

Ja byłem z ciekawości u siebie na rzepaku i rzepaku nie widać, ale samosiewy to z głębszych warstw ruszyły ostro.

1,274

Wczoraj widziałem jedno pole po rzepaku to całe idealnie było pokryte samosiewem, pierwszy raz w tym roku widziałem pole żeby był samosiew. A pole jest gościa co już ładnych parę lat uprawia bezorkowo (sprzęt co 2 posty wyżej) i kombajn ma z rozrzutnikiem plew więc nie ma pasów tylko wszystko równomiernie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,275

Laszek on leci przed hederem mimo stołu coś tam się osypie i dlatego jest równo, u mnie też.

1,276

w nocy spadł deszcz ,jestem dobrej mysli ze cos wzejdzie

mdw

1,277 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2015-09-02 07:52:58)

U nas też spadło troszkę deszczu.Rzędy powschodzonego rzepaku są od tygodnia ale są duże braki i teraz konsternacja i pytanie czy reszta wzejdzie czy ziarno się popsuło i pozamiatane.

1,278

A dlaczego ziarno miało się popsuć??

1,279 Ostatnio edytowany przez zorak (2015-09-02 12:30:34)

no właśnie dlaczego masz takie obawy ?
Dla zobrazowania od jak dawna u mnie nie padało i jak jest sucho. Rzepak kosiłem 2 sierpnia czyli jest dokładnie miesiąc. Po skoszeniu poszedł gruber. Na polu nie ma ani jednego skiełkowanego ziarna, wszystko leży w ziemi.
Tydzień od tegorocznych zasiewów i jak na razie zero kiełkowania za to samosiewy idą jak szalone.

gg 5118068

1,280

Braki mogą powstać gdy ziarno skiełkuje i uschnie z braku wody. Zorak po tegorocznym rzepaku jego samosiewy będą przez parę lat. Ścierń po rzepaku zalecają zerwać dopiero gdy już porządnie się zazieleni, wtedy zrywamy ale też płytko. Gdy zerwiemy od razu ten który pójdzie głębiej poczeka i 3 lata w ziemi aż go wyrzucimy pod wierzch wtedy skiełkuje.