1,281

Odp: Rzepak

Jak nie spadnie deszcz to 17 ha pójdzie do przesiania bo póki co sachara a na ciężkiej glebie nie ma teraz szans na wschody

1,282

eh... te rzepaki sasiad siał 20go sierpnia ja 29 i jak siałem to jego jeszcze nie powschodził nie pryskałem bo susza szkoda kasy dzis w nocy pokropiło (jak kura przeszła to juz za nia sie kurzyło na tyle przelałao) ale mysle trzeba jechac niby 5 dni po siewie a nie 3 ale jak u sasiada po pygodniu nie powschodził to u mnie bedzie tak samo zajerzdzam w pole a rzepak wschodzi, a u sasiada dalej pusto na polu. co robic w opryskiwaczu rozrobione na 7,5ha jest comand wiec powschodowo nie da rady. Na szczescie kolega siał wczoraj nie zdazył opryskac to mu opryskałem on mi oddał srodki i jest git mój opryskam powschodowo tylko co dodac do butisanu zeby przytulie wzieło?

Rolnik z powołania:-)

1,283

Ja jeszcze czekam na deszcz , jak nie popada do poniedziałku to chyba odpuszczę rzepak w tym roku , nie chciałbym tego ale nie mogę zaorać susza u mnie od czerwca ,szok jeszcze tak nie było.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

1,284

Pajej napisał/a:

eh... te rzepaki sasiad siał 20go sierpnia ja 29 i jak siałem to jego jeszcze nie powschodził nie pryskałem bo susza szkoda kasy dzis w nocy pokropiło (jak kura przeszła to juz za nia sie kurzyło na tyle przelałao) ale mysle trzeba jechac niby 5 dni po siewie a nie 3 ale jak u sasiada po pygodniu nie powschodził to u mnie bedzie tak samo zajerzdzam w pole a rzepak wschodzi, a u sasiada dalej pusto na polu. co robic w opryskiwaczu rozrobione na 7,5ha jest comand wiec powschodowo nie da rady. Na szczescie kolega siał wczoraj nie zdazył opryskac to mu opryskałem on mi oddał srodki i jest git mój opryskam powschodowo tylko co dodac do butisanu zeby przytulie wzieło?

to został ci navigator na domieszkę

1,285

w jakich proporcjach? Marek odpisz w odpowiednim watku pytałem o pszenzyto twój kwalifikat

1,286

http://www.dowagro.com/pl-pl/polska/pro … tor-360-sl

1,287

Uff... wschodzi i to przyzwoicie, siany 26 VIII

1,288

Bylem dziś na rzepaku,i jak deszcz przestanie padać to może być kłopot. Mianowicie przesiąkło 10cm rzepak zaraz będzie na wierzchu. Boję się, że nie puści korzenia głębiej przez popiół pod nim....

1,289

Grzegorz89 napisał/a:

Bylem dziś na rzepaku,i jak deszcz przestanie padać to może być kłopot. Mianowicie przesiąkło 10cm rzepak zaraz będzie na wierzchu. Boję się, że nie puści korzenia głębiej przez popiół pod nim....

deszcz ale zazdroszcze u mnie dalej nic.
Marku dzieki

1,290

no u nas popadało ,ale w taką wilgoć jeszcze nie siałem, żeby nie kurzyło się za broną wirową nie wiem czy nie za wilgotno na siew

1,291

ehh rzepak siany 27  i pojechałem zlustrować pola .. hmm po 5 sztuk na m2 się trafi to luksus ... tak to samosiewy niemrawo się pokazują ... rzepaku nie będzie jak do 10tego nic nie będzie widac rzepak  albo przesiać albo zniszczyć bo nic nie będzie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,292

no u nas pada od piątku tylko w sobotę było słońce i zasiałem 10 rzepaku  więc wilgoci pod dostatkiem tylko ciepła teraz

1,293

Eksperci, którzy wypowiadali się na farmerze i w innych artykułach, że rzepak zasiany na grubera nie ma szans na wschody się mocno przeliczyli... Mój dużo równiejsze wschody (gruber) niż siany w technologii orkowej gdzie postrzelał. Gruber i na drugi dzień siew.

1,294

U mnie też są już wschody. Trochę popadało, jednak bałem się suszy i za głęboko posialiśmy. Wychodzi i powoli się zagęszcza. Żebym wiedział, że popada to posiałbym rzadziej. Wszystko u mnie w gruber, samosiewy też już piękne, ale nie martwię się nimi. U ojkca wszystko w orkę, ale nie byłem na jego polach, jak zobaczę to dam znać.
Mam pytanie z innej beczki. Nie dawałem pod korzen azotu, i ogólnie nie dawałem nigdy,ale w ym roku rzepak jest opóźniony i chcę go trochę jeszcze dokarmić. Jaki nawóz sypnąć pogłównie, i kiedy, żeby nie przypalić/? Sam nie wiem, bo pogoda może znowu szybko się odwrócić i znowu przyjdzie susza. Chciałem dać około 30kg azotu.

1,295

150 litró rsm-s i będzie dobrze

1,296

Wczoraj zacząłem a dziś skończyłem siać , trochę popadało może coś z tego będzie.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

1,297

Rzepak powschodził ładnie pojawiło sie troszkę samosiewów ale sobie poradzimy czy ktos z was będzie dawał azot na jesień jak tak to ile na ha

1,298

U mnie wszyscy dają RSM na ścierń. Wystarczy.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,299

u mnie wschodzi w kratke, nie wiem czy jesienia nie trzeba bedzie zaorac...

1,300

U mnie wschody bardzo dobre i najlepsze jest to, że w większości przypadków lepszy jest tam gdzie jest dużo słomy. Pod słomą wilgotna ziemia. Widziałem rzepaki po orce i rzepaki w kratkę, nawet po zestawach wirowych nie dało się zrobić dobrego podsiąkania. Jeszcze jak ktoś głęboko posiał to wyszedł,gdzie płytko to wschody 60procent. Jak się utrzyma mój rzepak to będzie za gęsty, ale pogody nikt nie przewidzi. Myślę jak już będzie wchodził w drugi listek to wtedy dm trochę azotu, a na razie czekam bo ziemia jest pod rzepakiem sucha i nie chcę kosztów robić.