1,301

Odp: Rzepak

Pajej napisał/a:

u mnie wschodzi w kratke, nie wiem czy jesienia nie trzeba bedzie zaorac...

Jedno pole 1,4 ha też myślałem ubiegłej jesieni zaorać. Średnio to nie było więcej jak 10 roślin m2 a były gołe łaty po 2-3m2. Kolega mnie powstrzymał i wyszło z tego pola około 3,2 t/ha

1,302

Grzesiek u ciebie troche pokropiło a u mnie nic. andol na jednym polu to nie widziałem żadnego rzepaku, na innych sa poace po kilkanascie metrów puste, licze jeszcze ze popada i rzepak wyjdzie

Rolnik z powołania:-)

1,303

U Ciebie wcześniej dużo padało gdzie u mnie wtedy ani kropli... Z resztą jak u Ciebie wschodził to u mnie jeszcze tydzień prawie jak pamiętam. A prawda jest taka, że u mnie, jak i u Ciebie jak nie przyjdzie deszcz ciągły to będzie z tego wszystkiego wielki uj...

1,304

u nas kto zaorał na dwa tyg. przed siewem też wschody słabiutkie, bezpośrednio przed siewem ok.
Grzegorz spokojnie, da sobie radę, u mnie w tej chwili jakaś mała burza i coś tam mży.

1,305

Pewnie do mnie idzie :dance:

1,306

u mnie sprawa wygląda tak: posiany 26 sierpnia, 2 tygodnie prażyło na niego słońce, później kilka razy przeszedł drobny deszczyk. Na tą chwilę na m2 jest kilka roślin co mają 2 liście, kilka z jednym, trafi się w fazie siewki i kilka pękniętych nasion w ziemi. Ziemia wilgotna tylko na 10 cm, poniżej sucho. Te które są w fazie siewki i co zaczynają wychodzić z ziemi zaraz powyżej korzeni robią się cieniutkie i się przerywają (czy to od suszy ?). Jeśli się nic nie zmieni to końcem miesiąca kultywator i pójdzie pszenica.

gg 5118068

1,307

androl napisał/a:

u nas kto zaorał na dwa tyg. przed siewem też wschody słabiutkie, bezpośrednio przed siewem ok.
Grzegorz spokojnie, da sobie radę, u mnie w tej chwili jakaś mała burza i coś tam mży.

u mnie to kto zaorał kilka tyg przed siewem to nie ma nic na polu

1,308

mam na 4 ha rzepak do przesiania .na piachu taki rzadki  że nie ma na co czekać .lipa .

Leszek   dla kolegów'

1,309

Panowie jak obeschnie chciałem opryskać rzepak na samosiewy. Rzepak w tej chwili ma pierwszą parę liści a samosiewy szpilkuja. I mam pytanie czy jest sens dawać pełną dawkę oprysku na tak młode rośliny? Myślałem, żeby dać połowę dawki graminicydu, a później w razie niepowodzenia poprawić. W zbożach często daję mniejsze dawki i z dobrym skutkiem. Jak myślicie podziała skutecznie?

1,310

poczekaj jeszcze niech wszystkie samosiewy skiełkuja po tym deszczu co w końcu poadał narosnie tego wiecej

1,311

U mnie było przekropnie i już jest łąka, biorąc pod uwagę, że bez pługa siane. Z resztą jeszcze tydzień zanim się wyrobię, ale pytam już wcześniej.

1,312

mniejsza dawka oprysku mniejsza ilośc wody i wtedy ok ... ale  czy jest sens  już pryskać ot nie wiem ...   u nas dopiero prawdę mówiąc się rzęduje ... jest tragedia

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,313

Było trochę deszczu dlatego myślę, że już co miało wzejść to wzejdzie.Pod koniec tygodnia może dam radę opryskać. Nie chcę, żeby narosło mi tego za dużo, bo oczy bolą. big_smile U mnie był siany siewnikiem na stopkowej redlicy i gdzie było full słomy to czasem jest przerwa, a czasem nasiane na grubo. Na drugi rok już myślę , że będzie siewnik talerzowy i dobra talerzówka, to będzie to lepiej wyglądać.

1,314

zostaw i nie patrz jak rzepak wzszedł to będzie  samosiewy  mogą być nawet jak łąka  oprysk je załatwi tym się nie ma co przejmować ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,315

potraktowałem wczoraj samosiewy jęczmienia targą 0,4l/ha - nie mogłem dłużej czekać a i tak sądzę że troszkę przeciągnąłem. Można ją stosować od pierwszej pary liści rzepaku. Czy może przyhamować/przypalić rzepak który zaczyna dopiero wyłazić z ziemi ?

gg 5118068

1,316

Panowie jak przestanie padac to ruszam w rzepak. Miałem pryskać navigatorem z metazanexem, ale zastanawiam się czy nie opryskać samym navigatorem. Metazanex w sumie tylko na komosę, a navigator ma ją w średniowrazliwych. Próbował ktoś tak? A może coś ktoś podpowie i zaproponuje? big_smile

1,317

Chyba warto obydwoma, navigator nalistny, metazanex również doglebowy.

1,318

nawigator 0.25 i  rapsan  1.25 tym robiłem powschodowo na 3 lisć

Leszek   dla kolegów'

1,319

Rapsan to to samo co metazanex. Wychodzi taniej?

1,320 Ostatnio edytowany przez sarast (2015-09-27 08:39:14)

to samo ale ceny nie znam bo jeszcze nie mam faktóry , taki zestaw przywiózł dostawca mam do niego zaufanie . robie i czekam na efekty , w tym roku taki zestaw bo normalnie robię przed wschodowo .ale ten rok był inny.

Leszek   dla kolegów'