Odp: Powiedzcie coś o sobie
wszystko zależy od roku
Obecnie chyba od cen nawozów i środków ochrony , które na dziś są nie do przyjęcia
GG 5280421 Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Przedstawmy się » Powiedzcie coś o sobie
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 30 … 132 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
wszystko zależy od roku
Obecnie chyba od cen nawozów i środków ochrony , które na dziś są nie do przyjęcia
dlatego ciągle główkuje jak tu ograniczyć zapotrzebowanie na nawóz .... wiadomo płodozmian, przedplon tylko, że to nie wszystko ... do tego wapnowanie i obornik, tak na pewno można zmniejszyć zapotrzebowanie na azot i udostępnić rośliną składniki, które już są w glebie . podkreślam, że cały czas się uczę i wszelkie poprawki i porady mile widziane ...
Szkoda Cię Andrzej. Młody jesteś.
Możesz w życiu robić wiele ciekawych rzeczy a glebę traktować jak hobby. Zarabiaj godziwe pieniądze pięć dni w tygodniu, szósty dzień zmarnuj na to uciążliwe hobby.
ale ja to chce robić ... już wielu mnie próbowało przekonać .... ja wole 6 dni w tyg. robić a 7 "marnować"
Sory Andrzej. Staram się zrozumieć a nie mogę - widać mało kapowny jestem.
Powiedz mi, dlaczego Ty co rano nie chcesz chodzić do najbliższego sklepu po ciepłe bułeczki ? Nie mów mi, że lubisz co rano chodzić do obory czy chlewni, babrać się w gównie - nie uwierzę. Dziś jedna Twoja konkretna decyzja i jakiś pan X będzie dla Ciebie całą noc te bułeczki piekł. Ty nawet nie chcesz tych bułeczek piec ! Ty chcesz koniecznie oddać swoje zboże (bo przecież nie sprzedać) młynarzowi. Młynarz przemiele, sprzeda piekarzowi mąkę, Tobie otręby, zarobi na piekarzu raz, na Tobie dwa razy. Na tanim zbożu i drogich otrębach. Piekarz wypiecze bułki na ulepszaczach, zarobi dwa razy. Na taniej mące i wydatku bułek z kilograma mąki. Piekarz sprzeda bułki sklepikarzowi, ten panu X, oczywiście z zyskiem. Każdy na Twoim zbożu zarobi, oprócz oczywiście Ciebie. Pieniędzy nie masz, no może satysfakcję i to nie zawsze. Tylko widzisz kolego, własną satysfakcją żony w futro nie ubierzesz, dziecku książek nie kupisz, a właśnie tego od Ciebie Twoja przyszła rodzina będzie oczekiwać. Masz im zapewnić godziwy byt. W tym zawodzie nie widzę dla Ciebie i Twojej przyszłej (lub już obecnej) rodziny, perspektyw godnego życia. Jak chcesz się przekonać czy mam rację, jesteś na dobrej drodze.
Z ziemią jest tak : pieścisz ją, dbasz o nią, dajesz jej co ona chce a na koniec w oczy Ci się nasypie.
Gdybym jeszcze raz miał 19 lat, chcę mieć tyle ziemi, coby się w doniczki z kwiatami zmieściło.
moja rodzina to rodzice ja, brat i siostra ..... żyjemy tylko i wyłącznie z tego co zbierzemy i wychowamy .... (wiadomo ze jakąś robotę w zimie na boku mam, ale nie mam z tego stałego dochodu i większość wydaje na tel jakieś imprezy na auto itp ) gdyby mama albo tato gdzieś jeszcze pracowali - to bym się nie spierał. z tego co widzę to da się normalnie żyć . . . to fakt, że jeszcze tak drogich nawozów nie było w połączeniu z tak słabą ceną zboża ale to nie może trwać wiecznie . . .
Chyba jesteś w błędzie, jeśli chodzi o prognozy. Brukseli właśnie chodzi o niedostępne finansowo nawozy sztuczne. Polska to wielki i piękny kraj. Jeśli byłby jeszcze czysty chemicznie, czyli ekologiczny - to raj na ziemi. Czyste rzeki i jeziora, wokół nich pola golfowe, hotele, restauracje. Najładniejsze nasze córki, do pracy w hotelach. Dobre drogi i autostrady. Co zdolniejsi synowie na TIRy, co brzydsze córki na TIRówki. My też mamy swoją rolę do odegrania. Wozy drabiniaste, chude genetycznie szkapy (nie zagłodzone), bat w rękę, beret z antenką na czerep, wiązka słomy na krypę i jedziemy !
Turyści dowartościowani, głaszczą szkapę po chudym pysku, pasą kostkami cukru, dla nas dobre słowo - lub odwrotnie.
Zapomniałem kto to powiedział: życie zaczyna się od momentu zapewnienia podstawowego bytu materialnego - do tego czasu to wegetacja.
Andrzej, chcesz żyć czy wegetować ? Mnie cukier źle wpływa na uzębienie, chyba że w płynie i po fermentacji.
Za upór masz ode mnie +.
Andrzej masz +za entuzjazm:)
no właśnie, te córki hehe w Polsce najładniejsze pożyjemy albo powegetujemy i zobaczymy
Witam kolegę:beer:,gratuluję uporu i wytrwałosci,też byłem taki uparty ale jak stwierdzili przedmówcy niestety ziemia też mi się przejadła i byłem zmuszony zasiąść za kierownicą TIR-ka ,żonka i dzieciak w domku wołają na chlebek.Powodzonka kolego:)
hmm....no rozumie ... a z czym startowałeś ?
Witam nazywam sie Damian;) Co mozna sie dowiedziec z mojego nicku;)Haa^^ Mam 15 lat i dziadka dwum pomagam na gospodaarstwach;)Jeden z dziadkow nazywa sie Irek i posiada 20ha:)(U niego miszkam i gospodaruje;]) W tym trzy ciagniki Fortschritt zt303, Ursus c4011 i c330;) Oraz kilka innych maszynek typu kombajn zbozowy Bizon super z-056,Neptun i ziemniaczany niemiec;) Drogi dziadek nazywa sie Jozek i ma 370ha;) Jemu tez pomagam w wolnych chwilach;) Posiada on Fendt 615 LSA Turbomatic E, Deutz-Fahr Agrotron 150+tur Ursus c4011 oraz c360 3p;)Posiada rownierz Class dominator 108sl maxi oraz John Deere 965;) Bardzo mnie interesuje rola wiec poomagam obu dziadka;)Ale w wiekszosci Irkowi. W przyszlosci jedno z Gospodarstw bedzie calem moje a drogie to po polowie Jesli chcecie wiedziec cos wiecej to piszcie na gg: 8004684:)Dodam jeszcze ze to jest moje 1 hobby;] Drogie to CIEZAROWKI;]
Fotki:
http://www.fotoload.pl/index.php?id=3d0 … cbdb475293
http://www.fotoload.pl/index.php?id=883 … 20156aa483
Pozdrawiam;]
Damian, zamień hobby miejscami. Masz +.
Nie wiem kolego o co dokladnie chodzi Tobie z ta zmiana hobby miejscami??
Ale dzieki za +;]
Drogi Damianku cieszę się że dołączyłeś do naszego grona , ale .... no właśnie jeżeli czytałeś zasady i zarejestrowałeś się na forum to musiałeś się z nimi zgodzić. A tam jest napisane aby starać się pisać zgodnie z zasadami ortografii , Twój post wyklucza wiele zasad , starego grzyba bym nie zganił ale w Twoim wieku robić takie błędy to wstyd . Masz tydzień na poprawienie tekstu i pamiętaj pisz bez błędów bo będziesz miał ostrzeżenia , nie twórz wizerunku "chłopa matoła"
Rolnik z wyboru troszke mechanik-kombinator.Hobby Wędkarstwo z powodu braku czasu Niedzielne, no chyba że na Dorsze to zawsze mam czas tylko nie w żniwa.
Witam wszystkich, na imię mam Andrzej mieszkam w okolicy Łodzi. Fortschritty jakie posiadam to prasa K 442, i kombajn E 516 B. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Ok ok Pitrze!! Poprawie sie na pewno;]
Chociaz mam prosbe powiedz mi gdzie dokladnie mam blad bo czytalem to kilka razy i nie znalazlem;p
Ja też na początku miałem ten problem ale jak zainstalowałem mozilla firefox to poprawić można błędy bo błędne słowa podkreśla na czerwono.
Chociaz mam prosbe powiedz mi gdzie dokladnie mam blad bo czytalem to kilka razy i nie znalazlem
to chyba czytamy różne posty , teraz chyba już widzisz
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 30 … 132 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Przedstawmy się » Powiedzcie coś o sobie
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo