1,481

Odp: Dyskusje czasowe.

Z tymi kołami to faktycznie różnie jest
w 2013 w bizonie zmieniliśmy jedna opone bo rozerwało ją na boku, nowa bkt, wymiar taki sam jak stara. W 2014 pod koniec żniw rozwaliło drugą starą opone, kupiona nowa rozmiar ten sam a kombajn stał krzywo

1,482

Rożnica jest na pewno bo mam doświadczenie na bizonie a że rozlazła wątpię bo wygląda jak nowa  a ta wyższa to już kolano a różnica ogromna tak jak piszecie 2, 3 cm a na całości robi różnicę ogromną . Więc muszę szukać jakieś opony o średnicy 160 -165 cm i mocne bo mi chodzi o ten Właśnie agregat bo waży 1200 kg +siewnik 700 kg  i by się trzymały bo na tych co jest to siadają prawie całkiem po za połowę i muszę dwoma ciągnikami siać   pierwsze agregatem zjeździć a potem drugim siać a paliwo ucieka zamiast za jednym zamachem .

Agregacik spisuje się świetnie nowy nabytek w tym roku ale robotę robi ogromną .

1,483

opony firmy Stomil  jutro zrobię foty i wrzucę .

1,484

Koledzy wiecie może czy opony  8 RP  czyli 8 płótno-we jaką mają wytrzymałość ?
Czy te co są w zetorach i ursusach 18,4-34 8RP   wytrzymają ciężar 2,5 tony +do tego ciężar 303  ? czy mogą strzelić ?

1,485

Ja mam stomila 520/70/34 to w sumie odpowiednik. I dźwigają dużo nieraz za dużo.

1,486

A ja miałem stomila który się poddał....
Ktoś jeszcze pisał że to g....o

1,487

Jak zapnę agregat upś to muszę dokładać bliźniaki bo moje continentale chyba by strzeliły .

1,488

Jakie polecacie ? Myślę że 12 RP powinny wytrzymać  jak w bizonach jakoś dają radę a nośność przekracza 10 t to chyba ..

1,489

jesli opona nie jeździ po ostrych krawędziach albo lesie to wytrzyma 8 PR   przecież ciężar  ciągnika to jakieś 6t  czyli podziel to na 4 opony daje po  1.5t na sztukę jak dasz  jeszcze 3 t z tyłu to co to za ciężar ??  puki opona nie zostanie przecięta  albo coś to wytrzyma mnóstwo ciosów

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,490

Na oponie powinna być napisana max. nośność.

1,491

Właśnie u mnie przyszedł od niemca ciągnik na polskich oponach, i jedna właśnie od kilku lat zaczyn się dziwnie zaminać i psuje dętkę. Dziś znowu kapeć i trzeba robić. Muszę już poszukać innych, ale nośność to mają dużo mimo że 8pr.
Koseś a do jcb masz zwykłę opony czy jakieś specjalne do wyższych prędkości idą?

1,492

Powinny być o wyższym symbolu prędkości ale z tyłu mam continental a z przodu jakieś izraelskie i przy 70 km/h nie zauważam żadnych niepożądanych oznak.

1,493

Ja z przodu mam od koparki JCB i one są bardzo grube przystosowane do dużych ciężarów a prędkość nie zauważyłem różnicy z przodu mam balast 700 kg  jak miałem mało powietrza przy większej prędkości skakał przód ale dopompowałem na 2 atm i po problemie .
Co do tyłu to to  mi siadły prawie do felg jak zaczepiłem agregat z siewnikiem ale to może była wina bo tylko 1 atmosfera była .  To mówicie że 8 PR daje radę ? czy lepiej już szukać lepszych bo tylko w polu będzie i po drodze duży ciężar a po lesie mało co bo to za duży ciągnik .

1,494

A co do opon od JCB to są super bo są bardzo mocne mam w ciągniku i koparce koparka waży 12,5 t  plus ładunek 2 t płyty drogowej tej większej 150x200x15  tak że już nie dało rady kierownicą kręcić to nawet do połowy się nie poddały . a prędkość też nie zauważyłem różnicy .

1,495

co myślicie o Tych oponach  600/65-r34

http://olx.pl/oferta/opony-trelleborg-6 … a8ea7cdc02

1,496

8 PR to przeciętne opony nie musisz mieć nic więcej.....

1,497

8pr wystarczy, myślisz że w takiej polskiej 16 były inne ,a jeżdziły i tak długo ja na taki ciężar.Ja w 303 mam radialne pneumanta 12pr, 90% bieżnika, wytrzymałość i uciąg na nich super,nawet po dziurach tak nie trzesie tylko fajnie buja jak na statku. smile

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

1,498

ja myślałem nad takimi ale kasy nie było bo chciałem je do 323 wsadzić

Nie ma to jak FORTSCHRITT

1,499

ja mam zamiar takie sprawić mu po dotacji

1,500

Koledzy szukałem w zakładce "zrób to sam"  działu z przerobieniem sprzęgła . bo słyszałem w forsztaju można przerobić go jakoś by nie ślizgało ?? Wiecie możne co tam trzeba dokładnie zrobić ?? Głownie Mi ciągnie tylko na większym biegu jak troszkę przytrzymam to będzie czuć  i ślizga .Trzeba przetoczyć ? By była większa głębokość docisku tak by darło do samej blachy i by ciągało ?? czy coś innego . dodam że robiłem sprzęgło nowa tarcza i sprężyny a powierzchnia była przetoczona że jest teraz równe . ale i tak nie raz po puszczeniu na wyższym biegu poczuję ze za ślizga.