1,341

Odp: Rzepak

zorak napisał/a:

zaczęło padać, nie ma przymrozków i rzepak zaczął rosnąć w oczach. Wschody bardzo zróżnicowane: od 1 pary liści do 4-5. Z racji suszy nie były wykonywane żadne zabiegi oprócz oprysku na samosiewy. Jutro chcę prysnąć navigator + butisan. Czy dodawać coś jeszcze do beczki ? Jeśli ciepła pogoda się utrzyma (a wszystko wskazuje na to że tak) to jak dalej poprowadzić zabiegi - dokarmianie dolistne, bor, grzyby ? ... podpowiedzcie bo sytuacja dla mnie nowa.

u mnie podobnie częśc opryskałem ta mieszanka na więcej brakło czasu, a dzis pada

Rolnik z powołania:-)

1,342

spokojnie na razie niech pada ...rzepakowi więcej nie potrzeba jak tylko wody .... przestanie padać to się opryski zrobi

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,343

Mój już dostał co powinien dostać jesienią, teraz tylko ubezpieczyć i czekać wiosny.

1,344

ubezpieczyć  hmm a jak nie ubezpieczysz to nie urośnie ?|
a jak ubezpieczysz to będzie piękny a jak nie będze to dostaniesz tyle ile powinieneś ?? powiem ci że szkoda słów i pieniędzy

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,345

A ja poki co zawsze na + jesli idzie o ubezpieczenie. W tym roku 10% po przymrozkach pzu mi wyplacilo a 4,5 prawie namlocilem rok temu grad+przymrozek uznal mi 18%.ja tam ubezpiecze zwrot nakladow pewny

1,346

Uprawa rzepaku bez ubezpieczenia to jazda po bandzie,
1. to ryzyko nie przezimowania
2. to grad który co kilka lat pierwszy wymłóci niż my, w tym roku dzień po dniu przeszedł 4-5 km ode mnie taki grad że niektórzy nakosili po 2 q/ha ubezpieczeni się tylko uśmiechali.

1,347

chociaż na grad trzeba ubezpieczyć

mdw

1,348

10 ha rzepaku ubezpieczenie z dopłatą państwa to koszt ok 500 zł nie mogę przekonać taty żeby brał jakich argumentów użyć

1,349

cos tanio??
mi w pzu wyliczyli 210zł za ha

1,350

u mnie wyliczył za 10 ha 3000 wydajnośc 4t cena 1500 oraz wykupienie udziału własnego

1,351 Ostatnio edytowany przez androl (2015-10-22 21:48:34)

5,25 ha 935 zł zakładany plon 3,5 t, 1500 zł/t na większy ubezpieczyciel TUW nie wyraził zgody, za słaba ziemia. Przezimowanie, wiosenne przymrozki, deszcz nawalny, grad, ogień w czasie prac.

1,352

sprawdz Concordie  chyba taniej trochę

Leszek   dla kolegów'

1,353

Concordia - 15 ha rzepaku na maksymalnych stawkach (8400 zł/ha) + udział własny - roczna składka 3238 zł

1,354

Pierwszy raz nie będę nic dawał na rzepak na skracanie. Jak będzie jeszcze ciepło to pojadę jakąś odżywką,żeby jeszcze dać mu szansę żeby się wzmocnił. Podany azot nie widzę, żeby w ogóle zadziałał, a było sporo pięknej pogody.

1,355

u mnie rzepaki porazka wiosne chyba troche bede musiał przesiac...

1,356

Blokowanie możesz sobie darować, ale fungicyd daj, np. Topsin

1,357

Właśnie nad grzybowym myślałem dać, choć są takie marne, że nie zasłużyły smile Ja na razie skasowałem 1hektar tylko bo zostało mi pszenicy to posiałem pszenicę. Obsadę mam tylko gdzieniegdzie kiepską, ogólnie gęstość jest. Boli mnie tylko to że jest słabo wyrośnięty. Jak przezimuje, to będzie chyba tylko oprysk na grzyba/skracanie, 1 większa dawka azotu i robale. Chyba nie będę się nawet starał wiele wyciągnąć, bo nie będzie  z czego, o ile przezimuje. Wolę bez roboty 3tony niż naciągane 3.5tony i żeby latał z opryskiwaczem jak opętany. A co będzie to się okaże. Chociaż 3 tony..... chyba trochę się zapędziłęm :hmmm:

1,358

Wcale się nie zapędziłeś. Mój ubiegłoroczny to na zimę miał w większości 4 listki. Właściciel hurtowni śor. gdy mu zawiozłem kilka roślinek po obejrzeniu kazał orać nie patrzeć bo taki to 2 t max. Kolega mówi niech on nie pierniczy miewałem takie i gorzej nie sypały od tych ładnych na zimę. Na wiosnę zawiozłem do pokazania kilka roślinek miały wtedy prawie po metrze i żadnego rozgałęzienia, ależ miał facet ubaw. Po żniwach natomiast zawiozłem mu faktóry ze sprzedaży rzepaku i mówię powinienem panu dupę skopać bo kazał mi go pan orać. Mo....cno się  zdziwił że wydał bez paru kg 4 t.

1,359

to chyba ładnie mu dawałes ze tak Ci sypał

1,360

Dają więcej, ziemia słaba ale w kulturze, dogodny rok, no i efekt pierwszego rzepaku na tych polach.