101

Odp: Problem z pompa podnosnika w 303

Ktoś mi powiedział, że tam wlewać olej przekładniowy ... a tutaj hydrauliczny ... Czy jakikolwiek hydrauliczny, czy jakis specjalny ?

Pozdrawiam
Marek

102

nalej najlepiej przekładniowy bo jak masz drugi ciągnik ze wspólną hydrauliką i skrzynią i przyczepe którą ciągasz dwoma i kiprujesz to żeby oleje ci sie nie mieszały.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

103

9 lat temu też wiedziałem tyle co ty smile

104 Ostatnio edytowany przez sarast (2015-09-26 22:20:19)

masz racje pytaj . 20 lat do tyłu to 303 mało kto widział , a naprawy to było wyzwanie  i sobie każdy dał radę choć nie było łatwe, trzeba chcieć się uczyć i nie koniecznie  ta wiedza musi być podana pod nos , na forum to wszystko jest napisane dawno temu i trzeba tylko poczytać .

Leszek   dla kolegów'

105

Forszaj 303 napisał/a:

No śmieszne bardzo. Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, to się nie odzywaj !

Jak będziesz tworzył układy hydrauliczne sterowane elektrycznie i programowalne w cykle powtarzalne oraz automatyczne to będziesz mógł mi takie uwagi robić ! Ale puki nie wiesz że do przekładni leje się olej przekładniowy a do hydrauliki olej hydrauliczny to cierpliwie przeczytaj  nie kiedy ironiczne posty na swój temat  ! O specyfikacji nie będę pisał gdyż nie wiadomo do jakiej pracy będziesz używał swojego ciągnika .

106

No właśnie mam drugi ciągnik Ursus c 360 i on też pracuje z tą przyczepą. Dobre spostrzeżenie. Widzisz, nie wiedziałem, że Fortschritt ZT 303 ma osobny układ do podnośnika, ale że jest tak samo jak w 60-tce. Zauważyłem, że w skrzyni brakuje 10 litrów oleju, wlałem i myślałem, że po sprawie. A tu niespodzianka smile. Jutro zajmę się tym i dokupie olej ten sam co mam w skrzyni w 60-tce. Czy w tym dodatkowym zbiorniku, lub gdzieś obok niego jest jakiś bagnet do sprawdzania poziomu oleju ?

Pozdrawiam
Marek

107

Ten wątek przeczytałeś ? http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=291&p=1
wlew i miarka pod małą pokrywką w masce tuż przed przednią szybą,
czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj, FF jest encyklopedią forsza.

108

Znalazłem wlew oleju ... dekiel na 4 śruby, a w środku filtr oleju. Wlałem 30 litrów oleju przekładniowego ... Wszystko działa, jak należy, ale ... kiper od przyczepy nie chce opadać. Co może być przyczyną ?

Pozdrawiam
Marek

109

Dolałeś do Hydraulicznego Przekładniowy?

110

panowie mam taki problem że na nierozgrzanym oleju pługi 4-skibowe obrotowe podnosi szybko i wysoko a kiedy olej się rozgrzeje to pługa czasami wogóle nie da się podnieść ani obrócić pomoże ktoś? olej wlany nowy hydrauliczny

111

pług za ciężki, albo pompa słaba.

112

jak na zimnym podnosi to najprędzej pompa albo zawór.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

113

jak się rozgrzeje olej to podnosi ale słabo i trzeba dużo gazu mu dać a na zimnym oleju podnosi wyżej a o jaki zawór Ci chodzi?

114

Rozgrzany olej jes rzadki i stara za dobrze dotarta pompa nie daje rady.

115

wymień pompe

116

No ok ale dlaczego pompa ma siłę obrócić pług tylko do połowy a potem stoi i ani go w jedną ani w drugą

117

Podłącz zegar ciśnieniowy pod wyjście hydrauliki i wskazanie da Ci odpowiedź czy pompa żyje, czy nie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

118

a możecie mi powiedzieć gdzie znajduje się filtr oleju od tego układu hydraulicznego oraz jaki dokładnie powinien być tam wlany olej? chodzi mi o gęstość

119

a tak wogóle to żeby zdjąć pompę to najpierw trzeba zdjąć przystawkę od przedniego napędu?

120

Filtr jest pod korkiem wlewu , do wymontowania pompy nie trzeba demontować przystawki opis jest w dziale "zrób to sam"

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty