Odp: Buraki Cukrowe
kup sobie stolla i kop do woli ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Okopowe » Buraki Cukrowe
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 18 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
kup sobie stolla i kop do woli ...
U nas za stolla v202 trzeba dać ok 12koła. Pojechać gdzieś dalej żeby kupić taniej to transport zeżre i wyjdzie na to samo. Do stolla też trzeba odkopywać, i jest więcej roboty. W takim wyorywaczu wjeżdżasz w rządki tak jak siałeś. Roboty mniej a widziałem już za ok 15tys taki zestaw.
Chcę buraka zwiększyć, bo są z tego jeszcze pieniądze, ale zbiór musi być szybszy. Dodatkowo, ze mam mnóstwo małych kawałków, gdzie do jednorządkowego wszystko odkopać to zostaje niewiele do wykopania już kombajnem, bo takie wąskie działki. W tym roku nie odkopuję ręcznie tylko wjeżdżam kombajnem bez odkopywania, ale buraki się niszczą.
No i na końcu pogoda, w trakcie kopania zaczęło lać i pada już 4dzień, a tak dolało, że może da się wjechać koło niedzieli.
Kup samojezdnego i po kłopocie. Kuzyn ma takiego, mniejszy od tych wszystkich Holmerów i Ropów co u nowaków jeżdżą i roboty ma od groma.
http://olx.pl/oferta/kombajn-do-burakow … 9a1a790163
mówi, że z burakami to taka spokojniejsza robota porównując do żniw kombajnem bo wtedy każdy sro
Myślałem też o takim, żeby na spółkę kupić z ojcem, ale nie da rady się dogadać, i jemu nie trzeba.... Nie to nie ,dlatego uważam, ze taki sprzęt dla mnie byłby idealny i cena nie zaporowa.
https://www.youtube.com/watch?v=3p6irNN1Uuo
Coś takiego tylko przyczepa inna.
Dobry sprzęt, tylko skrętu karku można dostać.
dwu etapowy zbiór pracy też nie jest zły tylko coś trzeba wymyśleć z tą jazdą do tyłu ![]()
Grześ ma przedni TUZ
Albo jakąś pokosówkę E zaadaptować jako nośnik narzędzi, a można i tak
https://www.youtube.com/watch?v=X4IpYnAkWw4
co ciekawe ta 516 ma napęd 4x4
Do kombajnu jak najbardziej, i maszyna więcej byłaby używana
Tylko ma skurczybyk 3.5m szerokości a rzędy są na3m.
Jednak montowałbym do tyłu, bo lepiej byłoby widać, i jednak to waży.
Jeśli chodzi o zbiór to można kopać kiedy dojazd do pola nie jest suchy a zbierać kiedy wyschnie i drogi się nie niszczy. Drogi śródpolne trochę gmina poprawiła, a nie chcę też wszystkiego rozwalić, bo ludzie psy wieszają później.... Dodatkowa zaleta. Myślę, że jak dość sprawnie idzie mtzetem to i 323 powinien nie gorzej dawać sobie radę. Zawsze staram się wybiegać o krok do przodu i na tyle ile portfel pozwala, i myślę że taki sprzęt byłby najlepszy a roboty najmniej.
jeśli chodzi o jazdę do tyłu, to teraz praktycznie cały czas trzeba się oglądać do tyłu, a robię tylko jeden rządek. W przypadku takiego wyorywacza jest 6 razy mniej przejazdów. Jk widzę jak tymi sprzętami kopią, to ja z podobną prędkością sieję. Sieję ok 1godziny hektar, to jakbym w 3-4godziny wykopał 1 hektar byłoby super. Chyba na razie odwlekę temat z broną talerzową i siewnikiem (po dobrych uprawkach nie było problemu siać siewnikiem na stopkowej redlicy) i zakupię taki sprzęt.
Panowie jakbyście widzieli gdzieś coś takiego, to dajcie znać, bo poważnie myślę nad zakupem tego, a w Polsce nie za wiele takich sprzętów jest.
takie cos to ja widze tylko na przedni TUZ
Ogólnie to dobrze mówisz tylko po założeniu do Fortschritta już nic więcej nie zobaczysz ![]()
Ludzie kopią normalnie jadąc do tyłu, tempo nie jest zastraszające to da radę się ogarnąć. Kiedyś jak len się siało to c360 też miała zapinaną rwaczkę do tyłu i robota szła. Fakt szyja bolałą ale montowane z przodu nie zdawały egzaminu, bo nie byłeś w stanie kontrolować tego co się dzieje z maszyną...
dlatego są kamery żeby karku nie ukręciło
Marku ja jak niewierny Tomasz jak nie zobaczę to nie uwierzę, a telewizja przecież kłamie
Chociaż fakt z kamerami byłoby dobrze. Pozostaje tylko pewnie problem niemałej wagi, bo wyprowadzenie napędu to nie kłopot.
coś takiego jak ty pokazujesz też produkowała firma matrot czy jak się to tam zwało tylko ze pierwszy przejazd to był ala orkan gdzie cieło i ogławiało buraki a drugi kopał i od razu ładował na przyczepę ... mają coś takiego niedaleko mnie
Albo jeszcze inaczej to pod taki wyorywacz kupić jakiegoś ZT 300 i pokombinować żeby kierownicę i pedały założyć z tyłu i wtedy jechać "tyłem do przodu". Ogólnie fajny ten zestaw do zbioru, jak buroki już wykopane i leżą na rządku to przeschną a jak suche później zbierasz to pewnie lepiej się oczyszczą niż takie prosto z ziemi
Marku ja jak niewierny Tomasz jak nie zobaczę to nie uwierzę, a telewizja przecież kłamie
![]()
Chociaż fakt z kamerami byłoby dobrze. Pozostaje tylko pewnie problem niemałej wagi, bo wyprowadzenie napędu to nie kłopot.
z tego co na filmie widziałem to koła podporowe sa skretne wiec wystarczy załozyc siłowniki zeby do transportu podnosiła sie maszyna i jeżdziła na tych kołach. nie wiem czy rozumiesz o co chodzi.
pomysł z przerabianiem zt300 to moim zdaniem pomyłka z pokosówka juz lepszy
Laszek właśnie wydaje mi się, że to też duży plus takiego zbioru. Właśnie taki wyorywacz wydaje mi się najlepszą opcją. Przede wszystkim cena, szybkość zbioru. Ogłowienie i wykopanie za jednym przejazdem, i nie trzeba zmieniać kół w ciągniku.
W sumie tak myślę, że nie będzie chyba nawet potrzeby kombinować z ciągnikiem, chyba że trafiałyby się jakieś usługi, to wtedy można pokombinować. Choć najtańsze pokosówki Fortschrittki to mają silniki mtz, i byłyby na styk, szczególnie kopać po górach.
A jeśli chodzi o koła skrętne to fakt przednie są skrętne i właśnie jak podczepiaj do mniejszych to nie zakładają górnego łącznika tylko do przejazdów i nawrotów podnoszą tylko stronę przy ciągniku. Jak kopią potężnymi ciągnikami to podnoszą całe do góry, ale mają czym podnieść ![]()
czyli ani nie zastanawiałbym sie tylko kombinował przedni WOM
Grzesiek i jak będziesz brał ta maszyne?
Już była oglądana, i chcę jechać z kwitem za jakiś czas już niedługo i obrobię się ze wszystkim. Buraki jak mi zabiorą dosieję co mam dosiać i nawóz pod burak na przyszły rok to wtedy podjadę. Ogólnie żona bardzie chce jak ja, ale muszę kupić coś żeby sprawniej szło.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 18 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Okopowe » Buraki Cukrowe
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo