21

Odp: Gryka jak śnieg biała ...

Dla tego właśnie pytam bo z gryka mam do czynienia dopiero 2 rok a w necie nie znalazłem nic na ten temat a trafia mi się kilkanaście ha nie meliorowane i boję sie że żyto będzie wymiękało.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

22

Panowie pytałem w innym wątku o plon gryki. Dziś doszedłem do wniosku, że skasuję 1.3 ha mojej szkółki zielnej, bo widzę, że bardzo słabo się zbiera. Planuję zasiać grykę, mimo że wcześniej kiedy miałem, to nie udawała się. Tam gdzie posiałem dosłownie 50kg na hektar wieloskładnika, wylegała, tam gdzie nie dosypałem urosła po kostki i zakwitła. Ile kg zasiać, i dawać jakiś nawóz? Od wiosna na te zioła wsypałem ok 200kg saletry, nawóz wieloskładnikowy, na jesieni. Afalon nie uszkodzi gryki?

23

Gryka to roślina stanowisk słabych, na glebach lekkich i przewiewnych, a ty chcesz ją potraktować z wysokiego C. Będziesz miał kupę masy zielonej i szczątkowe ilości ziarna. Nie tędy droga. Weź zrób na tym jakieś warzywa, np marchew na późny zbiór, ale gdzie gryka?

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

24

Pole nie jest cudowne mimo, że 3klasa. Chciałem grykę, bo w rejonie gdzie teście mieszkają mają bardzo podobny kompleks i wychodzi im dobrze. Drugi powód to ten że już robi się późno, a reczka nie boi się późnego siewu.

25

Tona gryki to 1000 zł, a jęczmień da Ci 4 na tym samym stanowisku, to 2000-2400 . Gryka kojarzy mi się bardzo mocno z ekologią.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

26

Wiem Marku i zawsze z ciekawością czytam co piszesz, bo na tych sprawach dobrze się znasz. W tej chwili u nas gryka po 1700 tylko nie wiem po ile będzie po żniwach. Myślałem o jęczmieniu i nie wiem czy pole nie za kwaśne na jęczmień (dzierżawa, na której jeszcze nie zdążyłem wyregulować ph.) Robi się już późno a jęczmień siany w terminie ładnie się krzewi. Ciekawe jakie szanse że udałby się. A może masz jakiś inny pomysł pomijając kukurydzę.

27

Siej soję,

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

28

Też myślałem, o niej jednak pole wydaje mi się za słabe. Albo wydaje mi się tylko ze soja potrzebuje dobrego stanowiska. Poniedziałek- wtorek ostatecznie pojadę i uprawię. Tylko muszę jeszcze pomyśleć. Może jeszcze len tylko ciężko z nasianiem włóknistego.

29

Soję możesz wszędzie siać, to notre prawda że tylko na dobrych, a z resztą  to pole to 3 klasa to i tak dobre stanowisko,. Teraz jest właśnie termin siewu soi więc nie miałbyś żadnych opóźnień.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

30

Sam nie wiem, przy tak małej ilości sprzedać będę mógł tylko jako detal. Do skarmienia na gotowo nikt nie kupi, chyba że na następne siewy.

31

Kukurydze zasiej

mdw

32

Na takiej klasie i przy takim nawożeniu to legnie szkoda pola z drugiej strony na siewy jarych też po czasie.

33

Jak tam ceny gryki w wielkim świecie ? Skosiłem dzisiaj 6ha i dała około 6ton ,jestem do tej pory w szoku.

34 Ostatnio edytowany przez scoda19 (2015-08-31 11:04:00)

Gryka po 1600 netto u pośredników.Zapomniałem dodać że 1800 płaci i odbiera producent kaszy.

35

Czekamy, wszyscy boją się kaszlnąć cokolwiek. Gdzieś tam słyszałem o kontrakcie na 2000 ale nikt nie potwierdził. W tym roku gryka słaba...
Liczę, że na przerzucie da się konkretnie zarobić.
Kumuluję kasę.

36

Czy gryka nada sie na pasze dla krowek? Myslalem posiac z facelia ktora tez w miare szybko rosnie i na pasze dla krowek, Pole to przeszlo na Eko i pomyslalem wlasnie nad gryka... A potem zasiac po tym zyto..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

37

Chcesz to zrobić na zielono to jak najbardziej u nas praktykują tak tylko przy cenach w tym roku to żałują że nie zostawili na nasionka.

38 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2015-10-27 08:44:09)

No ja rozumiem jeśli u mnie byłby jakiś skup zboża to też o tym bym pomyślał na sprzedaż ale u mnie najbliżej 30km i tylko żyto, pszenżyto i pszenica do młyna..

I jeszcze jedno ile jego się sieje na ha ?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

39

Tylko pamiętaj że gryka- łodygi, nie ziarno- wpływa niekorzystnie na produkcję mleka. Jest dobrą paszą dla młodzieży i krów zasuszonych.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

40

cena jest bo gryki nie ma sam 20 ha zaorałem bo wyschła  i pewnie na przyszły rok wszyscy się żucą a będzie 8 stówek