Odp: Buraki Cukrowe
Własnie wpadło mi na mysl głupi pomysł. pisalismy ze pokosówka jako nosnik narzędzia do buraków kiepska ale sieczkarni mocy nie braknie jakby z tyłu odrazu przyczepę zbierająca podczepic to miałbys kombajn tanim kosztem
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Okopowe » Buraki Cukrowe
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 18 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Własnie wpadło mi na mysl głupi pomysł. pisalismy ze pokosówka jako nosnik narzędzia do buraków kiepska ale sieczkarni mocy nie braknie jakby z tyłu odrazu przyczepę zbierająca podczepic to miałbys kombajn tanim kosztem
Na duże pola tak, ale nie na nasze małe pitki...
wiesz jakie masz pola wiec... tylko rzuciłem propozycje. korci mnie na buraki zeby zastapic nimi rzepak, ale raczej sie nie załapie na kontraktacje. w mojej okolicy to wszyscy wynajmuja kombajn kilka godzin i kilka ha wykopane, tylko z przyczepami pospolite ruszenie
Ostatnio jak nie miałeś limitu, to można było z cukrownią podpisać umowę po 100zł tona.
Ogólnie jak chcę kupić maszynę do zbioru, ale żeby była możliwie jak najtańsza, bo ostatnio trzeba dobrze się głowić żeby zostały dobre pieniądze.
po co??ile ta maszyna musi wykopac zeby sie zwróciła liczyłes??
Swojego 5ha, chyba że jeszcze ojciec się skusi to kolejne 5. Ewentualnie jakaś usługa, bo niektórzy holmera nie najmują bo za drogo, ale po niższej stawce pewnie chcieliby taką usługę.
Ostatnio jak nie miałeś limitu, to można było z cukrownią podpisać umowę po 100zł tona.
Ogólnie jak chcę kupić maszynę do zbioru, ale żeby była możliwie jak najtańsza, bo ostatnio trzeba dobrze się głowić żeby zostały dobre pieniądze.
100 zł x 50t = 5000zł zostanie coś z tego? jakoś nie bardzo to widze
Jak masz dobre pola i żyzne, to nie potrzeba tyle nawozu. Ostatnio wypadało mi na słabszych kawałkach, to musiałem więcej dać. Mimo nawożenia susza zrobiła swoje i na lżejszych kawałkach buraki były małe.'W tym roku i w następnym też słabo płodozmian wyjdzie, bo zmieniło się z dopłatami miało być 400euro a poniekąd jest 500 do hektara, dlatego trzeba sić na swoim bo do agencji musi Ci się zgadzać areał z umową z cukrowni.
Coś zostanie na pewno. Jak masz hodowlę, to jeszcze trochę paszy.
hodowli nie ma a tak z reka na sercu to ile kasy w to trzeba włozyc? tak na 1ha
Nasiona zawsze liczę 500zł, ale tańsze są, musiałbym na fakturę spojrzeć.
Opryski na chwast ok 600zł
grzybowe ok 100-150zł
Nawożenie jak kto uważa, ale ja staram się walić na grubo bo to nie wylegnie ![]()
Za odbiór też się płaci to przy ok. 120t wychodzi ok 1000zl jak dobrze pamiętam.
Zbiór już wedle uznania, jak jest ładny kawałek i masz na co sypać to małym kombajnem hektar za dzień wykopiesz.
Ogólnie w tej chwili jest dopłata 2100zł do hektara, a była cukrowa do każdej limitowej tony 50zł.
ja kopałbym holmerem, bo nie mam czasu i sprzetu swojego. myslałem ze na grzyby wiecej i nasiona droższe.
czyli ok 3000t trzeba dac na ha plus zbiór. a ta doplata to dla kazdego czy tylko dla tych co limity maja?
w 16 roku nie posieje ale moze w 17? zalezy jak cukrownia ropczyce kontraktuje
http://olx.pl/oferta/kc-6b-kopania-bura … 5759e642f5
a może takie coś do kopania?
Dopłaty są dla tych co mają umowę i Ty musisz składać na dopłaty, na którym rosną buraki.
Skalops taki sprzęt stoi ode mnie 30km tylko ten kombajn musi mieć najpierw ogłowione buraki. Inaczej sprawa wyglądałaby jakbym potrzebował liści a hodowli nie mam i nie zamierzam na razie.
Jeszcze pomyślałem o takim plusie tej maszyny, że delikatniej obchodzi się z burakiem i nie niszczy korzonków, i pole na pewno byłoby mniej ugniecione.
Ogólnie u nas sporo ludzi w tym roku przeprosiło swoje kombajny i kopią swoimi.
Holmer dobra sprawa tylko "lekka robota to z reguły lekki pieniądz.''
popytam o kontakt do cukrowni i zapytam jak sie ma sprawa w Ropczycach, kolega mi mówił ze po zniesieniu kwot beda tylko kupowac 100km od cukrowni czyli załapałbym sie.
Jest jeszcze sprawa na nie burakom. Orałem wczoraj po marchewce i widac jak to wyciaga pruchnice z gleby, buraki pewnie tak samo...
Tego nie zauważyłem bo liście przyorywałem, i przed burakami staram się mieć poplon zostawiony na zimę.
Ogólnie trzeba z liśćmi obchodzić się delikatnie i dobrze jest wymieszać płytko i poczekać aż wszystko przeschnie, bo całe liście przyorane bardzo ziemię zakwaszają. Jakby ktoś chciał mi wykopać w zamian za liście to chętnie oddałbym. Po zniesieniu limitów dalej każdy miał produkować w obrębie ton z limitów,. Dokładnie jednak nikt nie wiedział lub nie chciał powiedzieć.
Dobrze gada, aczkolwiek nasz kolega chyba ma większą wiedzę
bo rzepak sieje od lat bezorkowo. Znajomy pogłos podczas wywiadu w domu, otóż salon meblowaliśmy po dwóch miesiącach od wprowadzenia, bez mebli nie szło w nim rozmawiać.
https://www.youtube.com/watch?v=dYvfaMicuik
Panowie stosował ktoś ten środek? Mam chęć spróbować w przyszłym roku czy to rzeczywiście coś działa. Tylko ogólnie ten środek jest stosowany w wielu roślinach ,a jak coś jest do wszystkiego to wiadomo... Mimo to na pewno coś spróbuję.
ja mam na półce bleck star podobno to samo tyle ze tańsze, ale jakos brakło czasu napróby
a jak tam już u was po burakach czy przed ... w mojej okolicy ci co kopali to średnia do 25t z ha straszne ale prawdziwe ....
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 18 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Okopowe » Buraki Cukrowe
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo