Odp: Jęczmień ozimy
Ja dziś skosiłem pierwsze 3 hektary jęczmienia i ku mojemu zaskoczeniu uleciało aż 14 pełniutkich zbiorników i to prawie bez ości.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Jęczmień ozimy
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja dziś skosiłem pierwsze 3 hektary jęczmienia i ku mojemu zaskoczeniu uleciało aż 14 pełniutkich zbiorników i to prawie bez ości.
Mój podliczyłem i wyszło 6,8t/ha
Sposobem oszacowałem swój plon z 1 ha. Otóż zważyłem wiadro 20 l rzepaku, waga 13,5 kg, jęczmień 13 kg, czyli jęczmień lżejszy o 3,71 %. Średnio w zbiorniku rzepaku miałem 1540 kg, zbiorniki koszę do tego samego poziomu, więc 1540 kg rzepaku - 3,71 % = 1482 kg jęczmienia. Teraz 1,482 kg x 18,5 zbiornika = 27,41 t : 5,3 ha = 5,171 t/ha, zakładałem że około 4,5 t, jestem więc jeszcze bardziej zadowolony.
Chyba dobrze liczyłem :hmmm: no cóż też się nudzę w oczekiwaniu na żniwną pogodę
aha... no i jeszcze mnie trochę połamało, korzonki, więc aż tak bardzo nie płaczę że popaduje.
U mnie jeszcze jęczmień na polu ale niech pada. Jak się zasiało to i się sprzątnie a przynajmniej taka pogoda kukurydzy służy.
Zasiany 22 IX poszło tam w ziemię sporo w przeciągu roku. Jesienią zgruberowana gorczyca, na zimę jeszcze raz jak się dało głęboko gruberem na gęsio-stopie. Wiosną obornik też tylko zgruberowany po siewie wały. Słoma w żniwa poszła przez szarpacz, 2 razy gruber, gruber na głęboko, siew i wały po siewie. Chyba za dużo na wierzchu nie widać ?
Patrz na mszyce bo niektorzy co siali ok 15.09 juz pryskaja.
Na sąsiednich polach widziałem że na jęczmieniu pokazują się żółte place, mój jeszcze siedzi w ziemi
mój siany 19.09 i nie myśli wschodzić ...
1 rok ale ale uprawa pod 2 kolejne zboża, gruberem 7 Grudziądz mieszczę się w 7 l, mandamem 5 wychodziło 8 l
Panowie mam pytanie czy stosował ktos azot w jęczmieniu ozimym w tym momencie bo mój jest dopiero w takim stanie jak Androla w poście 365
Jest tak sucho że nawet mu się rosnać za bardzo nie chce a jak tak go zima zastanie to już nic z tego nie będzie chyba że się mylę ??
Jeśli o jęczmień chodzi to nie wiem, ale ja w rzepaku nie widzę w ogóle różnicy. Dałem 100kg saletrosanu i 30saletry i nawet tam gdzie nawaliłem na biało, nie widzę efektu, a u nas jest wilgoć.
Dolistnie dokarmić mocznikiem to można by zaryzykować, zapowiadają ciepły tydzień.
Mój jęczmień ma od 1 do 3 liści ( siany 26 września ) i nic z nim nie zamierzam robić, kilka lat temu posiałem saletry na kiepskie kawałki jęczmienia. Po jakimś czasie zrobił się ładnie zielony i bujny ale bardzo kiepsko przezimował i na wiosnę był gorszy od tego niezasilanego.
Dokładnie azot zmniejsza zimotrwałość ....
Zostawcie ten nawóz na wiosnę.
ja bede dawałna rzepak teraz w oprysku po 4 kg i na jeczmien tez by nie zaszkodziło
Za każdym razem jak siałem jęczmień ozimy t nigdy się z tym nie spieszyłem, lepiej później tak żeby się nie wybujał do zimy. Kolega jak robi zasiewy jesienią to jęczmień sieje zawsze na samym końcu...
W tym roku nie mam jęczmienia ozimego a wszystkie zboża co siałem to siałem je w ubiegłym tygodniu...
Ja posiałem wyjątkowo wczesnie jak na mnie. Poza tą która jest po warzywach. Ta dopiero wschodzi tak jak ta siana na glinie w wrześniu.
u mnie pszenice siane póxniej dałniejsze od tych wczesnych. Wniosek nie orac i siac na siłe tylko czekac na deszcze. musze to zapamietac na długo
A u mnie niezależnie od ziemi wschody ekstra. Siałem dość późno to nie jest wyrośnięta ale dobrze rokuje.
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Jęczmień ozimy
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo