Odp: Jęczmień ozimy
A u mnie pszenice wschodzą jak żadnego roku. Wniosek? Nie orać!
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Jęczmień ozimy
Strony Poprzednia 1 … 18 19 20 21 22 … 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A u mnie pszenice wschodzą jak żadnego roku. Wniosek? Nie orać!
Nie przesadzajcie ,kto nie chce orać niech nie orze .W moich stronach jeden zaczął bez orki ,na razie jest ok. ale jak będzie dalej ? Zboża po orce wyglądają lepiej jak murawa na narodowym więc po co zmieniać coś co dobrze funkcjonuje ? Czasu nie wyjdzie mniej paliwa też , plony wyższe nie będą . Wniosek nie wszędzie i nie każdemu się opłaci zmiana technologii uprawy .
u mnie tez lepiej po talerzówce powschodziła
Tomek bo pewnie miałeś wilgoć u siebie. U mnei mimo, ze wilgoć jest to przez to, że ziemia doprawiona super była bez orki to wschody są piękna. W tej chwili mimo, że jest wilgoć to nie każdy miał czym doprawić po orce i wschody są różne. W zależności kto jakim sprzętem uprawiał.
myślę że pod rzepak orka wskazana po rzepaku ja talerzuję ruską bdt na głębokość 20 cm po zbożach też ale od przyszłego roku będę ciął słomę to nie wiem czy talerzówka wystarczy , no chyba że niektórzy robią na siew pasowy na ściernisko to zmienia postać rzeczy
W sąsiedniej wiosce co z jednym gościem sąsiadujemy polami to gościu niezły mądrala, na wszystkim najlepiej się zna i ma wszystko najlepiej. Teraz jak siałem pszenicę to patrzę a u niego każda górka na polu łysa... Oczywiście wg niego uprawa bez pługa to tylko wymyślanie itd... Jak go spotkam to się zapytam co tam u niego na polu się stało... Tez uważam że orka nie jest zła ale jak na razie u mnie na niektórych działkach już siałem bez pługa i jest ok. Szczególnie teraz jak mam inny gruber i uprawa lepiej wyglada
PAnowie wątek o jęczmieniu a wy o uprawie bezorkowej ?? no bez przesady ....
Cała polska nie orze wtedy będzie spokój.
Załóżcie wydarzenie na fejs buku
pierwsze zdjęcie wielorzędowy, drugie dwurzędowy od Mpopisa od północy olszynka trochę go zasłoniła ale to tylko 15 ar, 1 ha tego dwurzędowego za wielorzędowym po tym błocie nie szedłem wiec nie wiem jak wygląda.
jest ok. mój chyba''umarł''
U kumpla 30 ha poleciało, cały brązowy...
u mnie cały biały ale żyje
na razie 14 ha do przesiewu, reszta jeszcze dycha ale czy przezyje to sie dopiero okaze
To pole z pierwszego zdjęcia już tak nie wygląda mocno przyżółkło, też się okaże czy przeżyje.
Moje jęczmienie wyglądają jak ten na dole. Siane w terminie, wschodziły chyba ze 3 tygodnie ale cały grudzień rosły i wyglądały nieźle. Ale mieliśmy 2 noce -13 bez grama śniegu i oberwał. O dziwo bojko posiane w grudniu w mrozy szpilkowało, bałem się że nic niego nie będzie a ono po kilku dniach ciepła z czerwonego zrobiło się zielone i już rusza. Jakby miało nie być zimy azot można sypać ale nie wiadomo co to będzie w lutym. Koło świebodzina w rzepakach coś sypali bo koleiny na polach pozostawiali.
Widać że całkiem nieźle przezimowało, ale sucho u Ciebie Sławku. Ja dzisiaj też robiłem obchód pól to jak zszedłem ze ścieżki to buty wpadały na 15cm w breję.
Nie jest tak źle, w zeszłym roku o tej porze było znacznie gorzej z wilgocią
Zrobiłem próbę na 10 w zadzie jeden puścił pędy. Pobrałem 10 kolejnych roślin z rządka o gorszej kondycji.
Strony Poprzednia 1 … 18 19 20 21 22 … 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Jęczmień ozimy
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo