41

Odp: Forum umrze śmiercią naturalną

Mam kumpla informatyka. Dwie godziny przed kompem i kilka informacji mam do przekazania.
Na darmowym serwerze dużo dziwnych rzeczy może się wydarzyć. Już kiedyś wcięło bezpowrotnie 1000 postów. Od tamtej pory miało być bezpiecznie, zobaczymy czy będzie. Piotrfire, na stronie administracyjnej forum, powinien mieć możliwość samemu zrobić kopię forum. Skoro czeka na kopię, to znaczy że serwer p2a.pl nie ma takiej dostępnej opcji.
Za tanie pieniądze psy mięso jedzą.
Moim zdaniem bez kasy się nie da. Domena fortschritt.p2a.pl zniknie wraz ze zgonem serwera p2a.pl. Trzeba wykupić nową. Sprawdzone są hasła forum, fortschritt, w różnych konfiguracjach. Wszystkie opcje zajęte. Jest wolna domena ifa-fortschritt.pl. Koszt wykupienia na serwerze gdzie PiotrK ma miejsce wynosi 9,9 zł i 89 zł za przedłużenie na rok.
PiotrK zrobił piękny gest udostępniając miejsce na serwerze za które płaci i to nie mało. Ok 250 zł na miesiąc. Sam tego nie powie. Za poważny gość.
Szanując Jego i samych siebie, powinniśmy mieć udział w kosztach, powiedzmy połowę, ok 130 zł/miesiąc. Nie można się ślizgać na czyichś plecach. 130 x 12 = 1560 zł/rok plus domena 100 zł razem 1660.
Zakup hostingu w AZ.pl na pięć lat kosztuje 875 zł. 875 : 5 = 175 zł +100 domena wychodzi na rok ok 275 zł.
Którą opcję wybrać - temat do dyskusji. Jak coś pokręciłem, nie znam się na tym. Za to liczyć potrafię.

42

Parę lat temu miałem swoją firmową stronę i płaciłem ale to była kwota w granicach 300zł rocznie. trochę mnie dziwi ta kwota. Aczkolwiek to było z 5-6 lat temu.
Trzeba przemysleć....
W sumie nawet gdybym miał płacić np 1/12 tego co piszesz to trudno. Uważam to za lepszą inwestycję niż prenumeratę nie jednej gazetki "rolniczej"
Idę spać nie mam juz głowy dziś do cyferek...

43

Nie żebym się narzucał.
Sam jestem cieniasem jeżeli chodzi o WWW ale mam wsparcie doktora na polibudzie gdańskiej.
Wrazie co kumpel może zassać forum w kilka chwil potrzebne tylko hasła ......
Więc Piotr rób jak uważasz bo może się okazać że nie doczekamy się na kopię...
Podeślij co trzeba i działamy....
Albo ślij od razu  emilpiesik małpa o2.pl

44

zerknąłem w faktóry:
- utrzymanie domeny 79zł/rok
- opłata za serwer 115zł/rok
Tyle mnie kosztuje utrzymanie jednej strony rocznie. Po stronie właściciela jest robienie backup-ów co 24 godziny.

gg 5118068

45

kto sie na tym zna i ma możliwości to niech ratuje to forum bo jest tego warte co do kosztów to wiadomo zróbcie to jak najtaniej smile

46

Witam kolegów ponownie po dłuższej nieobecności smile

Forum ma kłopoty, więc trzeba je ratować... Ja ze swojej strony, zaproponowałem Szefowi przeniesienie forum na mój serwer i zdania nie zmienię, a Szeryf zrobi co będzie uważał za słuszne. Jeśli chodzi o koszty, to są one u mnie zdecydowanie mniejsze niż pisze to Sławek42, i nawet chyba mniejsze niż to, co pisze zorak (dokładnie będę to wiedział jak dostanę kolejne faktóry). Tak więc spustoszenia w portfelu mi to nie robi, ale zresztą to nie ma najmniejszego znaczenia, bo mam tam jeszcze trochę giga wolnych i czy są one wykorzystywane czy nie, i tak za nie płacę. Zresztą nie ma się co czarować, już sama moja obecność na forum jest dla mnie reklamą i jeżeli chociaż w ten sposób mogę się zrewanżować, to będę bardzo uradowany. Nie jestem typkiem, który wszędzie i za wszelką cenę szuka zarobku i oszczędności, więc naprawdę nie róbmy z tego jakiegoś problemu bo to wcale nie o to chodzi. Na początku naszej znajomości, gdy nieśmiało wkraczałem na strony tego forum, również Szefowi proponowałem jakiś rewanż finansowy, zwłaszcza za ten "SERWIS" u góry, ale on nawet nie chciał o tym słyszeć. Postanowiłem wówczas, że w miarę możliwości przekażę tu jak najwięcej fachowej wiedzy w odpowiednich wątkach i tak też czyniłem i czynię chociaż ostatnio coraz rzadziej tu bywam, ale cały czas nad tym pracuję. Początki nie były łatwe i nie raz mi się oberwało, ale z czasem wszystko zatrybiło i wzajemnie zaczęliśmy się fajnie uzupełniać... wink Tak więc, dlaczego ja miałbym teraz chcieć cokolwiek? Poza tym, bardzo chętnie dam od siebie jeszcze więcej, bo również z miłą chęcią sfinansuję odpowiednią domenę, tylko trzeba wymyślić jakiś łatwo wpadający w ucho adres. Możliwości jest dużo więc na pewno coś razem ustalimy. Poza tym, do emerytury mam jeszcze kilkanaście ładnych lat tyrania i nawet jeżeli lekko zmienię branżę, co już powoli się dzieje bo wyżyć z samej IFY i Fortschritt'a już niestety się nie da, to moja strona i forum (mam nadzieję) będą ze mną do końca. Nawet na emeryturze, jak jej dożyję, udzielanie się tu będzie świetną rozrywką i gimnastyką mózgownicy i członków, tzn. palców dłoni, jak jeszcze klawiatury będą istniały... wink Ponadto "IFA" dziś znaczy duuużo, duuużo więcej niż jeszcze kilka/kilkanaście lat temu, więc przy tym haśle też będę trwał tak długo jak tylko się da. W końcu to są moje korzenie i nie zamierzam się od nich odcinać, nawet jeżeli to hasło będzie także znaczyło już zupełnie coś innego, co przecież powoli się dzieje. Tak więc kupa lat i problemów przed nami, i o miejsce dla forum możecie być spokojni. Biorę to na siebie. Jest tylko jeden mały problem, bo w tych sprawach nie dość, że jestem trochę "kulawy", to jeszcze gnębi mnie notoryczny brak czasu, więc przerzucenie i rozpoczęcie funkcjonowania forum, chętnie oddałbym komuś innemu, a szefowanie i moderowanie najlepiej żeby pozostało bez zmian.

Tak sprawa wygląda z mojej strony, ale ostateczną decyzję podejmie Szeryf wszystkich Szeryfów wink

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

47

Chwała Wam Piotry smile

48

Szeryf decyzję już podjął , przenosimy forum do Piotra , jeśli trzeba będzie dosypać to dosypiemy . Nie mam haseł do serwera, o których wspominał Sławek, więc muszę cierpliwie czekać na back-up. Na ile on będzie rzetelny? Tego nie wiem. Ile treści zginie po drodze też nie wiem. Ale jedno wiem na pewno, forum musi przetrwać.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

49

Dzięki za zaufanie smile
Zarejestrowałem już dwie domeny fortschritt-forum.pl i ifa-forum.pl. Przez najbliższy rok one już są "nasze", a później zastanowimy się, przy której zostaniemy. Osobiście stawiam na ifa-forum.pl bo to jest znacznie łatwiejsze do wymówienia i napisania niż "fortschritt", który do łatwych wyrazów nie należy i sami wiecie jakie tu z wymową i pisownią są problemy. Poza tym "ifa" jest trochę szerszym pojęciem i daje więcej możliwości na rozwój forum. Takie jest moje zdanie, no ale tym martwić będziemy się za rok.

Pytanie też do bardziej obeznanych w temacie, jaki silnik na forum zainstalować? Zostać przy PunBB czy może przeskoczyć na coś innego, np. PhpBB, MyBB czy może coś innego? Wiem, że to pytanie typu, jaki silnik lepszy, IFA czy SW400 i nie będzie łatwo, ale może ktoś coś podpowie?

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

50

co do domeny to jednak mysle ze  fortschritt-forum.pl bedzie lepsza, bo nie kazdy własciciel forszaja wie ze w jego ciagniku bije serce ifa.

Rolnik z powołania:-)

51 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2015-11-22 14:01:32)

Dokładnie, ale z drugiej strony to jest tylko adres, który trzeba wpisać ręcznie z klawiatury, jak nie ma się jakiejś zakładki zrobionej i wtedy mogą pojawić się kłopoty. Uważam, że tu trzeba szukać jak najprostszych form pisowni, tym bardziej, że klawiatury też są coraz mniejsze np. smartfony. Inna sprawa to słowa kluczowe, po których wyszukiwarki szukają odpowiednich adresów. Tam Fortschritt będzie we wszystkich możliwych odmianach, forszaj, forszmit, forszmidt, fortshrot, fosznit, foszmid itd, itd... Na forum są działy o samochodach IFA, Multicarze, dźwigach, koparkach, może z czasem pojawią się motorki (MZ, Simsony) i dla mnie ifa-forum.pl byłaby najbardziej optymalna i umożliwiająca dalszy rozwój forum. Do tego jeszcze Trabant, Barkas, Wartburg, ADK, Nobas, barki, kutry, statki, agregaty prądotwórcze, pociągi, autobusy... Połowa z tych sprzętów ma już dawno swoje fora, ale kto wie, może kiedyś i my byśmy się im przydali....

www.rajstop.pl

52 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2015-11-22 15:27:28)

Ja jestem zdania że jak ktoś chce to wpisze a jak nie to google pomogą do zakładek dodaje się kliknięciem...
Piotr o każdym z wymienionych gratów możesz powiedzieć naprawdę dużo, ale to forum jakby nie patrzeć rolnicze....
Zt
E
T
B
i inne literki
od, pierwsze co mi przychodzi do głowy ale jeszcze pomyślę.
Zainteresowani niech się wypowiedzą i zróbmy referendum za tydzień czy dwa...

http://www.fortschritt-landmaschinen.de/

53 Ostatnio edytowany przez androl (2015-11-22 15:47:41)

No cóż, PiotrK martwi się o nasze IQ, trochę to smutne nawet dla kogoś kto już szóstą dychę pędzi sad
Za adopcję jednak dziękuję :beer:

54

Żeby tylko bałaganu nie narobić bo jak będzie specjalista jeden od fortschritta a drugi od mz czy simsona to dopiero będzie heca

55

www.ddrtechology.pl

56

A ja cieszę się że powstanie nasze nowe forum , to które było obecnie było sztywne i tylko tematyczne , nie było w nim żadnych kobiet ............... he..... zaraz ktoś powie że to może ja mam taki problem ,.... wręcz przeciwnie ale może warto by o tym pomyśleć są na forum ludzie z "Forsza...jami " ale bez drugiej połówki ...   i może ktoś ma jakiś pomysł by rozwinąć pomysł ,   dla urozmaicenia zagram tak ....... https://www.youtube.com/watch?v=2pIpkPoCxI4

57

Marzy Ci sie "rolnik z forszajem szuka żony"?

Rolnik z powołania:-)

58 Ostatnio edytowany przez andrzej612b (2015-11-22 23:36:53)

Pisałem wyżej że mnie to nie dotyczy ale może warto pomyśleć jak urozmaicić temat .

59

To co mamy zastąpić playboya ? oni zrezygnowali z rozbieranych fotek, a u nas ewentualne kandydatki na żony rolników miałyby takie fotki wrzucać :hmmm: wink

60

Chłopaki a może jakieś spotkanie integracyjne mama zimę może ktoś się podejmie tematu organizacji. Jedzie ktoś do Poznania początek stycznia na szkolenie TAP