Odp: wapno
To sobie liczą za te granulowanie. Też ciągle dostaje od nich sms-y w ostatnim oferowali kredę pastewną po 313 zł/t brutto poza tym różne pasze.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Inne » wapno
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To sobie liczą za te granulowanie. Też ciągle dostaje od nich sms-y w ostatnim oferowali kredę pastewną po 313 zł/t brutto poza tym różne pasze.
To całkiem spora cena. Kolegom z forum którzy mieszkają w mojej niedalekiej okolicy przy pełnym aucie Polcalca mogę sprzedać po 420 zł/T lub jeżeli ktoś chce mniej a ma jakiś transport to po 430zł/T z mojego magazynu.
Co roku kupuję 2 tiry z cukrowni 30% + mikroelementy.Cena dla mnie wydaje sie dobra bo za skład cukrownia bierze 400zł i kierowca 300zł za transport(36km).Problem tylko taki że to wapno węglanowe i w pierwszym roku działa słabo ,ale przy regularnym nawożeniu to nie przeszkadza
Wapno z cukrowni.... jak to to o którym czytałem to przy tej cenie brać nie narzekać.
te 24t to kupa fosforu, magnezu, azotu i wapna tylko potasu brakuje... no tylko trzeba mieć sprzęt by szybko rozwalić te 3-6t na ha
W tym roku nie było problemu z rozsianiem bo była susza i wapno jak proch.Ja biorę jesienią i miesiąc przed żniwami jak pada nakrywam folią aby zrobiło się suchsze .Sieję zwykłym siewnikiem do wapna , ale trzeba wykręcić ramkę ze środka
Robiłem analizę i tragedii nie ma, a nawet jest ok. Chcę iść w stronę utrzymania, uzupełnienia wapna. Gleby IV-V. Chciałbym uzupełniać wapno co drugi rok. W jednym roku użytki zielone w drugim kawałki orne. W takim systemie lepsze będzie wapno tlenkowe czy węglanowe ?
Frakcja węglanowego do 1mm jest ok czy grubo ? najdrobniej mielone to frakcja 0-01mm.
Według nie 1mm to się nadaje na drogę.
myslę że jak jest ok to z 1t jak najdrobniejszego
zorak a to ty musisz wapno stosować ?? przecież kopalnie wapna masz pare km od domu myślałem ze wapna masz pod opór
Z wiatrem nie przylatuje?
Jeżeli oj chcesz utrzymać to może magnezowe wapno. Ono bardzo długo utrzymuje się w rostworze glebowym. No chyba ze masz magnezu pod dostatkiem to wtedy raczej węglanowe bo tlenkowe bardzo agresywne i zamiast ph 6.5-7 będziesz miał 7.5 i więcej ,a to już nie jest dobrze dla roślin.
Może OrCal :dance:
zorak a to ty musisz wapno stosować ?? przecież kopalnie wapna masz pare km od domu myślałem ze wapna masz pod opór
kopalnie, a raczej górę z której wydobywają widzę z domu i wiem kiedy wydobywają bo słyszę jak strzelają, niestety z wiatrem nie leci. A gleba jak chyba każda w Polsce potrzebuje wapna, nie dużo ale trzeba. Poza tym trzeba trzymać ph aby był sens sypać nawozy.
To może puść głębiej pług to wyorzesz wapno.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Inne » wapno
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo