Temat: Słonecznik
jak w temacie potrzebuje informacji o jego uprawie. Planuje posiac i rozmnozyc sobie zeby miec na poplony. jakie odmiany czarny czy w paski? jak z ochrona przeciwko chwastom i nawozeniem?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Inne » Słonecznik
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jak w temacie potrzebuje informacji o jego uprawie. Planuje posiac i rozmnozyc sobie zeby miec na poplony. jakie odmiany czarny czy w paski? jak z ochrona przeciwko chwastom i nawozeniem?
Też zainteresowany jestem tematem słonecznika, z informacji uzyskanych od rolników siejących po 20-30ha słonecznika wynika iż uprawa jest prosta i niskonakładowa, koszt 1ha to ok 1300zł = 1tona słonecznika. Przy zbiorach 2,5-3t/ha.
Nawożenie na 1ha:
100kg soli potasowej 155zł
150kg superfosfatu wzbogaconego 222zł
150kg mocznik (w siewnik) 240zł
Siew 150zł
Zbiór 300zł
Ceny nasion i chemii jeszcze nie znam, ale za parę dni się dowiem bo sieję 4ha
jak sie cos dowiesz o uprawie to napisz, jak wspominałem chce sam sobie wyprodukowac cos na poplony
ciekawe czy szło by to wymłócić bizonem bez przystawki?
gosciu u nas kosił bizonem ze zwykłym hederem ale chyba ze stołem, dwa lata siał i odpuscił, facet lubi eksperymentowac, jak dla mnie nie było szału a ziemie ma dobre
raz spróbowałem coś nasypał ale jakoś szału nie było .koledzy też mnieli ale odpuscili bo ten słonecznik z ukrainy ceny popsuł.
mi nie potrzeba nie wiadomo jakich plonow, ja chce zaoszczędzic na zakupach słonecznika na poplony, jak posieje swoim to oszczędnośc bedzie
ile kg na ha sieje sie słonecznika jesli chodzi na ziarno?
Papej a coś więcej o słoneczniku? Czym i ile siałeś, jak kosiłeś, jaka ochrona?
Ja też miałem w tym roku słonecznik 4 ha, ale podczepiłem się pod gościa co sieje po 80ha i on siał i kosił a mnie na koniec zostało 980zł z ha na czysto + dopłaty.
siałem 15kg/ka co gruga leje tj co 30cm jeden oprysk afalonem i tyle. kosiłem normaknym hederem tyle ze na pełnej wysokości tj jak w transporcie nie opuszczałem wcale. miałem tego 0,4 ha ptaki mi duzo zjadły, ale ukosiłem duzo wiecej niz wysiałem ile to nie nie wiem bo nie ważyłem 2/3 zbiornika co miesci sie 1,5t pszenicy. Na poplony bede miał
miałem po 15 ha słonecznika ,cenowo słabo wychodził bo siany na piasku , koszenie zwykłym hederem to lipa dyzo strat w ładnym słoneczniku . trzeba uzbroić heder i nagarniacz w specjalną przystawkę do słonecznika można to zrobić samemu ale jest roboty ,wole na tych ziemiach siać kukurydzę, jak koledze wyszło w tym roku 900 zł na czysto to siać.
słonecznik miałem siany siewnikiem do kukurydzy w rozstawie 75cm, nasion wagowo nie wiem ile było bo to były 2 jednostki siewne (na 4ha) cena za 1 j.s. 560zł. Zbiór był kombajnem JD + przystawka do słonecznika, bardzo podobna do tej od qq. O nawożeniu już pisałem (post nr 3)
Ochrona to Afalon 1,8l/ha, później Leopard 1l/ha, Tebu 1l/ha i na koniec desykacja Gallup 3l/ha + siarczan amonu 5kg/ha.
Z desykacją jest problem, bo na ścieżkach cały słonecznik leży, ale mogę wynająć samojezdny opryskiwacz w cenie 40zł/ha (belka 24m, prześwit 1,4m)
Plon 2026kg/ha, cena 1240zł+VAT
Sarast co drugi rok przemiennie z kukurydzą, wokół cmentarza mógłbyś siać słonecznik, a i ładnie by było :angel:
było już . wszyscy sieli ,produkowali olej ,przerabiali go na biodizla profesjonalne rafinerie ciągnik jak przeleciał po wiosce to jak by kto frytki smażył , ale się przestało opłacać ,paliwo staniało , słonecznika z ukrainy nawalili i po balu , a jak kwitł , cudnie pola wygłądały , ,, koło cmentarza też,
to trzeba było taksę krajobrazową brać
tabuny fotografików , sesje zdięć ślubnych , się działo.
...sesje zdięć ślubnych...
... z cmentarzem na drugim planie
mam trochę więcej jak to jedno pole z cmentarzem w tle , coś się czepił. ta reszta to tak ze 500 ha była pod slonecznikiem po sasiedzku.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Inne » Słonecznik
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo