1,361

Odp: Rzepak

Też zauważyłem, że jak rzepak zasiany pierwszy raz to lepszy niż na lepszej ziemi a z roczną przerwą na pszenicę...
Androl powiedz jak to nie tajemnica jakie nawożenie dałeś na taki słaby rzepak? Ja myślałem żeby dać jedną dawkę azotu, opryskać na grzyba i skrócić, żeby nie wybił mocno w pojedynczy pęd i pilnować robali. Na tym zakończyć i nie robić kosztów. Teraz do wiosny jeszcze daleko, ale tak sobie myślę jak kiedyś nie było  na azot, to dałem jedną dawkę ok 120kg i rzepak sypał 3-3.5tony. Też był zasiany gęściej i wyglądał podobnie. Taka uprawa się udawała dopóki za słabo skróciłem, dałem za dużo azotu i przez deszcze poległo i porosło wszystko. Dlatego, myślałem żeby nie robić kosztów i zebrać co będzie ewentualnie dolistnie dokarmić.
Poniekąd zima ma być mroźna i śnieżna.

1,362 Ostatnio edytowany przez androl (2015-11-17 10:07:45)

Jesienią 3 q polifoski 6, pod przedplon był obornik, ph właściwe. Trafiłem w tym roku z uprawą, udało mi się zachować wilgoć. Ty masz cięższe ziemie, u mnie na łatach glin widziałeś na zdjęciu też nie wybujał. Dałem 0,8 l caryxu + 0,1 ccc. Zobaczymy jak przezimuje.

1,363

Andrzeju a ja się pytałem o zeszły rok. W tym roku widziałem i nie pytam, żeby nie zazdrościć. smile

1,364 Ostatnio edytowany przez androl (2015-11-17 13:52:04)

trzeci rok rzepak po kilkunastu latach przerwy, i po raz trzeci taka dawka polifoski, pierwszy raz w tym roku poszły wały przed siewem. Tu wychodzi na to jest pies pogrzebany, najlepszych i najszybszych wschodów, bo mój pakierek 30 cm w  a.u.ś za słabo ugniatał świeżą orkę.

1,365

w temacie skracania 0,6l caryxu http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c0d5d7a80e0f.jpg
kontra 1,0l tebu http://naforum.zapodaj.net/thumbs/8fe60c10e6b6.jpg 
co sadzicie??

1,366

co tu sądzić ciepło jest i nic sobie z tego roślnki nie robią i rosną

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,367

w moich okolicach takiego rzepaku nie znajdziesz, wszystko kiepskie...

Rolnik z powołania:-)

1,368

Jack, chyba chcesz powiedzieć że niema różnicy ?, ja takowej nie widzę. Osobiście dawałem 0,8 caryxu + 0,1 ccc. Zapewne też 1 l tebu by wystarczył.

1,369

moze zdjecia tego nie oddaja ale po caryxie nawet w okrojonej dawce jest bardziej płaski niz po tebu

1,370

a jednak. Chociaż jeżeli chodzi o przezimowanie to bywało różnie. Ojciec kolegi opowiadał że był taki rok w latach 70-tych, jego przerośnięty rzepak przezimował, natomiast te które nie poszły w pęd wyparło. Stało się tak dlatego że spadł śnieg na nie zamarzniętą ziemię, na tym niskim zrobił się dywan, a na tym który poszedł w pęd pozawieszał się jak na gałęziach drzew.

1,371

Do tebu by pasowało dodać ccc, wtedy efekt skracania lepszy jest

1,372

Siał ktoś jary po wymarzniętym ozimym ?

1,373

a co już się martwisz? W okolicy mówią, że na razie nie ma obaw i nie powinno nic się dziać. Robili próby monolitowe i było ok

1,374

Paweł mnie nastraszył, ale tak jak mówisz trzeba by zrobić próbę monolitową, bo wyrwana roślinka może zmylić.

1,375

które rozwiązanie jest lepsze:
1. Saletrosan na pierwszą dawkę a saletra na drugą.
2. Saletrosan + saletra na pierwszą i saletra na drugą
3. Siarczan magnezu + saletra na pierwszą i saletra na drugą
W moim pierwszy roku z rzepakiem czyli rok temu stosowałem rozwiązanie 2. W tym skłaniał bym się do 3 ale co jak tam mogę wiedzieć wink

gg 5118068

1,376

Wątpie żeby miał szansę na przezimowanie jak parę dni było + 10 a za kolejnych kilka tyle samo i na minusie bez śniegu... Potem 15-20 przez kilka dni mrozu

1,377

No tak ale ziemia nie była wysuszona, i wiatry u nas były niewielkie w czasie tych mrozów. Zobaczymy bo próbkę monolitową to by trzeba było jakąś piłą od strażaków pobrać.

1,378

androl napisał/a:

Siał ktoś jary po wymarzniętym ozimym ?

Jary bardzo wrażliwy na niedobory wody. Do 2.5 tony możesz zebrać, ale tak go robale lubią, że co kilka dni opryskiwać trzeba.

1,379

Parę lat temu sąsiad siał jary po zmarzniętym ozimym, ładnie wyglądał ale nie pamiętam ile namłócił

1,380

androl napisał/a:

Grzegorz skoro za bardzo Twój nie wyrósł, to ja jednak proponuję Ci rozważyć danie na pierwszy rzut soli potasowej. Podobnie jak w ubiegłym roku ja będę dawał 150 kg soli potasowej + 150 kg polifoski siarkowej, może uda się pod koniec lutego, zaraz po nich 200 kg saletry.

Ja tak jak w poprzednich latach (o ile przezimuje) na druga dawkę 200 kg mocznika.
Zorak chyba chodzi Ci o siarczan amonu.