Odp: Ceny zboża,mleka,świnek,nawozów itp. w waszych regionach.
Jak to mawiał klasyk "ślepy w karty nie gra".............
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » GIEŁDA » Ceny zboża,mleka,świnek,nawozów itp. w waszych regionach.
Strony Poprzednia 1 … 90 91 92 93 94 … 145 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak to mawiał klasyk "ślepy w karty nie gra".............
I jak nie jęczeć? tak samo jak my na rzepaku... życie.
Pszenica u najbliższego ode mnie, na dziś przy 13 % białka tylko o to mnie zapytano więc strzeliłem te 13 % 690 netto. Wiem że handlarze z Lubelskiego przywożą do niego, on dalej głównie na statki. Żaden bez zysku chyba nie handluje.
Oni maja taką przebitkę, że zarabiają dużo więcej niż am się wydaje. Tir na 100km 40l ropy opakuje to darmo nie wieźliby. U mnie taka cena jest max brutto.
Pszenica u najbliższego ode mnie, na dziś przy 13 % białka tylko o to mnie zapytano więc strzeliłem te 13 % 690 netto. Wiem że handlarze z Lubelskiego przywożą do niego, on dalej głównie na statki. Żaden bez zysku chyba nie handluje.
700 można dostać bez targowania.
W moich okolicach za 600zł. brutto nikt nie chce kupić.
To jak Agrolok daje 620 netto i bierze na siebie transport to gdzie macie krzywdę?
Marku. Specyfika rolnictwa tu na wschodzie, a w Twoich okolicach to różne bajki. U nas produkuje się mleko i marginalnie trzodę chlewną. Sprzedaje się tylko nadwyżki zbóż więc nie są to ilości tirowe. Skupów zbóż w okolicy kilkudziesięciu kilometrów nie ma. Np. mam do sprzedania ok. 8 ton pszenicy, 7 ton żyta i 15 ton pszenżyta, więc pozostaje handlarz, a o cenach już pisałem. Może żyto weźmie młyn, dziś 450 brutto proponuje. Jeszcze dla porównania przeciętne gospodarstwo rolne w gminie to 8,40 ha, przeciętna działka rolna to 0,55 ha, nadzieja w tym że rośnie. Post do usunięcia po pewnym czasie.
Po ile są u was azoty i czy drożeją? I jak tam dopłaty wam schodzą a jak nie to coś wiecie?
Azoty:
saletra 1220
saletrosan 1100
saletrzak z borem 1080
mocznik 1350
ceny w bigach i brutto. Dzisiaj byłem bo muszę coś przywieźć, a nie spać.
Pszenica w tym samym miejscu 650brutto, a maksymalnie w innym 670.
Dopłaty XII i I dla tych do 7 ha
Endru a dla większych coś tam słyszałeś? Grzesiu drogawo u nas w workach 20zł/tona taniej.
http://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i- … 61134.html
Koledze w biurze na początku tygodnia powiedzieli, że właśnie do 7 ha XII i I i wątpliwe żeby komuś więcej.
To i tak tanio w zeszłym roku też kupowałem w podobnej porze to w kwietniu saletra była po 1460...
ja nawet zaliczki dopłat nie mam, o czym to swiadczy?
Kontrola
będzie? czy może była i tylko pola mierzyli?
Cena pszenicy 20zł na toni w dół. Wszystko idzie tak jak w zeszłym roku.
Nie martw się w styczniu pójdzie do góry.... teraz świąteczny zastój.
W ubiegłym sezonie najwyższa cena była pod koniec stycznia potem leciała.....
https://www.ewgt.com.pl/towary/dane/index.php?id=0
Właśnie tak myślę, żeby zaraz po nowym roku poważnie myśleć o sprzedaży. Zauważyłem, że skupujący, (szczególnie ci, którzy nawet zboża na oczy nie widzą tylko faktóry przekładają z ręki do ręki) co roku coraz wcześniej zaczynają wymiatać i czyścić magazyny przed nowymi zbiorami.... W tym roku ziarno sprzedawałem w kwietniu to już słyszałem taką gadkę. Ciekawe jaki w tym roku pretekst do obniżki cen będę mieli spekulanci.. A już Pajej nam powiedział, ze za wysokie parametry, paranoja.
Strony Poprzednia 1 … 90 91 92 93 94 … 145 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » GIEŁDA » Ceny zboża,mleka,świnek,nawozów itp. w waszych regionach.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo