Odp: Pszenica
Chłopaki muszę przyznać że macie jaj w mojej okolicy to nie do pomyślenia o tej porze to już dawno po opryskach.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 86 87 88 89 90 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Chłopaki muszę przyznać że macie jaj w mojej okolicy to nie do pomyślenia o tej porze to już dawno po opryskach.
Jakich opryskach?
Moja posiana 1 -2 października jeszcze nie wylazła. Jak ziarno miało szczęście i ma trochę wilgoci od dołu to ma taki biały pączek jak leży w suchym to nie ma nic....
Jak wzejdzie do końca miesiąca to i tak zbiorę....
Przyszłą wczoraj analiza gleby jest coraz lepiej
hehe jęczmień posiany 19 września i jest może z 5% na wierzchu tam w sumie mozna powiedzieć że nie ma nic
Pszenica siana 20 września hmmm ...zielono to nie jest...
Już widzę że parę kawałków muszę przesiać, bo rzepaku po prostu nie ma. Miał być jęczmien na wiosnę, ale posieję chyba pszenicę. Zwiększę najwyżej normę. U nas kto posiał ze 3tygodnie temu to zielono, ale zasiane jakieś 2tygodnie to szpilkują i nie spieszy się im do rośnięcia.
w tym roku terminowy siew jak najbardziej pożądany,ale i tak się pięknie ukorzenia .
W tym roku po siewie wały to podstawa, kto u nas nie wałował to wschody placami.
ktos pisał ze stosuje expert met 0,2 kg + snajper 0,5l w jakiej fazie pszenicy???
snajper??proponuje dff 0,15l/ha
tak snajper juz mam kupione
o 6 rano 10 stopni, ogólnie średnia dobowa nie spada poniżej 7-8 stopni. A najbliższy tydzień jeszcze cieplejszy. Przez ostatnie kilka dni widziałem parę opryskiwaczy w polu. Zostało mi 4 ha i chyba jutro prysnę od miotły - pogoda sprzyja.
U mnie plus 12 ale pada
ciepło jak 2 lata temu ... po świętach można jęczmień zasiać ... jak ktoś ma
Wula powodzenia! Ja muszę 10ha wsiać ale nie należę do aż tak odważnych!
Ja zawsze byłem przeciwny "robieniu" paszówki, ale dzis po rozmowie ze skupowym mam mieszane uczucia. Powiedzmy że róznica w cenie pomiedzy poszówka a konsumpcja to 40zł u mnie przeważnie rodzi sie ok 6t czyli 40x6=240. czyli jesli paszówka przy tych samych nakładach da pół tony więcej to wychodzimy na zero bez stresu o parametry. Jaka jest plenność odmian paszowych w porównaniu do jakościowych?
Co to jest robienie paszówki? Bo różnica w uprawie jest chyba taka że paszówce nie daje sie 3 dawki azotu tj. około 100kg saletry czyli 120zł/ha
chodzi mi o odmiany typowo paszowe, jestem ciekaw ile wyzej plonuja od jakościowych?
ja nigdy nie daje azotu na tzw kłos a już trzeci rok z rzędu mam konsumpcje
paszówka pajej tzw makaronówa jest blada jak papier i sypie strasznie dużo ale ilościowo nie tonażowo ... tym się to różni ...
zastanawiam sie, bo co roku w młynie jekies cyrki, a jakby paszówka dała 1t z ha wiecej to obyłoby sie bez nerwów i kasy by zostało http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna … 52494.html
Strony Poprzednia 1 … 86 87 88 89 90 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo