1,741

Odp: Pszenica

Chłopaki muszę przyznać że macie jaj w mojej okolicy to nie do pomyślenia o tej porze to już dawno po opryskach.

1,742

Jakich opryskach?
Moja posiana 1 -2 października jeszcze nie wylazła. Jak ziarno miało szczęście i ma trochę wilgoci od dołu to ma taki biały pączek jak leży w suchym to nie ma nic....
Jak wzejdzie do końca miesiąca to i tak zbiorę....
Przyszłą wczoraj analiza  gleby jest coraz lepiej wink

1,743

hehe jęczmień posiany 19 września i  jest  może z 5% na wierzchu tam  w sumie mozna powiedzieć że nie ma nic

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,744

Pszenica siana 20 września hmmm ...zielono to nie jest...

1,745

Już widzę że parę kawałków muszę przesiać, bo rzepaku po prostu nie ma. Miał być jęczmien na wiosnę, ale posieję chyba pszenicę. Zwiększę najwyżej normę. U nas kto posiał ze 3tygodnie temu to zielono, ale zasiane jakieś 2tygodnie to szpilkują i nie spieszy się im do rośnięcia.

1,746

w tym roku terminowy siew jak najbardziej pożądany,ale i tak się pięknie ukorzenia .

1,747

W tym roku po siewie wały to podstawa, kto u nas nie wałował to wschody placami.

1,748

ktos pisał ze stosuje expert met 0,2 kg + snajper 0,5l w jakiej fazie pszenicy???

Rolnik z powołania:-)

1,749

snajper??proponuje dff 0,15l/ha

1,750

tak snajper juz mam kupione

1,751

o 6 rano 10 stopni, ogólnie średnia dobowa nie spada poniżej 7-8 stopni. A najbliższy tydzień jeszcze cieplejszy. Przez ostatnie kilka dni widziałem parę opryskiwaczy w polu. Zostało mi 4 ha i chyba jutro prysnę od miotły - pogoda sprzyja.

gg 5118068

1,752

U mnie plus 12 ale pada

1,753

ciepło jak 2 lata temu ... po świętach można jęczmień zasiać ...  jak ktoś ma

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,754

Wula powodzenia! Ja muszę 10ha wsiać ale nie należę do aż tak odważnych!

1,755

Ja zawsze byłem przeciwny "robieniu" paszówki, ale dzis po rozmowie ze skupowym mam mieszane uczucia. Powiedzmy że róznica w cenie pomiedzy poszówka a konsumpcja to 40zł u mnie przeważnie rodzi sie ok 6t czyli 40x6=240.    czyli jesli paszówka przy tych samych nakładach da pół tony więcej to wychodzimy na zero bez stresu o parametry. Jaka jest plenność odmian paszowych w porównaniu do jakościowych?

1,756

Co to jest robienie paszówki?  Bo różnica w uprawie jest chyba taka że paszówce nie daje sie 3 dawki azotu tj. około 100kg saletry czyli 120zł/ha

1,757

chodzi mi o odmiany typowo paszowe, jestem ciekaw ile wyzej plonuja od jakościowych?

1,758

ja nigdy nie daje azotu na tzw kłos a już trzeci rok z rzędu mam konsumpcje

mdw

1,759

paszówka pajej  tzw makaronówa  jest  blada jak papier  i sypie  strasznie dużo ale ilościowo nie tonażowo ... tym się to różni ...

1,760

zastanawiam sie, bo co roku w młynie jekies cyrki, a jakby paszówka dała 1t z ha wiecej to obyłoby sie bez nerwów i kasy by zostało http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna … 52494.html