221

Odp: Hodowla bydła miesnego

200-250zł za belę.

222

A mój kolega co ma ponad 250 sztuk mlecznych i całe potomstwo od nich trzyma do tuczu to ma zapas paszy że przez jeden rok mógłby wcale nic nie zbierać. Od kwietnia już chyba cały czas bierze od niego gościu kiszonkę z kukurydzy dla 200 sztuk mlecznych...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

223

Wczoraj oficjalnie  zakończyliśmy hodowle byków ... i jestem mega szczęśliwy ...  bo robił na ubojnie nie będę

czarno białe  waga po 500kg 6zł   nawet dla gnoju ich się chować nie opłaca

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

224 Ostatnio edytowany przez andrzej612b (2015-10-09 10:40:31)

To ja już nie wiem co robić przy kilkunastu swoich hektarach i drugie tyle bez dopłat , trzodę likwiduję myślałem że da się trochę zarobić na opasach i odsadkach w czystej rasie LM ,  ktoś ma może jakiś pomysł na dalszą ekspansję ? co robić dalej by jakoś przetrwać i egzystować ..............

225

to żeby tylko egzystować to Ci spokojnie wystarczy.

226

wojtas napisał/a:

...czarno białe...

tu jest przyczyna nieopłacalności

gg 5118068

227 Ostatnio edytowany przez andrzej612b (2015-10-09 12:16:32)

Grzegorz89 napisał/a:

nie takiej odpowiedzi oczekiwałem na
  tym forum gdzie są rozsądni ludzie .

228

U znajomego bysio co mial rok i 580kg to dostal po 7.20.. wiec nie tak jeszcze zle..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

229

Na poniedziałek mam umówione za ładniejsze  8zł a za cnb 7.5 jednak całość pójdzie po 7.8zł brutto i oby ta cena nie była wyższa praz dłuższy czas.

230

Za 2-3 miesiące jeszcze potanieje jak się wielu pasza skończy.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

231 Ostatnio edytowany przez andrzej612b (2015-10-09 15:05:14)

Jedyna alternatywa to bydło , do czasu gdy nie wymyślą czegoś by obniżyć cenę , teraz korzystają  z suszy bo LM czy inne bydło mięsne były już  po wyżej 8 netto ale nim przejdę całkowicie z tej feralnej trzody na bydło sytuacja może być różna i to mnie martwi bo ta cała Unia jest nie przewidywalna .... HE toś mnie Moderator pocieszył sadwink

232

andrzej612b napisał/a:
Grzegorz89 napisał/a:

nie takiej odpowiedzi oczekiwałem na
  tym forum gdzie są rozsądni ludzie .

Sam napisałeś ''egzystować''. Żeby przeżyć spokojnie Ci wystarczy, ale jak chcesz ''pożyć'' to musisz brać się za coś innego. Ty chcesz pożyć, dlatego pytasz jak zrobić dodatkowy dochód.

233

Koledzy czy posiadacie w gospodarstwie poskrom lub też wagę. Planuję zakup poskromu wraz z wagą
Raz że chcę mieć większą kontrolę nad stadem a dwa że handlarze na tych swoich elektronicznych wagach jakoś nie mają mojego zaufania
http://www.wagi-czekala.pl/mobile/inwentarzowe
Taki wago poskrom

234

Waga to podstawa, brat ma platformową i do tego ogrodzenie przy ścianie a wagę się tylko wsuwa i gotowe.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

235

He he ja mam jeszcze poniemiecką wagę do 1 tony, ale najciekawsze są miny handlarzy, jak mówię że nie ładujemy bo mi się waga nie zgadza, a jeden 10 minut targował byka, po czym klepnął się w czoło i mówi - A no ku..a przecież ty masz wagę. Inny niejaki pan M z Niedżwiednika pyta mnie czy mam coś na sprzedaż, mówię, że mam i wjeżdża na podwórko i mówi: Przecież ty mi nic nie sprzedasz. Czemu? pytam, Bo masz wagę - odpowiada.
Jaja, nie? Nieraz jak nie mam czasu, albo chęci ważyć to wyznaczonym do sprzedania świniom na grzbietach piszę kolejno cyferki i waga skupującego jest odpowiednio wytarowana i waży dobrze.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

236

Dobry bajer wskazany tez tak robie.

237

Panowie przyszła znajoma gdzie jej mąż jeździ do niemiec  pracować na gospodarstwie i pracuje przy bydle. Mówiła, że po cielaki przyjeżdża polak i kupuje średnio po około 5zł za kilo. Możliwe to jest? Wiem, że wiele osób kupuje cielaki i jakby jechać po ilość to myślę, że byłoby naprawdę warto.

238

Tu nie trzeba daleko szukać, ja na miejscu miałem taką fermę mleczną, co 7-10 dniowe cielaki, tylko byczki za 250 zł szt brałem jak miałem krowy które mleko miały i odpajałem mlekiem od jednej krowy 3-4 cielaki.

239

No to dorzucę że cielaki to ściągają u nas jeszcze z : Litwy, Łotwy, Estonii i ze Słowacji.

240

Ściągają no i mnie w okolicy jest ogrom z Litwy i Łotwy krów jalowek ale cielakow nie widać... Trzeba dobrze patrzeć i wgl bo przywoza choroby a potem masakra... Tanio to tanio ale trzeba być na baczności smile  Teraz gdzie nie widać to każdy robi pod opas stodoły Stare chlewy i dobodowki... Ciekawe jak będzie z cena za 2 lata jak będzie tak dalej.

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)