Odp: Hodowla bydła miesnego
200-250zł za belę.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Hodowla bydła miesnego
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
200-250zł za belę.
A mój kolega co ma ponad 250 sztuk mlecznych i całe potomstwo od nich trzyma do tuczu to ma zapas paszy że przez jeden rok mógłby wcale nic nie zbierać. Od kwietnia już chyba cały czas bierze od niego gościu kiszonkę z kukurydzy dla 200 sztuk mlecznych...
Wczoraj oficjalnie zakończyliśmy hodowle byków ... i jestem mega szczęśliwy ... bo robił na ubojnie nie będę
czarno białe waga po 500kg 6zł nawet dla gnoju ich się chować nie opłaca
To ja już nie wiem co robić przy kilkunastu swoich hektarach i drugie tyle bez dopłat , trzodę likwiduję myślałem że da się trochę zarobić na opasach i odsadkach w czystej rasie LM , ktoś ma może jakiś pomysł na dalszą ekspansję ? co robić dalej by jakoś przetrwać i egzystować ..............
to żeby tylko egzystować to Ci spokojnie wystarczy.
...czarno białe...
tu jest przyczyna nieopłacalności
to żeby tylko egzystować to Ci spokojnie wystarczy.
nie takiej odpowiedzi oczekiwałem na
tym forum gdzie są rozsądni ludzie .
U znajomego bysio co mial rok i 580kg to dostal po 7.20.. wiec nie tak jeszcze zle..
Na poniedziałek mam umówione za ładniejsze 8zł a za cnb 7.5 jednak całość pójdzie po 7.8zł brutto i oby ta cena nie była wyższa praz dłuższy czas.
Za 2-3 miesiące jeszcze potanieje jak się wielu pasza skończy.
Jedyna alternatywa to bydło , do czasu gdy nie wymyślą czegoś by obniżyć cenę , teraz korzystają z suszy bo LM czy inne bydło mięsne były już po wyżej 8 netto ale nim przejdę całkowicie z tej feralnej trzody na bydło sytuacja może być różna i to mnie martwi bo ta cała Unia jest nie przewidywalna .... HE toś mnie Moderator pocieszył
Grzegorz89 napisał/a:to żeby tylko egzystować to Ci spokojnie wystarczy.
nie takiej odpowiedzi oczekiwałem na
tym forum gdzie są rozsądni ludzie .
Sam napisałeś ''egzystować''. Żeby przeżyć spokojnie Ci wystarczy, ale jak chcesz ''pożyć'' to musisz brać się za coś innego. Ty chcesz pożyć, dlatego pytasz jak zrobić dodatkowy dochód.
Koledzy czy posiadacie w gospodarstwie poskrom lub też wagę. Planuję zakup poskromu wraz z wagą
Raz że chcę mieć większą kontrolę nad stadem a dwa że handlarze na tych swoich elektronicznych wagach jakoś nie mają mojego zaufania
http://www.wagi-czekala.pl/mobile/inwentarzowe
Taki wago poskrom
Waga to podstawa, brat ma platformową i do tego ogrodzenie przy ścianie a wagę się tylko wsuwa i gotowe.
He he ja mam jeszcze poniemiecką wagę do 1 tony, ale najciekawsze są miny handlarzy, jak mówię że nie ładujemy bo mi się waga nie zgadza, a jeden 10 minut targował byka, po czym klepnął się w czoło i mówi - A no ku..a przecież ty masz wagę. Inny niejaki pan M z Niedżwiednika pyta mnie czy mam coś na sprzedaż, mówię, że mam i wjeżdża na podwórko i mówi: Przecież ty mi nic nie sprzedasz. Czemu? pytam, Bo masz wagę - odpowiada.
Jaja, nie? Nieraz jak nie mam czasu, albo chęci ważyć to wyznaczonym do sprzedania świniom na grzbietach piszę kolejno cyferki i waga skupującego jest odpowiednio wytarowana i waży dobrze.
Dobry bajer wskazany tez tak robie.
Panowie przyszła znajoma gdzie jej mąż jeździ do niemiec pracować na gospodarstwie i pracuje przy bydle. Mówiła, że po cielaki przyjeżdża polak i kupuje średnio po około 5zł za kilo. Możliwe to jest? Wiem, że wiele osób kupuje cielaki i jakby jechać po ilość to myślę, że byłoby naprawdę warto.
Tu nie trzeba daleko szukać, ja na miejscu miałem taką fermę mleczną, co 7-10 dniowe cielaki, tylko byczki za 250 zł szt brałem jak miałem krowy które mleko miały i odpajałem mlekiem od jednej krowy 3-4 cielaki.
No to dorzucę że cielaki to ściągają u nas jeszcze z : Litwy, Łotwy, Estonii i ze Słowacji.
Ściągają no i mnie w okolicy jest ogrom z Litwy i Łotwy krów jalowek ale cielakow nie widać... Trzeba dobrze patrzeć i wgl bo przywoza choroby a potem masakra... Tanio to tanio ale trzeba być na baczności Teraz gdzie nie widać to każdy robi pod opas stodoły Stare chlewy i dobodowki... Ciekawe jak będzie z cena za 2 lata jak będzie tak dalej.
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Hodowla bydła miesnego
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo