101

Odp: Przyczepa samozbierajaca

koseś napisał/a:

Karol moja przez 20 lat kosiła u nas trawę ale spalania to nigdy nie mierzyliśmy bo spalała tyle ile zdążyła wink

Kapeszyn wink Mysle i rozmyslam bo znajomy ma 2 zbierajki claasa a tnie i tak sieczkarnia 5730... Przyczepa tylko troche robi.. A po drugie 281 byla by i  do QQ... wink A ile przez dzien da sie obrobic pola?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

102

Karol największą zaletą zbierającej jaką widzę to jest zużycie paliwa i pracochłonność, jedna osoba zbiera tnie i transportuje. Traktor śmieszne ilości paliwka przy tym przepala, kto ma to wie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

103

Maniuś orientowales sie ile moga kosztowac noze do mengelki twojej badz jakies inne  czesci? Bo mam taka sama na oku wink

+33 / -0 (chyba wink)

Czy można kupić przyczepę za 5-6 tysi, która będzie się do czegoś nadawać? Jak przyjdą dopłaty chcę kupić owijarkę, ale kumpel ma przyczepę i twierdzi, że największa zaleta jest taka że cała pryzma taka sama a balot to każdy inny. Jak policzę owijarkę i do tego folii na 400-500 balotów to robią się niezłe pieniądze. Przyczepa nie musi za mocno ciąć bo krokodyl chyba wyrwie kiszonkę z pryzmy? Krowy dostają osobno siano osobno kiszonkę i to tylko przez zime więc argumenty o wycinaku i grzaniu się kichy też odpadają. Ale jak mam płacić więcej za przyczepę to może sieczkarnia forsz/zetka? Nie mam kuku więc sama trawa, sorgo, słonecznik nie musi mieć gniotownika a te sieczkarnie są tanie i dość proste w budowie

105

No można czemu nie taka po negocjacjach za 6 tys coś tam będzie w miarę sprawnego... Też chętnie bym przerzucil na pryzme ale fundusze no... Jakaś Mengele na 1 osi czy Deutza, Krone coś by się dało znalezc... A farmtrac czy 80tka śmiało by dawały rade... Znajomy zetorem 7045 ciagal clasa 330s na tandemie i dawał rade.. I pięknie wyglądało jak zetorek na 2 kołach wchodził na pryzme big_smile Ale nie meczyli go i przed przyma czepiał linę i chej smile

+33 / -0 (chyba wink)

106 Ostatnio edytowany przez maniek516b (2016-01-08 18:29:40)

Jakbyś dobrze poszperał to za takie pieniądze coś ciekawego na pewno by się znalazło. Pierwsze z brzegu http://olx.pl/oferta/zbierajaca-CID757- … cd352f3c75  http://olx.pl/oferta/pottinger-przyczep … b00a54a6d7 
Tą bym sam wziął do wożenia kukurydzy http://olx.pl/oferta/przyczepa-zbieraja … dk06N.html  pewnie nadaje się tylko do tego. Trochę do zwózki mam, nowe się oszczędza, a tego szkoda by nie było smile

107

czym różni się claas 330 od 335? ktoś to wie?
Na moje to w grę wchodzi tylko maszyna którą można odwozić kukurydzę, d47 przy jaguarze to taczka.
jak będzie chciał opylić to taką prędzej sprzeda.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

A orkan i jechanie żyta "na raz"?

109 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2016-01-12 06:32:05)

No najtańszy z tego wszystkiego będzie Orkan i tak też dużo osób wiem że robi... kiedyś myślałem o takiej sieczkarni bądź coś podobnego  www.youtube.com/watch?v=GNydE0HEB6Q wtedy jest wszystko ładnie pocięte i lepiej jest ugniesc. Lecz po namyslach lepiej by było kupić 281 i mieć do żyta i do QQ:) Też można ciagac za sieczkarnia przyczepę i tylko podmienić jak pełna i dalej cheja... A cena 281 jest śmieszna i koszt części tez smile

+33 / -0 (chyba wink)

110

Kiedyś tylko kosiliśmy żyto orkanem, trawy z resztą też. Jak nie było nic innego to było dobre to co było. Wiadomo już nie tak pocięte i wydajność nie ta. Zbierającą mimo że trza pierw skosić i zgrabić to wydajność i tak większa

E 516 na części
Telefon 695 076 269

111

Panowie ponieważ sieczkarnia odpadla z przyczyn logistycznych rozgladam sie za samozbierajaca. chcialbym tandem, walki dozujace, lamany zaczep. lepiej kupic wieksza do 323 a c-4011 gniesc czy odwrotnie?jakies konkretne modele lub firmy polecacie? cena do 10000 max, im taniej tym lepiej

112

Kupie cos większego do 323, i na oku jest krone hsd 5002 i mengele 360 law quatro. Która jest lepszym wyborem? Jest jeszcze krone 5000 turbo ale 4 laczki na jednej osi- warte zainteresowania?

113

ten układ podający w krone dość skomplikowany... No i podwozie krone porównując do mengele to blado wygląda. Krone jest też wąska-185cm w środku

E 516 na części
Telefon 695 076 269

114

Jak bym miał wybierać z tych starszych to bardziej bym się skłaniał do Mengele lub Claasa.  Tak na szybko wyszukałem, sam jestem ciekaw jak teraz cenowo chodzą. http://olx.pl/oferta/przyczepa-samozbie … 046f4b31fa  http://olx.pl/oferta/przyczepa-samozbie … e4501b7c80

115

a ktos wie czym roznia sie serie Hsd i turbo w krone i law od law quatro przy mengele?

116

Trafila sie DF 6.37 tandem 33 noze, 3 wałki z tylu, od rolnika ktory ostatnio wozil nią tylko ququ. czy dobre są te przyczepy?

117

oglądałem wczoraj tego df 6.37 .po oględzinach pojawiło się pytanie jakie luzy są dopuszczalne na panewkach koło korbowodu, i czy za duży luz nie spowoduje blokowania podajnika grzebieniowego. poza tym maszyna była w rowie i było urwane ucho od łamanego dyszla, brak 5 noży .maszyna wszystko na hydraulice ogólnie dobra. wizyta u pana Henia mojego majstra nieunikniona bo dużo luzów na sworzniach zaczepu.
czy jednak mengele...?

118

No ja mam mengele i nie narzekam co nie oznacza że jest najlepsza. Najważniejszy to jest chyba stan techniczny a nie marka... Jak maszyna w szyku nie wytłuczona to posłuży ładne lata... Ogólnie to byłby fajny zestaw do świadczenia usług ale każdy jednak woli zrobić w baloty foliowe bo wygodnie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

119

Mam swoją Mengele Garant 540 i jestem bardzo zadowolony z niej. Zbieram wszystkie trawy ze swoich łąk, wożę kukurydzę na kiszonkę oraz świadczę usługi, sprawdza się super. Tak jak kolega wyżej piszę, ważny jest stan wszystkich podzespołów, elektronika, podbieracz itp. Najlepiej sprawdzić ją w robocie... Wtedy będzie wiadomo co i jak.

120

Jutro jadę obejrzeć krone 6000 turbo podobno w bdb stanie. Z doswiadczenia lepsze z jednym czy dwoma rzędami noży? w krone też niepełne burty a w df pełne. Usługi może będą bo u nas odwrót od pras. A ile kosztuje u was taka usługa? Bierzecie od hektara czy przyczepy?