Odp: Pszenica
Brak mrozu i robale szaleją .......
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 88 89 90 91 92 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Brak mrozu i robale szaleją .......
kolega wywoził do portu pszenicę niby robak, poczekali dobę na inną zmianę i poszła bez robaka, ale w domu sprawdził resztę i robak siedzi ,a co roku pryska
A jakich plonów spodziewasz się po pszenicy paszowej?
Mam 15 ha Linusa. Nie wygląda zbyt ciekawie. Blada jakaś. Arkadia w tej samej technologii wygląda dużo dużo lepiej.
ja zbieram srednio 6-7t jak paszówa da mi o tone wiecej to byłbym na plus
Linus żeby miał parametry to konieczna dawka na kłos. Kolega miał w tym roku i białko 14. U mnie najlepiej plonowała.
A jakich plonów spodziewasz się po pszenicy paszowej?
Mam 15 ha Linusa. Nie wygląda zbyt ciekawie. Blada jakaś. Arkadia w tej samej technologii wygląda dużo dużo lepiej.
Też mam mam z Linusem jakiś blady słabszy od innych odmian zobaczymy co będzie wiosna
Na "lepszych" kawałkach po rzepaku będę siał, w tym roku mam 2,80 ha nutki. Ci którzy od lat sieją u mnie na podobnej glebie rzepak, mówią że właśnie pszenica, po niej pszenżyto. Rzepak, pszenżyto, pszenżyto, kolega też tak twierdzi, że dziwne ale prawdziwe, mianowicie to że w takim układzie pszenżyto po pszenicy lepiej sypie, niż pszenżyto po pszenżycie.
Pszenicę kiedyś siałem po peluszce, w następnym roku pszenżyto, było dobrze.
Dla prosiaczków dobra pszenica to rarytas. Skupujących też u nas sporo, w razie bdb plonów można coś opchnąć.
moja propozyca na pszenice Arkadia, salior, julius
T1 capalo 1l
T2 duet ultra 0,6+ bumper 0,5
T3 Topsin 0,7 + tebu 1
bedzie ok?
dodam ze przenica po groszku, soi i rzepaku spodziewany plon 7t/ha nawozenie N na wiosne 160kg w czystym składniku
początek ciekawy ale potem to juz lipa
zaproponujesz cos w podobnym budrzecie?
A jaki koszt tego wychodzi ???
ok 400zł jak dobrze pamietam. jak znajde chwile to przelicze. w zeszłym roku dawałem tak samo tylko T2 duet star i było czysto
Panowie. Kiedyś też w styczniu planowałem co i jak. dziś nic nie planuję. wszystko zależy od przebiegu pogody. Jak mokro wszytkiego więcej jak sucho jak przez ostatnie 2 lata to mniej.
W ubiegłym roku mimo monokultury zbozowej na t1t2t3 zużyłem to co miałem na T1 + 0,5 tebu. Plony jak na suszę rewelacja. Topsin, Mondatak tebukonazol.
Wywiozłem juz prawie wszystką pszenice i sredni plon z hektara wyszedl mi 7,5 tony, jestem w szoku bo takiej sredniej z całosci nigdy nie mialem
a po ile wywozisz
W tej cenie to zastanów się nad adexarem na T2 i Osirisem na T3
Ja juz wszystko wywiozłem i średnia mi wyszła 7,2 t/ha. Wynik zaniżyła pszenica jara.....
po zniwach sprzedałem po 670 netto w grudniu miałem kontrakt na sto ton po 700 netto a teraz ładowałem po 630 do chlewni bo mi sie szczur wsadził i ponasyrał i nie chciałem ryzykowac z tym
Na podstawę źdźbła lepiej u mnie Unix działał niż Capalo. Ale pasuje do niego coś dorzucić.
nawet trzeba
Strony Poprzednia 1 … 88 89 90 91 92 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo