1,781

Odp: Pszenica

Brak mrozu i robale szaleją .......

1,782

kolega wywoził do portu pszenicę niby robak, poczekali dobę na inną zmianę i poszła bez robaka, ale w domu sprawdził resztę  i robak siedzi ,a co roku pryska

1,783

A jakich plonów spodziewasz się po pszenicy paszowej?

Mam 15 ha Linusa. Nie wygląda zbyt ciekawie. Blada jakaś. Arkadia w tej samej technologii wygląda dużo dużo lepiej.

1,784

ja zbieram srednio 6-7t jak paszówa da mi o tone wiecej to byłbym na plus

Rolnik z powołania:-)

1,785

Linus żeby miał parametry to konieczna dawka na kłos. Kolega miał w tym roku i białko 14. U mnie najlepiej plonowała.

1,786

rudemenes napisał/a:

A jakich plonów spodziewasz się po pszenicy paszowej?

Mam 15 ha Linusa. Nie wygląda zbyt ciekawie. Blada jakaś. Arkadia w tej samej technologii wygląda dużo dużo lepiej.

Też mam mam z Linusem jakiś blady słabszy od innych odmian zobaczymy co będzie wiosna

1,787

Na "lepszych" kawałkach po rzepaku będę siał, w tym roku mam 2,80 ha nutki. Ci którzy od lat sieją u mnie na podobnej glebie rzepak, mówią że właśnie pszenica, po niej pszenżyto. Rzepak, pszenżyto, pszenżyto, kolega też tak twierdzi, że dziwne ale prawdziwe, mianowicie to że w takim układzie pszenżyto po pszenicy lepiej sypie, niż pszenżyto po pszenżycie.
Pszenicę kiedyś siałem po peluszce, w następnym roku pszenżyto, było dobrze.
Dla prosiaczków dobra pszenica to rarytas. Skupujących też u nas sporo, w razie bdb plonów można coś opchnąć.

1,788

moja propozyca na pszenice Arkadia, salior, julius
T1 capalo 1l
T2 duet ultra 0,6+ bumper 0,5
T3 Topsin 0,7 + tebu 1
bedzie ok?
dodam ze przenica po groszku, soi i rzepaku spodziewany plon 7t/ha nawozenie N na wiosne 160kg w czystym składniku

1,789

początek ciekawy ale potem to juz lipa

1,790

zaproponujesz cos w podobnym budrzecie?

1,791

A jaki koszt tego wychodzi ???

1,792

ok 400zł jak dobrze pamietam. jak znajde chwile to przelicze. w zeszłym roku dawałem tak samo tylko T2 duet star i było czysto

1,793 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2016-01-21 23:40:15)

Panowie. Kiedyś też w styczniu planowałem co i jak. dziś nic nie planuję.  wszystko zależy od przebiegu pogody. Jak  mokro wszytkiego więcej jak sucho jak przez ostatnie 2 lata to mniej.
W ubiegłym roku mimo monokultury zbozowej  na t1t2t3 zużyłem to co miałem na T1 + 0,5 tebu. Plony jak na suszę rewelacja. Topsin, Mondatak tebukonazol.

1,794 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2016-01-22 08:09:25)

Wywiozłem juz prawie wszystką pszenice i sredni plon z hektara wyszedl mi 7,5 tony, jestem w szoku bo takiej sredniej z całosci nigdy nie mialem

mdw

1,795

a po ile wywozisz

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,796

W tej cenie to zastanów się nad adexarem na T2 i Osirisem na T3

Ja juz wszystko wywiozłem i średnia mi wyszła 7,2 t/ha. Wynik zaniżyła pszenica jara.....

1,797

po zniwach sprzedałem  po 670 netto w grudniu miałem kontrakt na sto ton po 700 netto a teraz ładowałem po 630 do chlewni bo mi sie szczur wsadził i ponasyrał i nie chciałem ryzykowac z tym

mdw

1,798

Na podstawę źdźbła lepiej u mnie Unix działał niż Capalo. Ale pasuje do niego coś dorzucić.

1,799

nawet trzeba

1,800

http://www.fotosik.pl/zdjecie/f4043c8b2b6cc39a

http://www.fotosik.pl/zdjecie/12705f12e8306345