Odp: kosiarka
Ale ze staroci masz jakąś godną polecenia?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Kupię » kosiarka
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ale ze staroci masz jakąś godną polecenia?
ja osobiście nie mam bo nie zajmuje sie zbiorem zielonek ale koledzy niech sie wypowiedza ci co urzywają kosiarki dyskowe i niech wskarzą dobry model
hmm ja tam na kosiarkach się nie znam ale..... stal w detalu to jakieś 3-4 zł kg a to waży 350 x 3 = 1050zł. transport, farba, łożyska, noże ( kupowałem do sieczkarni 16zł szt ) zarobek producenta, pośrednika, made in china?
No ja dyskówki nie widziałem w realu więc zdaję się na was. Mowa o takiej co by z 3p latała bez problemu.
Co powiecie na to?
http://olx.pl/oferta/kosiarka-rotacyjna … bc26b92920
Ja mam tę i jak chcesz to mogę jej jutro selfi porobić. Stoi pod wielkim dachem nieba już 5 lat i niewiele odbiega wyglądem od tej z linku. Tylko nożyki w niej wymieniałem, a reszta jak nowa.
Marku ile nią tniesz rocznie?
Zależy od roku ale mniej niż 20 nie ma
Stachu masz do cięcia 4,5 ha x 3 = 13,5 hektara w sezonie, przecież to jest dzień pracy maszyny. Każda z tych co podałeś będzie pracowała przez długie lata na takim areale.
Ja swoją rotacyjną starą wolałem wyremontować niż brać to nowe "coś" z kuźni, promaru czy wiraxu. Sąsiad miał taki kiedyś wynalazek to się umęczył z nią... Jeszcze mam nową dyskową 2,6 też wynalazek bo Kellfri, ale sobie C-360 z nią lata, więc rotacyjna jest używana sporadycznie. Więc lepiej kupić coś używanego i już jak coś to zrobić niż brać do ręki nowe wynalazki.... Chyba, że coś z wyższej półki np. samasz lub fella.
a ta Kellfri to takie badziebie bo sie zastanawiam nad nią???
No właśnie ja liczyłem, że gdyby chodziła 10lat to przy zakupie za 2700 koszt roczny to tylko 270zł plus paliwo. Gdybym najął to 4,5 x 3 x 180zł=2430zł rocznie. Nie powiem, że skłaniałbym się na dyskówkę bo mniejsze wałki robi i szybciej wyschnie ale na dyskówkach się nie znam. Tak więc czekam na wasze pomysły.
Kto nie ma ten nie wie. Kumpel kupił na spółę z ciotką najtańsze co było na alledrogo i zapieprza co rok po 150-200 ha już 6 sezonów. Dzisiaj z nim rozmawiałem i mówił, że nie będzie miał do niej żalu jak się rozleci , bo zarobiła na 5 kolejnych i nawet jej rozkręcać nie będzie tylko zamówi kolejną najtańszą.
Stachu a na czym się tu znać ? Fakt trybów jest więcej w listwie ale za to są duże z dużymi prostymi zębami dlatego mniej awaryjne . W rotacyjnej tryb o średnicy około 7cm kręci talerzem 80cm a w dyskowej tryb 20cm kręci dyskiem 40cm ........... Kto raz spróbował koszenia dyskową to na rotacyjną już nie spojrzy ......... Jumz ma chyba 65KM i gania po łąkach z dyskową 3,2m bez najmniejszego problemu .
U nas zetor 7211 chodzi z dyskową Pronar 2,1 metra i idealnie ten zestaw se radzi. Kiedyś podczepiłem pod 360 to miał jednak ciężko ale fakt że akurat poszedł w najmocniejszą trawę. W dyskowej kolejny plus że całe dyski są osłonięte od spodu sztywną ramą a z poza niej wystają tylko nożyki a w bębnowej rama u góry i jaka długa dźwignia w dół...
Koseś to jakim biegiem śmigasz ? Ja jak bym kupował to bym szukał 2.8m do Jumzaka
Na polnych 3 a na torfowych jak są duże kretowiska to 2 i oczywiście gaz w podłogę Jak będziesz szukał to staraj się na parzystych dyskach kupić .
co to znaczy na parzystych? że dwa nożyki na dysk a nie 3?
Nie , chodzi o parzystą liczbę dysków czyli 4-6-8 gdyż "podobno" są bardziej niezawodne .......
A jakieś linki godne polecenia do 3p?
Wrzucaj sam linki co ci się podoba a my (ja) będę się czepiał i wyszukiwał wady ...........
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Kupię » kosiarka
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo