1,421

Odp: Rzepak

Na dożynki to zawsze czekam z niecierpliwością :beer:
Jestem jednak realistą i wiem że rok rokowi nie równy, mówią o kolejnym suchym roku. Rzepak co prawda dobrze zaopatrzony radzi z nią sobie dobrze, kwitnie podczas gdy zboża są na etapie pierwszego kolanka. Mój jeszcze nie wiem czy przezimuje.

1,422

Czy będzie rzepak czy nie to dożynki i tak będą big_smile Ja przyniosłem kilka roślinek zobaaczę jak będzie rósł, bo raczej będzie.

1,423

PawełS.64 napisał/a:

mw_marcin ,nie pojmuje czego panikujesz,rosliny przezimowały i jak jest obsada to o co biega.Chyba że liczyłeś że pod śniegiem się zagęści.Na moje szklane oko to pełne naworzenie i ochrona a plon to do końca jest ruletka.:walka:

Od paniki jestem daleki. Nie mam wielkiego doświadczenie w rzepaku po prostu pytam kolegów o zdanie. Ale skoro tak mówisz to pozostaje się cieszyć.

1,424

Panowie potrzebna rada. Pryskałem na jesieni rzepak od chwastów Navigator 0.25l/ha + Metazanex 1l/ha. Niektórzy piszą, że konieczna orka a tego bym chciał uniknąć, co najwyżej talerzówkę na 10 cm żeby nie wysuszyć i zasiać jęczmień. Jak to jest?

1,425

tak się zastanowić to samosiewów tą chemią nie ruszyłeś na jesień ! trzeba było poprawiać na samosiewy to  czego ma się bać jęczmień jary ???

Leszek   dla kolegów'

1,426

A samosiewy też, zapomniałem. Poszedł Leopard w dawce ponad 1l/ha w fazie pierwszej pary liści rzepaku.

1,427

u nas 60 % rolników posrało sie z nawozem na rzepak a jakis nawrót zimy zapowiadają, w tej chwili -1 u mnie

mdw

1,428

Ja potalerzuje ile trzeba płytko jak się da i na ile potrzebne. Samosiewy mimo oprysku na jednoliścienne i tak wylazły to nie przejmuję się że napisali żeby zorać. Pryskałem samym navigatorem.

1,429

W niedziele z kolegą objeżdżaliśmy nasze pola. Kolegi rzepak już wiadomo że wymarzł, chociaż był niewiele słabszy od mojego. Mój to jeszcze się okaże. W czym różnica miedzy naszymi rzepakami. Otóż kolega zaorał na 2 tyg przed siewem. Bezpośrednio przed siewem puścił lekki agregat uprawowy i siew auś z packerem 40 cm. Ziemia była jednak wysuszona, później jeszcze osiadła i korzeń wystawał nad nią, te rośny wymarzły pewnie ponad 90 %. Mój ma główkę przy samej ziemi, nieliczne roślinki, jak u kolegi i te też są już martwe.

1,430

Ja u siebie przyniosłem kilka roślinek i aby jedna miał przemarznięty korzeń, który zrobił się jak galareta i odpadł. mimo to góra była zielona. Reszta ruszyła, do rośnięcia ale bardzo słabo.  Ogólnie to nie wygląda to dobrze. Plantacje które super rokowały mimo suszy i te słabe wszystkie kiepskie.

1,431

a u nas z początku  pięknie wszystko wyglądało a teraz masakra się robi ... jak przyjdzie mróz to może być nieciekawie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,432

8ha rzepaku do przesiania straty 100% 2 ha na 80% do przesiania ale jeszcze zaczekam tydzień...

Rolnik z powołania:-)

1,433

A u mnie z ubezpieczalni na 12.5 ha stwierdził, że rzepak rokuje, choć moim zdaniem do likwidacji smile Nie chcą wypłacać i przeciągają tak..

1,434 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2016-02-18 21:08:27)

kupujesz rundup i wołasz pana za miesiąc
ganstar może też pomoże aczkolwiek nie wie czy w tej temperaturze.
Decyzja należy do Ciebie. w 2012 kolega skasował plantację zostawił tylko 20 arów z ciekawości resztę obsiał jarym plon tego ozimego niby przemarzniętego był podobny do tego jarego

1,435

Pawel21990 napisał/a:

A u mnie z ubezpieczalni na 12.5 ha stwierdził, że rzepak rokuje, choć moim zdaniem do likwidacji smile Nie chcą wypłacać i przeciągają tak..

a mi powiedzieli ze dopiero w marcu beda jeździc szacowac. 10ha przesiac trzeba... tylko czy jak ma sie rolnosrodowiskowy na karku? kuku mi zostaje chyba jedynie

Rolnik z powołania:-)

1,436

Mój póki co dycha, z prognoz wynika że rozsądnie z nawozami to nie wcześniej jak za tydzień.

1,437 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2016-02-21 22:08:14)

tylko spokój i opanowanie moga nas uratować  tongue

mdw

1,438

Androl masz może jakieś zdjęcia tego rzepaku co zostawiłeś rok temu? Chodzi mi o obsadę i wygląd roślin. U mnie niby coś bym mógł zostawić ale nie wiem czy to da jakiś plon...

1,439

Jaki jest przypuszczający koszt uprawy 1ha rzepaku ? Wiadomo u każdego praktycznie inaczej ale tak pi razy drzwi...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

1,440

Tu masz ogólny zarys i koryguj po swojemu
http://www.dodr.pl/userfiles/uploads/do … _ozimy.pdf

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia