221

Odp: Pomysł na biznes na wsi

Laszek napisał/a:

No w sumie ja mam na spółkę z bratem kombajn, paliwo to na fajrant do pełna a w razie remontu to proporcjonalnie do areału. No i oczywiście tylko ja sam nim pracuje. Agregat uprawowo siewny i gruber moje a jego zaś talerzówka opryskiwacz i rozsiewacz jego. Puki co współpraca dobrze gra

Ja mam z baratem do spółki w chwili obecnej 4 ha porzeczki. On wyłożył kasę na sadzonkę . Ja na obróbkę. Puki co się dogadujemy z tym że widzę że trzeba trzymać z dala od tego interesu nasze żony bo jedna drugiej przy kwestiach finansowych nie trawi....

222

Koseś nie alergia ale chyba już taka polska cecha że zawsze każdy chce mieć we wszystkim racje... Miłego wieczoru wszystkim

E 516 na części
Telefon 695 076 269

223

mam pomysł ale nie dla mnie ba za głupi jestem. dałbym zarobic doradcy ale takiemu z prawdziwego zdarzenia, a nie takiego co wciska najdrozsze opryski bo ma z tego prowizje. Zapłaciłbym mu 500zł/rocznie on przyjechałby 2 raz y w miesiacu poogladał pola i goradził czym pryskac. przed sezonem zaproponowałby odmiany i naworzenie.

Rolnik z powołania:-)

224

oni i tak mają takie prowizje że te 500 zł to nic co u nich zostawiamy, po prostu musiałbys sie z takim dogadac jak chłop z chłopem, ale trzeba miec swój rozum i troche wiedzy praktycznej bo też nie bedziesz miał gwarancji ze cie w wała nie robi

mdw

225

U nas do większych to z dwóch firm sprzedających ś.o.r. jeżdżą i doradzają gratis.

226

No my nie możemy narzekać na chłopaków co są przedstawicielami, w porządku chłopaki, doradzą, wiadomo każdy chwali swoje produkty ale bez jakiegoś wciskania. Chemirol praktycznie podchodzi do sprawy bo jak to mówi że musi tak koło mnie chodzić żebym jak najwięcej zarobił nie koniecznie przy największych kosztach ale żebym był zadowolony i na przyszły rok korzystał również z ich oferty. Nie sztuka jednego roku zedrzeć z chłopa i puscić go z torbami a na następny rok to już nic nie kupi

E 516 na części
Telefon 695 076 269

227

Z chemirolem mam tak jak Pajej sobie wymyślił tyle że za darmo ,a i wszystkiego u nich nie biorę ,tylko toczą bój z Narolco i Agrolok .

228

ja mam 2 stałych i wybieram z z ich ofert ale podchodzą inni i jestem nimi zmęczony żyć nie dają zapraszają na spotkania od których się migam bo mam póżniej coś trzeba wziąść . aa podstawa przedstawicieli to zaprzyjaznić się a potem strzyc , ja tam swoich sprawdzam z cenami muszą choć trochę być konkurencyjni , bo owcę się strzyże wielokrotnie a skóruje tylko raz.

Leszek   dla kolegów'

229

U mnie pani z Chemirolu przywozi gotowe programy nawożenia, ochrony, odbioru ziarna - pełna oferta. Można ją dowolnie modyfikować i łączyć z innymi. W Agromat-cie to samo, nawet indywidualne programy robią tylko to już bardziej skórowanie niż strzyżenie.
Ja osobiście słabo korzystam z tych rad, częściej wracam w wątkach naszego forum do propozycji sprzed lat, sprawdzam to z własnymi obserwacjami i koryguję możliwościami portfela. Następnie wysyłam maile do wybranych przedstawicielek z zapytaniem ofertowym i spotykam się już z wybraną. Ciekawe na kogo padnie w tym roku? Agnieszka? Sandra?
Różnica jest w zasadzie płynna,
nie ta, to ta, nie ta, to inna...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

230

A co ciekawe u mnie nie ma takich doradców  hmm przynajmniej ja o żadnym nie wiem ...
a kolega co ma 300ha  to takiemu doradcy coś odpala za to że on pilnuje bałaganu

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

231

u mnie w obrebie 30km jest tylu sprzedawców że trudno ogarnąć brame trzeba zamykać.teraz liczy sie juz kazdy klient.co do chemirolu mimo że do mogilna mam ok.40km opinia jest nie najlepsza ale jak to mówia trudno jest być prorokiem we własnym kraju.ogólnie unikam programów firmowych i śor na wyłączność.
PS.w tym tygodniu jeżdze od środy po wykładach firm gdzie gwożdziem programu jest schabowy-łeb mi już pęka

232

androl napisał/a:

U nas do większych to z dwóch firm sprzedających ś.o.r. jeżdżą i doradzają gratis.

u mnie jak juz ktos doradza to tak zeby kieszeń wyczyscic a nie doradzic... dlatego wolałbym niezaleznemu zapłacic niz słuchac czysciciela portwela

233

Pajej napisał/a:
androl napisał/a:

u mnie jak juz ktos doradza to tak zeby kieszeń wyczyscic a nie doradzic... dlatego wolałbym niezaleznemu zapłacic niz słuchac czysciciela portwela

Nie nie, takie numery nie przechodzą, zbyt duża konkurencja, rolnicy zbyt kumaci + wymiana informacji między rolnikami w czasach tel. komórkowych, internetu wink

234

tam gdzie zawsze biore srodki niby ma kogos, ale jak i tak wie ze wezme u niego to nawet namiarów na niego mi nie dał... żal inni to jak słyszałem od okolicznych rolników to naciagaja na kase...

235

Tak myślę przemyślam i wgl żeby coś dodatkowo robić ale widzę że może zainteresować się zaprawianiem oraz czyszczeniem zboża mobilnie.... Mieć ze sobą jakąś czyszczalnię ( jakąś konkretną ) i do tego razem zaprawianie żeby szło powiedzmy w ciągu wszystko... Mieć ze sobą różne środki żeby mógł ktoś coś wybrać co by odpowiadało... Prąd albo mieć ze sobą agregat bądź brać prąd rolnika... Ile można by było prosić o taką całą usługę ? ile za m przygotowanego zboża ? Co myślicie o tym ?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

236

wszyscy więksi  mają albo swoje  albo kupują  gotowy materiał prawie nikt się w to nie bawi chyba że w twoich okolicach jest inaczej ...
nie lepiej ci poszukać jakiegoś innego zajęcia jak masz łep na karku i trochę umiejętności to na mechaników  ślusarzy spawaczy popyt nieziemski ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

237

Wiadomo trzeba myśleć co i jak aa pomysłów jest wiele gorzej z realizacja.... Myslalem zając się renowacja maszyn np takie tam malowanie przerabianie dorabianie itp... Może i jakieś remonty silników czy skrzyń takich zwykłych ciągników też by nie sprawiało problemu..  U mnie bardziej rejon Krowiarzy praktycznie same mleko więc myślałem o usługach też np kiszonkarskich np zbiór przyczepa czy coś Ale wiadomo trzeba wyłożyć duży pieniądz aby mieć dobra przyczepę oraz ciagnik. Ci co beluja na usługach też jest ich od groma... Tak samo myślałem czy nie zrobić owijarki szeregowej i jeździć z nią po usługach bo to taka " nowość " to może by chętnych na to się znalazło.. Sezon QQ wbić ciężko by było bo tak lekko licząc do okola kosi 10 sieczkarn śmiało więc też odpada.... Może siew QQ ale Też trzeba by było mieć najlepiej nowy siewnik i spory rejon obsiewac a nowy siewnik konkretniej trzeba 80 tyś bulnąć.... Też myślę czy nie wprowadzić w rejon uprawy bezorkowej... Nie wiem... zobaczę.... Trza myslec smile

+33 / -0 (chyba wink)

238

karol pomyśl nad czyms z branzy nie rolniczej

239

Jakieś propozycje?

+33 / -0 (chyba wink)

240

Ojciec kiedyś robił naprawy maszyn ale to nie wyszło, ze względu na nieciekawą sytuację od miesiąca chodzę do pracy ( 3 dni w tygodniu po 12 godzin ale 4 dni jestem w domu )