101

Odp: Wiosna 2016

Krzysiek sprzedałeś już ziarnka?

102

a z 10cm śniegu

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

103

ja wczoraj saletrosan w rzepak dał , a w nocy 5 cm śniegu.

Leszek   dla kolegów'

104

No to super u mnie też 5 cm, nic w górę nie ucieknie, niech się rozpuszcza razem z nawozem i wchłania do roztworu glebowego.

105 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2016-03-01 12:26:10)

u mnie tez pod dyche sniegu, zoralem juz dzisiaj 5 ha, idzie jak ta lala

mdw

106

a u mnie deszczyk

Rolnik z powołania:-)

107

Grzegorz89 napisał/a:

Krzysiek sprzedałeś już ziarnka?

Nie...

108

Chytry dwa razy traci.. choć nie wiem czy nazwać to chytrością, bo tylko człowiek chce sprzedać jak najlepiej towar na który pracował cały rok... Sam też nie sprzedałem. Zobaczymy, ale chyba sporo w żniwa wywiozę, lub zaraz po nich. Ogólnie to chyba sprzedawać po trochu będzie najlepiej i średnia jakaś wyjdzie, bo trzymać całość, to albo się dużo zarobi, albo  dużo straci...

109

Jak obserwuje rynek to od kilku lat chyba najlepiej sprzedać od połowy do końca grudnia  ...
Dużo osób zapowiada że w tym roku po zniwach będzie sprzedawać wiec trzeba mieć rękę na pulsie smile
Azot rzucony wiec opady wskazane!

110

koledzy moje dziwne obserwacje. we zniwa bedzie cena do dupy bo niższa niz obecnie. potem podskoczy i w przyszłe żniwa będzie sie opłacało sprzedać zaraz po kombajnie. Rozumiecie o co mi chodzi?

111

Myslę że właśnie tak będzie wink

112

Ja nie do końca kumam. Kosisz w te żniwa a sprzedajesz w następne?

113

Chodzi o to że w te żniwa nie będzie ceny zaraz po i opłacać się będzie przetrzymać  np do grudnia ... w następne powinna być już dobra cena zaraz po żniwach! Ale to tylko powinna wink

114

Część chyba złożę pod wiatą, bo nie będzie czasu stać w kolejkach, ale kiedyś się łudziłem, że zarobi się 50zł na tonie. Teraz dostrzegam więcej zamieszania, niż tego zysku. Dziwiłem się ludziom że sprzedają w żniwa, bo nie chce się zrobić dodatkowego miejsca, a teraz sam wywiózłbym nadwyżkę i się nie przejmował....

115

androl napisał/a:

No to super u mnie też 5 cm, nic w górę nie ucieknie, niech się rozpuszcza razem z nawozem i wchłania do roztworu glebowego.

mądrego miło posłuchać.  pozd.

Leszek   dla kolegów'

116

Ja w tym roku jestem trochę spóźniony z azotem. Tylko rzepaki polałem w sobotę, zbóż nie zdążyłem dolało, dosypało, tak że w tym tygodniu na pewno nie pojadę. Ale za to jest woda.

117

Pajej to co ty z kasą będziesz robił jak sprzedaż plony z 2-och lat?

118

zle mnie zrozumiałez ze zniw 2015 trzeba bedzie pchnąć na wiosne ale ze zniw 2016 trzeba bedzie przechowac i w okolicach zimy sprzedac a ze zniw 2017 we zniwa

119

dzwonili z pzu-pszenica zlikwidowana zaocznie 25% tj 1200zł/ha

120

Pajej napisał/a:

zle mnie zrozumiałez ze zniw 2015 trzeba bedzie pchnąć na wiosne ale ze zniw 2016 trzeba bedzie przechowac i w okolicach zimy sprzedac a ze zniw 2017 we zniwa

Znam rolników i to niemałych, którzy mają pszenice z 2 lat w ilościach też niemałych.
Te kalkulacje :hmmm: :nie_wiem: