Odp: Proso
po oprysku uprawiać po tygodniu ( jeśli zimno), normalnie latem trzy dni wystarczy
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Inne » Proso
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
po oprysku uprawiać po tygodniu ( jeśli zimno), normalnie latem trzy dni wystarczy
Jadąc na trójce tyle wychodzi przy 3p. To co ja mam 4-ką pryskać?
Nie po prostu zmniejsz ciśnienie i będzie wychodzić mniej.
Ile macie na manometrach?
Stachu pewnie każdy ma inaczej, przecież to zależy od zastosowanych dysz, prędkości i ilości cieczy jaką chcesz wypryszczyć. Ale to zdaje się temat o prosie.
Tak właśnie pole pod proso idzie do przygotowania stąd ponawiam pytanie ile czasu odczekać od oprysku do orki?
ja czekam 2-3 tyg jak całkiem trawa zzółknie
:zzz:
I bądź tu mądry i pisz wiersze!
http://allegro.pl/roundup-flex-480sl-5l … 62962.html
A co na to powiecie? Ile waszym zdaniem na ha konkretnie tego? Siarczan i ocet do tego też? Bo na jednym polu naprawdę mam łąkę bo byłem niedawno z wapnem.
Stachu masz kalkulator?
Nie chodzi mi o tabelki bo już raz mnie w dupę zrobiły. Pytam z praktyki! Bo co innego tabelki a co innego real!
Stachu wspominaleś gdzieś o prosie na kiszonke. czy mieszanka prosa z strączkiem da rade wydać jakiś plon zielonej masy siana po zbiorze zbóż na zazielenienie?
Proso w czystej postaci da ci zadowalający plon! U nas wszyscy kiszonkowcy sieją po życie i rąbią dwa razy w roku! Coraz więcej sieją! Zaczynałem od ha a w tamtym roku z 6ha nie starczyło ziarna do marca. Czyli zapotrzebowanie jest coraz większe ze względu na susze.
A jaka norma siewu na kiszonkę, kiedy trzeba kosić, jaka kiszonka wychodzi(jak GPS ze zbóż?Czy jakiś zakiszacz do tego.
Ja sieję na ziarno ale tym co sprzedaję na kiszkę to do 50kg sieją na ha. Mi w tym roku trochę za dużo wyszło bo po przeliczeniu 42kg/ha ale ja na ziarno. Koszenie na kiszkę to jak wiecha jest rozwinięta ( zielony kłos) Jaka wychodzi to nie wiem bo ja siano za kombajnem na pniu sprzedaję.
Pytanko Co roku proso pryskam chwastoxem 300sl 1,5l/HA. W tym roku komosy od cholery ale przytulia się wrąbała i tu jest problem. Czym prysnąć?
Jak mówicie. Co roku koszę proso zawsze na brudno bo boję się strat. W mojej 14-tce mam zegar wialni pod instrukcję ustawiam wiatry i jest igła bo nie sieję wcale. Pod jakie zboże podpiąć się z instrukcji, żeby czysto odwiewać? Myślę o rzepaku hmmmm.
Czy proso po skoszeniu odbija czy trzeba jeszcze raz siac- chodzi mi o proso na kiszonke
Odbija ale tylko poślad. Na pewno plonu nie można się drugiego spodziewać. Chcąc coś osiągnąć trzeba wsiać jeszcze raz
Ok dzieki.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Inne » Proso
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo