1,461

Odp: Rzepak

Co ma pod spodem nie wiem. co sypie ? to co wszyscy. No może nie sypie kizerytu tylko zamiast niego siarczan magnezu granulowany do tego sól i jakiś fosfor jesienią. ale dokładnie to nie powiem. Jeżeli chodzi o azot to bazuje na saletrze.

1,462

Pawel21990 napisał/a:
Krzysiek napisał/a:
Stachu napisał/a:

Czyli na piochu też urośnie?

Urośnie jak będzie padać i pioch będzie zadbany, tj ph i NPK Mg i S będą na przyzwoitym poziomie. Bo nie którzy lekkiej gleby nie szanują. Zasieją żytko pod korzeń nic nie dadzą bo i po co, posypią trochę azotu, a na koniec zbiorą słomę bo wilgoć wyciąga i przy pomocy pługa dopełnią dzieła zniszczenia orząc na 25cm bo ciągnik tak ciągnie.....
Kolega na V zbiera po 7t pszenicy na stanowiskach po rzepaku i to bez jakiegoś wymyślnego nawożenia, ganiania z jakimiś śmiesznymi odżywkami ........

A co ma pod tym piachem? Braciak też ma takie pole gdzie V klasa i rzepak się udaję ale spód to glina.

U mnie tak jest na V klasie, warstwa orna ileś tam dziesiąt cm. piachu, dalej glina. Sporo przepałów też jest, tzn. grube warstwy piachu. Rzepak takie gleby lubi, wcześnie na wiosnę rusza i przed suszami które dotykają zboża on zdąży zapuścić korzenie w glinę. Na lekkich glebach wiosną bezwzględnie potas.

1,463

u mnie jak jest jest piach to 20 metrow ponizej tez jest piach

mdw

1,464 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2016-03-17 22:36:09)

spradziłem na mapie geologicznej (wygrzebanej na potrzeby kopania studni)
I ma pół na pół albo glina albo piach. Piachu zazwyczaj 2-7m.

1,465

to zrób długi filtr i obsyp rurę dookoła żwirkiem

1,466

Ale to u kolegi u mnie już całkiem co innego tylko glina...

1,467

Kolega prawdopodobnie zostawi większość rzepaku za który wziął odszkodowanie. Odbija po min. 10 roślin m2, teraz już na własne ryzyko, ubezpieczenie rozwiązane.

1,468

ani mnie nie denerwuj ja bede orał a z ubezpieczalni ani złotówki...

Rolnik z powołania:-)

1,469

w izbie rolniczej są ludzie po szkoleniach , wezwać na ponowną lustrację i izby ma być ktoś do pomocy.

1,470

marku teraz po ptokach jak u mnie od końca stycznia temp plusowe i duzo opadów na polu sladu po rzepaku nie ma, nic juz nie udowodnie

1,471

a gdzie ubezpieczone?

1,472

concordia

1,473

moje rzepaki jak narazie dobrze rokują, dostały juz po 200 N w czystym składniku, po swietach jeszcze rzucę po 150 kg saletry a pózniej odżywki

mdw

1,474

yokoslaw napisał/a:

moje rzepaki jak narazie dobrze rokują, dostały juz po 200 N w czystym składniku, po swietach jeszcze rzucę po 150 kg saletry a pózniej odżywki

ho ho  szalejesz  . mój już dostał 170 N i więcej nie dostanie  i tak za dużo.  !!! jedynie odżywki  i trochę mocznika.

Leszek   dla kolegów'

1,475

no nie wiem czy za dużo te 170 https://nawozy.eu/wiedza/porady-ekspert … zotem.html

mdw

1,476

3.5 ton z ha . wystarczy , obym na swych mozajkach tyle wycisną . będzie pysznie.

Leszek   dla kolegów'

1,477

250kg N + azot z mineralizacji to w ile celujesz w 5t?

1,478

według artykułu pisza te 230 kg N mimo mineralizacji trza dac na te 4 tony, i tyle bym chcial zeby wyszło, ale co bedzie to bedzie

mdw

1,479

jak pada to z 140 kg N po 4 tony bywało.

Leszek   dla kolegów'

1,480

u mnie troche ,,inny klimat,, niz u ciebie

mdw