241

Odp: Owies

Też miałem zamiar w tym tygodniu zasiać owies, ale ledwo udało się zaorać pole tak jest mokro

242 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2016-03-08 18:57:16)

ja dzisiaj zaorałem nowa dzierzawe, szlo dobrze ale na oranym jesienia woda stoi miejscami a traktor siada po os, trza czekac ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło własnie wygrałem dwa żubry :dance:

mdw

243

Ja w sobotę lub poniedziałek staruję. Juz bym siał tylko dopiero  czwartek  będzie gość z ubezpieczalni. Po jego odjeździe 0.7l raundupu  z dzień lub dwa przerwy i siew.
Zuch w C1 czeka 1600 brutto.

244

u mnie tez mokro ale dobrze jeszcze bedziemy wypatrywac wody

Rolnik z powołania:-)

245

siałem z 3 lata do tylu  koncem kwietnia na piachach i sypal pop 3 tony

mdw

246 Ostatnio edytowany przez Roberto323 (2016-03-08 21:35:00)

U mnie w sam raz na siew, ale jeśli wyjechałbym uprawowo-siewnym w pole to ludziska ze wsi klątwy by po nocach rzucali bo po pierwsze oni jeszcze nie naorane mają a co dopiero o wywozie obornika myśleć a po drugie jedyny mam uprawowy do siewnika w dużej okolicy smile

247

To tylko pozazdrościć pogody. Ja na wjazd na pole bede musial poczekac. Z tydzien słońca by sie przydał

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

248

Roberto323 napisał/a:

U mnie w sam raz na siew, ale jeśli wyjechałbym uprawowo-siewnym w pole to ludziska ze wsi klątwy by po nocach rzucali bo po pierwsze oni jeszcze nie naorane mają a co dopiero o wywozie obornika myśleć a po drugie jedyny mam uprawowy do siewnika w dużej okolicy smile

Według kalendarza biodynamicznego od piątku możesz wk...ć sąsiadów.

249

Ja wczoraj zasiasialem owies -szło tak na słowo honoru ale się udało

250

bym dawno wysiał tyko oponka puściła i musze poszukać jakiś sensownych w sensownej cenie agregat z siewnikiem pełnym to prawie 4 tony jak na polu bym został to kiszka

251

,,zasiałem,, dzisiaj 7ha owsa tzn wymeczylem tam gdzie sie dało ale i tak miejscami mokradła, zostało mi na jutro jeszcze siedem suchszego pola, 4 ha bede musiał odpuscic do kwietnia bo nie wjade i te oczka tez podosiewam.

mdw

252

Biongo nie chciało lecieć i zamiast 150kg wyszło 133 ciekawe co wyjdzie...

253

Mi wyszło 140 kg już tak wcześniej mi wychodziło i było bdb.

254 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2016-03-25 20:01:13)

Mam nadzieje że się dokrzewi i jak będzie trochę deszczu te 5t da.  Wcześniej siewałem 150 160.
Dziadostwo kwalifikowane ale zawieszało się przy kółkach nie leciało równo tylko skokami.
Co innego na kręceniu co innego w trakcie jazdy

255

Ja kupiłem od znajomego nastawy na maks. w polu tyle co na próbie. Kuzynom zasiałem dziś też bingo mieli własny udał im się w ubiegłym roku, na tych samych nastawach 180 kg.

256

Krzysiek napisał/a:

Biongo nie chciało lecieć i zamiast 150kg wyszło 133 ciekawe co wyjdzie...

ta sama odmiana ta sama ilość
w moim przypadku to ja zawiniłem bo nie zrobiłem próby kręconej tylko pojechałem na ustawieniach z przed roku
na razie go nie widać (dziś 2 tyg) by coś o nim powiedzieć

257

Co dać na owies jak trochę podrośnie jakaś odżywkę czy cus bo mój owies strasznie zmęczony po suszy 2015 i trzeba trochę podratowac lepiej...  Wczoraj 5.5ha smalnalem a dziś może 8 pyknę..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

258

RSM-S owies pięknie reaguje na siarkę

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

259

Czym zaprawiacie i czy wogóle zaprawiacie ows¿?

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

260

Tata uważa że to nie potrzebny zabieg... Ja uważam inaczej ale to tata gospodarzy nie ja...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)