Odp: Owies
Też miałem zamiar w tym tygodniu zasiać owies, ale ledwo udało się zaorać pole tak jest mokro
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Owies
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Też miałem zamiar w tym tygodniu zasiać owies, ale ledwo udało się zaorać pole tak jest mokro
ja dzisiaj zaorałem nowa dzierzawe, szlo dobrze ale na oranym jesienia woda stoi miejscami a traktor siada po os, trza czekac ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło własnie wygrałem dwa żubry :dance:
Ja w sobotę lub poniedziałek staruję. Juz bym siał tylko dopiero czwartek będzie gość z ubezpieczalni. Po jego odjeździe 0.7l raundupu z dzień lub dwa przerwy i siew.
Zuch w C1 czeka 1600 brutto.
u mnie tez mokro ale dobrze jeszcze bedziemy wypatrywac wody
siałem z 3 lata do tylu koncem kwietnia na piachach i sypal pop 3 tony
U mnie w sam raz na siew, ale jeśli wyjechałbym uprawowo-siewnym w pole to ludziska ze wsi klątwy by po nocach rzucali bo po pierwsze oni jeszcze nie naorane mają a co dopiero o wywozie obornika myśleć a po drugie jedyny mam uprawowy do siewnika w dużej okolicy
To tylko pozazdrościć pogody. Ja na wjazd na pole bede musial poczekac. Z tydzien słońca by sie przydał
U mnie w sam raz na siew, ale jeśli wyjechałbym uprawowo-siewnym w pole to ludziska ze wsi klątwy by po nocach rzucali bo po pierwsze oni jeszcze nie naorane mają a co dopiero o wywozie obornika myśleć a po drugie jedyny mam uprawowy do siewnika w dużej okolicy
Według kalendarza biodynamicznego od piątku możesz wk...ć sąsiadów.
Ja wczoraj zasiasialem owies -szło tak na słowo honoru ale się udało
bym dawno wysiał tyko oponka puściła i musze poszukać jakiś sensownych w sensownej cenie agregat z siewnikiem pełnym to prawie 4 tony jak na polu bym został to kiszka
,,zasiałem,, dzisiaj 7ha owsa tzn wymeczylem tam gdzie sie dało ale i tak miejscami mokradła, zostało mi na jutro jeszcze siedem suchszego pola, 4 ha bede musiał odpuscic do kwietnia bo nie wjade i te oczka tez podosiewam.
Biongo nie chciało lecieć i zamiast 150kg wyszło 133 ciekawe co wyjdzie...
Mi wyszło 140 kg już tak wcześniej mi wychodziło i było bdb.
Mam nadzieje że się dokrzewi i jak będzie trochę deszczu te 5t da. Wcześniej siewałem 150 160.
Dziadostwo kwalifikowane ale zawieszało się przy kółkach nie leciało równo tylko skokami.
Co innego na kręceniu co innego w trakcie jazdy
Ja kupiłem od znajomego nastawy na maks. w polu tyle co na próbie. Kuzynom zasiałem dziś też bingo mieli własny udał im się w ubiegłym roku, na tych samych nastawach 180 kg.
Biongo nie chciało lecieć i zamiast 150kg wyszło 133 ciekawe co wyjdzie...
ta sama odmiana ta sama ilość
w moim przypadku to ja zawiniłem bo nie zrobiłem próby kręconej tylko pojechałem na ustawieniach z przed roku
na razie go nie widać (dziś 2 tyg) by coś o nim powiedzieć
Co dać na owies jak trochę podrośnie jakaś odżywkę czy cus bo mój owies strasznie zmęczony po suszy 2015 i trzeba trochę podratowac lepiej... Wczoraj 5.5ha smalnalem a dziś może 8 pyknę..
RSM-S owies pięknie reaguje na siarkę
Czym zaprawiacie i czy wogóle zaprawiacie ows¿?
Tata uważa że to nie potrzebny zabieg... Ja uważam inaczej ale to tata gospodarzy nie ja...
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Owies
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo