501

Odp: ceny ziemi

im mniejsze gospodarsto i blizej tym lepiej, ja mam licytacje za dwa tygodnie na 3 działki w sumie 40 ha, osmiu chetnych, tez chyba na dwóch tonach sie nie skonczy, tylko sie chyba przejade

mdw

502

A te dwie tony to  za działkę np.16 ha czy za 1 ha

503 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2016-03-31 21:52:25)

zalezy ile nabiją za hektar, mówie o tonach za hektar nie działke

mdw

504

ludzie jaki triki na ominiecie zapłaty za ,, bezumowne z anr ,,  od 20 lat łaki leżały obok mnie nigdy nie koszone  to je kosiłem i to jak jeszcze nie było dopłat nigdy nie dali ich do dzierżawy w sumie to nawet nie wiedziałam ze to anr a teraz podpisali z anmir i teraz wyciągają łape po kasę

505

nic  nie wymyślisz ,  jak brałeś dopłaty to cię ugotują... niestety

Leszek   dla kolegów'

506

zapłacisz wstecz do tyłu za wszystkie lata, ludzie po kikaset tysiecy wisza za takie cuś, tez cos tam zapłaciłem ale robiłem to swiadomie

mdw

507

A jeśli bym użytkował bezumownie i nie składał wniosku o dopłaty? Sa w stanie mnie "dorwać". Pytam bo w bliskim sąsiedztwie jest trochę łąk.Anr naszykowało je do przetargu ale ... Przetarg najprawdopodobniej nie rozstrzygnie sie w przeciągu roku a łąki stoją i dziczeją.

508

nie namierzą

509

o ile ktoś sie nie podpisze pod donosem, jak tak miałem, ktos podpisał na mnie i straszyli mnie sądem

mdw

510

pojawiła sie oferta ziemia kl V i VI 8 ha czynsz 2t pszenicy za całośc, ale raczej odpuszcze, bo co mi urosnie na takim piachu, a kosic brac dopłaty to nie w moim stylu

Rolnik z powołania:-)

511

masz owieczki, potrzebujesz dobrego siana, posiej trawę  weź dopłaty a podatek minimalny. Jeśli pasuje logistycznie - brać

512

Pajej u mnie tylko taka ziemia i jakoś żyje z tego wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

513

Ja mam trochę do wzięcia po ponad 2 tyś złotych za hektar dzierżawy...

514 Ostatnio edytowany przez bartek (2016-04-02 08:47:08)

artureekk napisał/a:

ludzie jaki triki na ominiecie zapłaty za ,, bezumowne z anr ,,  od 20 lat łaki leżały obok mnie nigdy nie koszone  to je kosiłem i to jak jeszcze nie było dopłat nigdy nie dali ich do dzierżawy w sumie to nawet nie wiedziałam ze to anr a teraz podpisali z anmir i teraz wyciągają łape po kasę

Od listopada 2011 czynsz dzierżawny x5 za każdy rok do chwili podpisania protokołu zdawczo odbiorczego, lata wcześniejsze tylko podstawowy czynsz dzierżawny (ale od tego można się odwołać) i na koniec jeszcze zwrot do anr podatku od nieruchomości za wszystkie lata użytkowania (rozpoczęciem użytkowania jest termin złożenia pierwszego wniosku o dopłaty)

Podobno prowadzone są jakieś prace w sejmie dotyczące wysokości tego czynszu (x5) że niby za wysoki. Kara nieadekwatna do uzyskanych korzyści, ale czy coś z tego wyjdzie to nie wiem.

515

Pajej napisał/a:

pojawiła sie oferta ziemia kl V i VI 8 ha czynsz 2t pszenicy za całośc, ale raczej odpuszcze, bo co mi urosnie na takim piachu, a kosic brac dopłaty to nie w moim stylu

bierz jak jest mozliwosc,

mdw

516

Jak tylko 2t a dopłaty twoje to bierz! Pszenicę kupisz a żyto hybrydowe i łubin urośnie!

517

mpopis napisał/a:

masz owieczki, potrzebujesz dobrego siana, posiej trawę  weź dopłaty a podatek minimalny. Jeśli pasuje logistycznie - brać

dla kilku owieczek nie potrzebuje tyle siana.
Taka jest cena wywoławcza a na ile nabija to nie wiadomo. cos odezwałem sie do rodziców to odrazu hasło "po co ci to itd" gdyby to była lepsza ziemia to tak, a to jest nie dość ze kiepskie to dość daleko i jeszcze do tego 2 z 3 działek to trójkaty

Rolnik z powołania:-)

518 Ostatnio edytowany przez maniek516b (2016-04-02 19:35:18)

U nas jeden gościu daje w dzierżawe 20 ha w kilku kawałkach, klasa sama V. On bierze dopłaty i wszystko płaci, a ty co sprzątniesz to twoje nic więcej cię nie obchodzi. Dobry miesiąc już jest w ogłoszeniu i nikt się kwapi...

519 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2016-04-02 20:52:06)

u nas by szybko wzieli, a tak po za tym szykuje sie na ostro na przetrg, ziemia przy moim polu, bede tłuk do bulu, i tak nie wezme ale ten co wezmie niech wie ze robi :box:

mdw

520

a jak przypadkiem kupisz?