181

Odp: Buraki Cukrowe

U mnie wyszło Na lepszych kawałkach ok 50ton. Ale średnia niestety słaba,ok 30ton. Dużo mi sarny dziki i łosie zmarnowały i susza. Na placach gdzie piach to buraki jak marchew. Gdzie zwierzyna nie zniszczyła i ziemia cięższa, gdzie woda była w spodzie to plon 50ton realnie do uzyskania byłby, jednak na nasze mozaiki każdy mówi że buraka sporo mniej, znaczy pewnie 35-40t/ha.

182 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2016-01-06 13:54:41)

Ja jestem właśnie po zakupie V 202 za 8.5k zł .

olx.pl/oferta/kombajn-stoll-v202-CID757-IDd1XQd.html

Tylko na razie jest u poprzedniego właściciela bo nie mam miejsca na niego a u niego stoi pod dachem caly czas. Nie wiem jak to będzie z burakami za 2 lata ale inspektor pytał się ilę bym chciał zasiać to mu powiedziałem że 5 ha. zobaczymy ile będzie można. W tej chwili sieje 3 .

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

183

Sporo upuścił. Z tym burakiem to jest tak, ze sporo ludzi zarzuca całkiem jednak siewniki do buraków się sprzedają dalej. Miałem kilka zapisanych i nie ma już ich. Też chciałem buraków zwiększyć, ale nikt nie powie Ci jak to rzeczywiście będzie. Najgorsze są rozbieżne informacje. Z jednej strony mówią, że cena buraków spadnie, z drugiej ze zniosą limity eksportowe i będą chcieli więcej wypchnąć. Kierownik u nas powiedział tyle, że nie nic konkretnego nie wie,ale nie powinno być gorzej, raczej lepiej.

184

Ten sam gospodarz ma jeszcze unicorna na 6 rzadkow do sprzedania 5 600 chyba chcę za niego . Swój limit sprzedał po 80 . U nas też jest dużo ofert po 80 nie wiem o co tu chodzi??

Case Magnum 7210, MF 38

185

Właśnie niby limity mają zlikwidować, ale jak miałeś 100 ton, to po zniesieniu poniekąd dalej będziesz mógł produkować około 100ton. Myślę, że to będzie po prostu różnica w cenie jak do tej pory. Kto nie miał limitu mógł zakontraktować na rok po ok 100zł/tona.  Jak nie będzie kwotowania i każdy będzie mógł zasiać tyle ile będzie chciał to ja nie widzę sensu kupować limit...
Andrew zetorem będziesz kopał?

186

Wszystko na to wskazuje ze zetor będzie ciągał . Jest w nim mala przeróbka, że kosz podnoszony jest z hydrauliki ciągnika. I brak wałka ze sprzęgłem ale w zapasie nowy pasek do wysypu . Jest jeszcze jeden mankament, muszę po niego jechać ciągnikiem . Przydała by się szybka skrzynia w zetorku, szkoda że podczas remontu nie było czasu na wywalanie zębatek i wymianę bo kukurydza schła . Co do limitów to słuchy były że będą kontraktować tylko do 50 kilometrów od cukrowni.  Ile w tym porady to się okaże, ja mam 24. Znalazłeś Grzegorzu już taki kombajn jaki Cię interesuję.?

Case Magnum 7210, MF 38

187

Ja słyszałem, że u nas do 100km mają kontraktować, i w sumie z tego co widzę to najwięcej maszyn sprzedaje się powyżej tych 100 kilometrów.
Sprzęt już zadatkowany, już sam nie wiem czy to dobrze zrobiłem, bo jednak większe pieniądze, Myślałem nad stollem dwurzędowym, ale nie wiele lepiej by szło. Żonka od września idzie do pracy i do kopania zostaje sam, dodatkowo u mnie jest duże rozdrobnienie i planowane 5ha będzie w 7 kawałkach i każdy kawałek trzeba jakoś odkopać środek. Straty są dużo większe, albo rękami zasuwać. Pod koniec miesiąca ma być przywieziony to wstawię zdjęcia.

188

Kolega co kopię stollem to mówi ze do rozkopywania używa  stolla  bo to prawe koło jedzie po dwóch rządkach i tylko troche przechyla. Ale jak będziesz mial 6 rzadkow na raz wykopywać to możesz próbować nawet w poprzek poprzeczki tam gdzie nie masz miejsca. Np rogi pól.

Case Magnum 7210, MF 38

189

Siał ktoś odmianę buraków Danube? Wziąłem te nasiona, ciekawe jak wyjdą.

190

Panowie jeden kawałek buraków będę miał po łubinie który był przypalony commandem. Poszło go około setka na hektar. Minął dokładnie rok, jaka jest szansa, że będzie palił buraki?  Widziałem przytulia ładnie przez zimę urosła i inne chwasty też..ale burak to burak.

191

Buraki dzisiaj posiane . Ile można wziąść za siew buraków starą polską gamą? 100 to chyba za dużo co?

Case Magnum 7210, MF 38

192

Ja myślę, że 100zł to jest taka rozsądna cena. O ile równo posiane i siewnik na zicher w szyku.

193 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2016-04-04 21:02:44)

Siewniczek 15 lat w stodole się wystał.  Chodzi jak nowy.  W jednej sekcji przekładnie zębów plastikowych wymieniłem bo ta największa była szczerbata . Ustawiony na 120 tyś nasion na ha.

Oczywiście stawka za ha bo hektar siejemy około 1,5 godz

Case Magnum 7210, MF 38

194

Według mnie za gamę troche dużo. U nas 100 zł za siew nowym maschio gaspardo z podsiewem nawozu.
A jakie kombinacje oprysków bierzecie na ten rok?betanal+goltix czy jakieś inne propozycje sprawdzone?

195

Ja robiłem już rozruch swojego beckera i jestem zadowolony. Za mniej jak 100zł nie pojechałbym, mimo, że sieję ze 40minum może nawet nie, jeden hektar.

196

Ja sobie sieje swoją gama. Ale jesli najmowalbym siewnik wziolbym za te cene maschio.

197

Jak by był wolny jakiś lepszy w okolicy to też bym najął ale wszyscy najpierw u siebie. A co do ceny to już koledzy nie pdzesadzajcie, jechać 4 kilometry żeby posiać buraki i zgarnąć max 230 PLN za 4 godziny siedzenia za kółkiem i jeszcze za dużo. Pytajcie w Caritasie może tam za Bóg zapłać posieją

Case Magnum 7210, MF 38

198

za stówkę to samym ciągnikiem mogę pojechać, a i to niechętnie.

Jeżeli chcesz iść przez życie z klapkami na oczach pamiętaj, że w pakiecie jest jeszcze chomąto, orczyk i bat.

199

wolantariatu nie mialem na mysli ale stawki sa rozne w calej polsce.siew za 80 zl ok bylby tym bardziej ze u nas do gamy same c 330, t-25 i podobne wiec spalanie tez niewielkie wiec zarobek bylby.

200 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2016-05-22 18:19:08)

Było u nas mnóstwo ulew, które mocno zbijały ziemię. Na jesieni gruber na głęboko. Fajnie, wygląda struktura ziemi i mimo, że jest delikatna skorupka, to pod nią jest mnóstwo kanałów i spływ wody był dużo mniejszy niż wtedy kiedy był ''czysty stół'' po pługu.
Buraki siane po łubinie.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0c36bf6d9d12.jpg
Buraki po burakach. Wyszedł tai kiepski płodozmian w tym roku. Mam jeszcze po zbożach tam struktura ziemi jest najfajniejsza.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/be5b3cbf62cd.jpg
Mszyce w tym roku strasznie oblazły buraki i był problem ze zrobieniem oprysków, bo ciągle padało.