81

Odp: Rsm

Tomek ale po co woda ????

82

Susza wink

83

żeby nie regulować opryskiwacza a i na suszę każda kropla się przyda ,po niedzieli zaczynam robić wiertnicę smile

84

Powodzenia.

85

U mnie mglisto i pochmurnie, Rosa na zbożach jak cholera. Chciałem jechać z drugą dawką RSM ale się boje że poparzy. Stosujecie RSM na lekko mokre rośliny ??

86

Nawet nie próbuj! !! Albo rób to w deszcz albo na suchą roślinę. Rosa rozcieńczy Ci rsm a poniżej 1.28 kg/L jest silnie parzacy

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

87

Na mokre można ale tylko przy pierwszej dawce. Stosowałem to wiem.
Poparzenia będą ale te liście i tak za miesiąc szlak trafi.
Było widać że przypalone ale tylko jak ktoś się zna.
Nie ma czym się przejmować.
Z resztą mpopis  potwierdzi.

88 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2016-04-12 20:33:05)

Ja mam węże i leje rsm w każdą pogodę,dzisiaj do przykładu 26+S w celu regulacji dawki 50kg N/ha rozwodniłem do 18% N i lałem na mokre rośliny.Stosując taki wariant z udziałem dysz poparzenia gwarantowane a z wężami jadę kiedy chcę i jak chcę.
Nie po to przestawiłem się na RSM aby ogreniczała mnie pogoda;wiatr ,deszcz lub rosa.Gdy zaplanuję lanie RSM-u zaczynam rano i kończę wieczorem nie urządzam polowania na pogodę,przeszkodą jest silny deszcz,upalne słońce i takie inne anomalia podczas których w polu się nie pracuje

89

Paweł ciągniesz je po ziemi czy minimalnie nad jeśli można spytać węże oryginalne czy samoróbki

90

ja rozcieńczam czasem mocno i nic się nie dzieje.

91 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2016-04-12 22:28:55)

Pietia napisał/a:

Paweł ciągniesz je po ziemi czy minimalnie nad jeśli można spytać węże oryginalne czy samoróbki

Węże samoróbki,pojedyńcze co 25 cm,długie na 90 cm i ciągnę po ziemi.
Wszystko było opisane w twoim wątku -RSM wady i zalety, ale zdjęcia przeterminowane.Zawsze możesz zadzwonić.

92

dzięki Paweł na pewno się przypomnę chcę w tym roku qq jechać na dwa razy RSM i do tego potrzebne będą węże

93

Obowiązkowo.

94 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2016-04-13 23:21:51)

PawełS.64 napisał/a:

Obowiązkowo.

Niekoniecznie.  Ja też na  QQ jadę z rsm 2 razy a węży rozwojowych nie mam.  Pierwsza dawka przed siewem a  druga jak QQ jest jeszcze na tyle mała ze nie popali

A jak ktoś lubi eksperymenty to jest coś takiego jak N-locker i cała dawkę N dajesz przed sianiem.  Jak będę miał natchnienie to przetestuje

Case Magnum 7210, MF 38

95 Ostatnio edytowany przez Pietia (2016-04-21 21:12:24)

Panowie czy pszenżyto o wysokości 25-27 cm mogę spokojnie polewać rsm na dyszach

96

byle sucho było i nie w pełnym słońcu

97

Ja ostatnio tj w piątek tydz temu pryskałem pszenicę rsm'em w dawce 300 L na ha na normalnych duszach płasko-strumieniowych to jakie kolwiek poparzenia to widać tylko na nakładkach, ale to tylko brzegi blaszek lisciowych.  Pszenżyto tak samo robiłem . Pszenicy było 1.8 ha pszenżyta 0.7 resztę będę lał jutro na albuzach trzy strumieniowych .

Case Magnum 7210, MF 38

98

Jutro mają być idealnie warunki do rozlewania pochmurno i 12-13 stopni pojadę na pszenicę i pszenżyto.

Dzięki Marku

99

możecie mi wytłumaczyć dla czego wolicie kołpaki 7 otworkowe od 5 bo według mnie 5 otworkowe są lepsze bo robią większe krople ?

100

Ładniej i bardziej profesjonalnie wyglądają...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia