Odp: Wiosna 2016
Mnie omija cały czas... 9 km dalej pada a tu nic... Susza jak skur... będzie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2016
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 19 … 27 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mnie omija cały czas... 9 km dalej pada a tu nic... Susza jak skur... będzie
U nas dziś w wiosce 5km dalej zlało a u nas nic k.....a!
A ja patrzę, żeby przestało lać. Co chwilę dolewa i mokro na polu. Ogólnie tylko spokój nas może uratować, Także spokojnie Panowie każdy się obrobi
a u mnie nic , siałem dziś łubin agregatu nie widziałem . sucho bym rzekł .
Do mnie małe kapuśniaki dochodzą, na razie nie jest źle. Saletrę rozsianą na rzepak też zaraz troszku polało. Tylko tych jarek zrobiło się dużo, może jeszcze 1,5 pszenżyta jutro przesieję. Pszenżyto jare zasiane zaraz po świętach, za tydzień niektóre ozime w okolicy przerośnie.
Ja mocno się przyglądałem swoi i nie tylko swoim pszenicą przed kasacją.
Zauważyłem że niektóre odmiany mimo ze są zielone, mają obsadę żywych roślin, to i tak nie dadzą plonu bo w ogóle nie mają zamiaru się krzewić. Byłem na polu na którym w jednym punkcie stykały się 3 odmiany. Równy kawałek stanowisko po rzepaku niby wszystko zielone ale tylko jedna odmiana się krzewi. Wygrzebywałem rośliny i wokół węzła krzewienia żadnych nowych przyrostów Niby wszystko zdrowe koloru białego ale dupa.....
Ojciec przyniósł roślinkę z pszenicy,ale chyba to akurat było żyto, to już dawno na skracanie się nadaje, a jeszcze od chwastów nie pryskane... Ogólnie Krzysiek to u Ciebie jest to co ja pisałem wcześniej, że zboża jakby nie krzewiły się tylko strzeliły w źdźbło.
Każda roślina dąży do wydania nasienia, przemarznięta chora nie myśli o krzewieniu tylko żeby resztką sił wydać to nasienie, tak w większości zachowują się w tym roku oziminy.
Grzegorz ja żyto skróciłem a teraz jak się da ponad tydzień po skracaniu będę dopiero chwasty ganiał. dwuliścienne są dość duże miotła gdzie nie gdzie.
u mnie sucho
Krzysiek to pszenżyto co dziś przesiewałem -12,5ha- miało to samo. Okolo 6ha było wogóle za rzadkie, 0,5ha mogłoby zostać a pozostał 6ha obsada na minimum ale zero chęci do życia. Taniej wyszło całe przesiac niż kombinowac z magią nad tym..
Tak czytam czytam ... widze u nas to samo ale już nie długo i tak usłyszymy że rekordowe zbiory w tym roku .... wrrrrr
żyto być może bedzie rekordowe
Mam nadzieję ze w tym tygodniu po rzepakach uda mi się zasiać jarzyny, a później jadę z drugą dawką azotu na pszenicę. U mnie niby trochę się pokrzewiło, ale żeby plon było dobry to chyba za rzadkie. Mróz zrobił swoje, i jednak wszystko choruje, bo tam gdzie było za wiatrem to rośliny pokazowe. Pójdzie na pszenice azot, później skracanie, a na końcu na chwasty. Nie chciałem pryskać na jesieni, ale w sumie dobrze.
u mnie akurat psznice ładnie sie rozkrzewiły, juz trzeba skracać ale pada, dostała już 140N jeszcze poprawie teraz po 150 kg mocznika i bedzie z niej
no i wlało i to ostro i dalej pada , trochę wolnego.
ja i tak mam miejscami koleiny po kolano, lepiej niech sie teraz wypada niż w żniwa
U mnie mokro jak cholera, też koleiny po kolana w niektórych miejscach. Wczoraj trochę polatałem z RSM i skracaniem. Ale druga dawka azotu nie wszędzie dana.
u nas to samo trochę prysłem na skracanie i pada od nocy 25 już spadło a pokazują cały weekend taki zabraknął mi jeden dzień słońca i zdążyłbym z opryskami. Yokosław nie martw się u mnie to samo miejscami koleiny po kolana ale co zrobić więcej już nie będzie się topić
a u mnie nie pada...
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 19 … 27 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2016
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo