321

Odp: Wiosna 2016

Mnie omija cały czas... 9 km dalej pada a tu nic... Susza jak skur... będzie

322

U nas dziś w wiosce 5km dalej zlało a u nas nic k.....a!

323

A ja patrzę, żeby przestało lać. Co chwilę dolewa i mokro na polu. Ogólnie tylko spokój nas może uratować, Także spokojnie Panowie każdy się obrobi wink

324

a u mnie nic , siałem dziś łubin agregatu nie widziałem . sucho bym rzekł .

Leszek   dla kolegów'

325

Do mnie małe kapuśniaki dochodzą, na razie nie jest źle. Saletrę rozsianą na rzepak też zaraz troszku polało. Tylko tych jarek zrobiło się dużo, może jeszcze 1,5 pszenżyta jutro przesieję. Pszenżyto jare zasiane zaraz po świętach, za tydzień niektóre ozime w okolicy przerośnie.

326

Ja mocno się przyglądałem swoi i nie tylko swoim pszenicą przed kasacją.
Zauważyłem że niektóre odmiany mimo ze są zielone, mają obsadę żywych roślin, to i tak nie dadzą plonu bo w ogóle nie mają zamiaru się krzewić.  Byłem na polu na którym w jednym punkcie stykały się 3 odmiany. Równy kawałek stanowisko po rzepaku niby wszystko zielone ale tylko jedna odmiana się krzewi. Wygrzebywałem rośliny i wokół węzła krzewienia żadnych nowych przyrostów Niby wszystko zdrowe koloru białego ale dupa.....

327

Ojciec przyniósł roślinkę z pszenicy,ale chyba to akurat było żyto, to już dawno na skracanie się nadaje, a jeszcze od chwastów nie pryskane... Ogólnie Krzysiek to u Ciebie jest to co ja pisałem wcześniej, że zboża jakby nie krzewiły się tylko strzeliły w źdźbło.

328

Każda roślina dąży do wydania nasienia, przemarznięta chora nie myśli o krzewieniu tylko żeby resztką sił wydać to nasienie, tak w większości zachowują się w tym roku oziminy.

329

Grzegorz ja żyto skróciłem a teraz jak się da ponad tydzień po skracaniu będę dopiero chwasty ganiał. dwuliścienne  są dość duże miotła gdzie nie gdzie.

330

u mnie sucho

331

Krzysiek to pszenżyto co dziś przesiewałem -12,5ha- miało to samo. Okolo 6ha było wogóle za rzadkie, 0,5ha mogłoby zostać a pozostał 6ha obsada na minimum ale zero chęci do życia. Taniej wyszło całe przesiac niż kombinowac z magią nad tym..

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

332

Tak czytam czytam ... widze u nas to samo ale  już nie długo i tak usłyszymy że rekordowe zbiory w tym roku .... wrrrrr

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

333 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2016-04-13 22:51:08)

żyto być może bedzie rekordowe

334

Mam nadzieję ze w tym tygodniu po rzepakach uda mi się zasiać jarzyny, a później jadę z drugą dawką azotu na pszenicę. U mnie niby trochę się pokrzewiło, ale żeby plon było dobry to chyba za rzadkie. Mróz zrobił swoje, i jednak wszystko choruje, bo tam gdzie było za wiatrem to rośliny pokazowe. Pójdzie na pszenice azot, później skracanie, a na końcu na chwasty. Nie chciałem pryskać na jesieni, ale w sumie dobrze.

335

u mnie akurat psznice ładnie sie rozkrzewiły, juz trzeba skracać ale pada, dostała już 140N jeszcze poprawie  teraz po 150 kg mocznika i bedzie z niej

mdw

336

no i wlało i to ostro i dalej pada , trochę wolnego.

Leszek   dla kolegów'

337

ja i tak mam miejscami koleiny po kolano, lepiej niech sie teraz wypada niż w żniwa

mdw

338

U mnie mokro jak cholera, też koleiny po kolana w niektórych miejscach. Wczoraj trochę polatałem z RSM i skracaniem. Ale druga dawka azotu nie wszędzie dana.

339

u nas to samo trochę prysłem na skracanie i pada od nocy 25 już spadło a pokazują cały weekend taki zabraknął mi jeden dzień słońca i zdążyłbym z opryskami. Yokosław nie martw się u mnie to samo miejscami koleiny po kolana ale co zrobić więcej już nie będzie się topić

340

a u mnie nie pada...