1,001

Odp: Kukurydza Na Ziarno

Kiedyś o tym myślałem ale musiałbym najpierw przerobić koło zamachowe w agregacie brak frezu. Rozlewałem RSM na qq opryskiwacz miejscami siadał na 20 cm. tak że muszę jeszcze tydzień poczekać tym bardziej że na wtorek jeszcze deszcze kusze jutro prysnąć resztę pszenicy na skracanie.

1,002

No a ja dziś skończyłem siewy. Swojego 18,6 ha i 12,5 na usłudze. Jutro siewnik umyć i zakonserwować i z powrotem do stodoły.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,003

Z kiszonkowa czekam do przyszłego tygodnia...

1,004

Ja zaczynam jutro dziś leje RSM na zboża

1,005

w środę zaczynam .  mam ze 140 ha do posiania , dziki czekają.

Leszek   dla kolegów'

1,006

ja dziś zacząłem

Rolnik z powołania:-)

1,007

sarast kumplowi już 30 ha wrąbały

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,008

Słyszałem taką opowieść od kolegi ,ze koleś do myśliwego dzwoni, że nie wie co robić. Jechał na pole siać QQ a za nim parę dzików idzie i się nie płoszą . Zaczął siać a one od razu ryj w glebę.  Co je odgonil na koniec pola to one wracały.  Dopiero jak jakimiś foliami smrodu narobił to poszły.  Masakra .... dwa razy się pytałem czy sobie ze mnie jaja robi. Przysiegal ze tak było.

A teraz w temacie. Co polecacie do podsiewacza do QQ ? Npk poszło ww glebę.  Można dać mocznik? Jakiś granulat? Co kto stosuję ?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,009

moi myśliwce się uzbroili , mają tira opon armaty hukowe , i dyżury , prosili żebym do środy nie siał  się organizują a kolega za lasem dziś już im zasiał ze 30 i jutro poprawi , a do środy ma posiać 130 ha mają już co robić, niech się u niego zaczną bawić zawsze byłem pierwszy !!! teraz  ostatni!!!!, poczekam bo zimno i znowu będzie ze 3 tygodnie wschodziła niema co ukrywać przy takiej pogodzie siew wczesny  nic nie daje,  biorę to na spokojnie ......

Leszek   dla kolegów'

1,010

Andrew wierzę w to co piszesz bo kumpel właśnie w dzień jak szacowali straty to lochy sobie legalnie z młodymi zjadały nasionka.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,011

ja tez chyba początkiem maja zaczne,  jeszcze gnoju z biogazowni mam troche do rozrzucenia, predzej pogoda i czas nie pozwalał no i zimno teraz jest 4 stopnie i jakies przymrozki nadaja, bede dawał po 120 kg fosforanu w dozownik i rozrzuce conajmniej 250 kg mocznika.

mdw

1,012

a moi mysliwi jak powiedziałem ze mam kuku i zeby mi przypilnowali to oni ze tylko szacuja szkody nie ma szkody to co ja od nich chce. kupiłem znicze elektryczne porozkładałem na polu moze do wschodów dziki beda sie bac

Rolnik z powołania:-)

1,013

dałem sobie wcisnąć pod kuku amofoskę to jej dałem po 380  soli po 100 i mocznika wyszło po 280 kg na ha , podsiewacza nie mam  bo muszę go na przedniego TUZ zakładać ale nie kupiłem , a nowy 50 000 zł do mego Keverlanda , będzie bez.  na niektórych działkach poszedł kurzak jakoś to będzie .... oby woda była !!!!! Frankiewicz proponuje za mokrą 390 netto , *** sobie po łapach ,,,, na samą myśl ,,, poczekam a kontrakt podpiszę w wrześniu , jak będzie na co ,, się w hu... nie dam zrobić...

Leszek   dla kolegów'

1,014

no ja na zeszło rocznej kiszonce z kuku tez wyszedłem cieniutko,nie bylo masy ot taki rok, ale krew zalewa

mdw

1,015

Ja w zeszly rok jeżeli chodzi o masę to narzekać nie mogę.  Masa była ale co z tego jak ziarna tylko 6 ton z ha . A QQ to taka pierwszy raz w życiu mi się udała , wysoka z pełną obsadą.  Przyjechał kombajn i całe gówno nakosił. Żałowałem ze na kiche wszystkiego nie zciąłem . Ktoś dawał mocznik do podsiewacza ? Pytam się czy można, bo jak nie to rsm będę lał przed siewem.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,016

Do podsiewacza to wieloskładnikowy, mocznik siewką, lub rsm. Mocznik w podsiewacz jak suchy rok może zaszkodzić.

1,017

Kukurydza posiana do listopada mam spokój z gospodarką ,muszę sobie poszukać jakieś inne zajęcie.

1,018

dzików pilnuj!

1,019

mi może uda sie posiać koncem tygodnia, ale jak pomysle o dzikach to mi skura cierpnie

mdw

1,020

U nas koleś 1500ha kuku sieje to wykiwał dziki. Zawsze orał na jesieni a w maju siał na orane. W tym roku zaczął agregować i poagregował wsio. Dzieki tak jak pola długie i szerokie przeryły wsio szukając kuku a tu zonk! NIE MA! W maju jak będą siać to pola są teraz gorsze do siewu jak za czasów siewu na orane. Tak poryte, że jak pole np 50ha tak mało gdzie nie poryte. Facet jednego roku zaczepił koło o odszkodowanie. Odzew był taki, że nie ma problemu zapłacimy ale zaraz po wypłaceniu rozwiązujemy koło. Gościu zrezygnował z odszkodowań ale koło ma zakaz wstępu do lasu. Teraz ich lasem jest jego kuku. W tamtym roku jak mieli żniwa Kombajnami powycinali pasy a myśliwych z 50-ciu naparzało dziki jak latały przez wycięte pasy.