Odp: Kiszonka
dzięki będę inwestował w coś z rotorem z nożami
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Kiszonka
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dzięki będę inwestował w coś z rotorem z nożami
W tym roku no i w tamtym na wiosnę na jednym kawałku trawa nie rosnie... wygląda jak by była przypalona i same placki są tylko miejscami trochę zielonej trawy... Tak myślimy żeby tam potalerzować wywieźć obornika przyorać potem sypnąć wapna i obsiać.. tylko właśnie co zasiać oprócz owsu i trawy ? Było by potem to na spasanie dla krówek... Myślałem może by tak rzucić łubinu słodkiego ? Peluchy ? Żeby było coś więcej białka czy cuś... Obok pole też myślę spasać krowy i przyorać i zasiać owies trawe i łubin a może groch... nie wiem co lepiej panowie ?
tez tak miałem, a czasami nie posypałeś nawozu w tym miejscu za wiele?
No nie takich rzeczy się nie robiło Kiedyś gość woził u nas szambo to w te miejsce za górką... chyba 2 beczki wylał 5tyś l na 70ar bo widocznie nie chciało mu się wozić dalej...
zaczynacie sezon koszenia ? u mnie pierwsze 3 ha skoszone, za kilka tygodni będzie młoda trawa do wypasu. I tak co 2 tygodnie koszenie po kilka hektarów aż do jesieni.
Ja wczoraj skosilem nie całe 2 ha żeby szybciej dla krów odroslo a tak to za tydzień będzie wieksza jazda... Ale szału nie ma z trawami... W jednym miejscu 1ha sam rumianek rośnie... Jalowki puszczę tam i potem pójdzie na to mieszanka albo zyto na kiche...
Ja w przyszłym tygodniu lucerna, jęczmień ozimy i siane trawy. Jęczmień likwiduje i sieje po nim słonecznik. U mnie później niż zawsze wszystko rusza. Rok temu o tej porze lucerna już się kisiła.
A jak rośnie słonecznik ? I jak chętnie to bydło je ? U mnie kiedyś sąsiad posiał to tylko do kolana wyrósł...
Kosiłem trochę wcześniej aby zrobić miejsce dla młodej trawy na wypas i liczyłem się że będzie mniej towaru ale tak lichego wyniku się nie spodziewałem. Z 3ha ukręciłem tylko 26 beli.
U mnie byłby to rekord... ostatnio co skosilem to wyszło 8 bel z 1.5ha.... Tylko 1/3 pola to trawy praktycznie nie było ..
https://www.youtube.com/watch?v=-Y1tuC7BwNA czy to jest zboże ? Ciekawe jak to jest ?? https://www.youtube.com/watch?v=IMRxz7KUD-s Jak by widać że zboże + wsiewka do tego... I wsio na pryzmę... Ciekawe jaką to ma wartość i wgl....
To jest typowy gps z ziarna w fazie mlecznej. U Niemca robią tego sporo ale łagodniejszy klimat i można jeszcze coś innego po zbiorze posiać. Podobno gps z jęczmienia zimowego albo pszenżyta to super sprawa. U nas w połowie czerwca w przypadku suszy niewiele urośnie jako poplon dlatego żyto kosi się na kiszonkę w maju a nie czerwcu.
Opisz dokładnie przebieg technologii .
Też jestem ciekaw. I co siejesz po zycie?
U nas po życie gryka na ziarno lub kukurydza na kiszonkę.
u mnie to kukurydza na kiszonkę, ścinam żyto gdy zaczyna wychodzić kłos, te na foto było cięte późno, czekam 1-2 dni zwijam albo zbieram przyczepą. i jest kiszonka. następnego po zebraniu nawóz i uprawa gruberem, i jeszcze raz równam odrobinkę talerzówką i w to sieję kukurydzę. W tym roku to było koszmarnie sucho i bardzo długo kukurydza była po kolana, już myślałem że po niej ale ostatnie deszcze ją uratowały. siałem kukurydzę do 15 maja. kukurydza wczesna FAO 210 odmiana pirro. Ostatecznie kukurydza była zupełnie przyzwoita.
do dziś zastatanawiam się czy nie powinienem całości nawozu dać przy zasilaniu żyta w marcu, może lepiej jak już i nawóz dla kukurydzy był w glebie i na nią czekał. Bo jak w maju jest sucho to czy ten nawóz jest w stanie przejść kompleks glebowy czy stoi w miejscu i czeka na wodę?
Żyto te na foto posiałem w lejący się piasek, taki popiół był że całe redlice wpadały w proch. kiedyś siałem żyto z wyką ale dwa razy wymarzła i zrezygnowałem.
żyto dostało 200kg saletry, gdy tylko dało się wjechać, nawozy pod kukurdze standardowe. pole w 3 roku od obornika.
parę fotek z tego pola
tym zbierałem
sąsiad uklepywał Kejsem
jak zrobił się problem aby wtaszczyć się na pryzmę to zamówiłem posiłki
to mi się zrobiło po drodze
forszaj pieści pole
wałowanie
dziki wypierd...
jałówka
można też zrobić zamiast kukurydzy słonecznik, tu najagorszy słonecznik. na najlepszym polu kapelusze były na wysokości głowy operatora sieczkarki
tak kukurydza wyglądał 2016-07-08
koszmar.
reportaż
No i to się podoba całą relacja co i jak Dużo kosztowała usługa przyczepa?
jeszcze nie zapłaciłem więc nie wiem, dalsza rodzina.
przeciętnie 300zł za przyczepe jak blisko jak dalej to cena rośnie.
Nie próbowałeś żyta od razu kosić e-281?nigdy nie robiłem kiszonki z żyta u siebie ale czasem kosze u ludzi od razu z pnia i mówią że jest ok.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Kiszonka
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo