Odp: Owies
Nie za gęsto?
Mpopis ma rozstaw rzędów co 17,5 cm przy 200 kg/ha wydaje się gęsto w rządkach, ja mam co 15 cm i przy 140 kg/ha rzadki nie jest, chyba nawet akurat.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Owies
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie za gęsto?
Mpopis ma rozstaw rzędów co 17,5 cm przy 200 kg/ha wydaje się gęsto w rządkach, ja mam co 15 cm i przy 140 kg/ha rzadki nie jest, chyba nawet akurat.
Kiedy można wjechać z opryskiem mikro w owies ? Brak mi wprawy i dla tego pytam
Ja już pojechałem jęczmienie i owsy ale i tak już schną
Przejdźmy tutaj z tym owsem Andrew napisał że będzie siał owies. u mnie nie ma większej różnicy czy wcześnie czy późno. Sąsiad siał może z miesiąc temu to przez tą pogodę wyszedł równo z moim sianym jakieś 1.5 tygodnia temu. Mowa o jęczmieniu, ale jak jest wilgoć to wyskoczy szybko.
A u mnie są ogromne róznice między owsami. siałem je przez 3 tygodnie sukcesywnie kasując pszenice. Pierwszy się krzewi ostatni ma jeden liść
Mi chodzi o ekonomię. Najwcześniej sieje jęczmień browarny bo sieje na kawałkach które mam już dłuższy czas i liczę na zarobek . Z owsem to jest tak ze sieje go zazwyczaj na nowych polach ktorym zazwyczaj coś dolega. Wyjątek był w tym roku ze posialem owies od Marka jedno pole z zamiarem dobrego plonu i tylko ten owies będę prowadził intensywnie. Reszta to na pasze dla muciek. Nie mam możliwości wyrobić się z terminami w pojedynkę na 55 hektarach mając jeszcze robotę z ogonami (do wypasu stoją w uwieziówce ) ganiam z taczką za długo.
kiedy skracacie owies ?, bo już zapomniałem...
Po krzewieniu kiedy będzie pierwsze kolanko. Ja robiłem to tylko raz.
Czyli juz czas U mnie juz jest ok 1 cm nad węzłem krzewienia czyli czas dobrze mówię jak zle to mnie naprostować
Za antywylegacze u mnie susza robi.
To oczywiste ale są miejsca gdzie nie ma suszy.
Ja nie muszę się narażać na koszty pogoda skraca jak ta lala.
Też chciałem skracać ale w przy tej suszy dałem sobie spokój
Troszku mi żółknie owies. Czy mógłbym dac wapnovit na to czy może siarczan mg + mocznik? Za pewne słabe ph gleby... Pryskac teraz czy może czekać kiedy odchwasci się?
źle wkleiłem zdjęcie owsa, :hmmm:
O właśnie też mam zamiar prysnąć jednowodnym siarczanem magnezu tak około 5kg/ha ,i pytanie czy mogę zmieszać z tribenuronem metylowym-dokładnie to z helm tribi?
tak
Dziękuję. I jeszcze jedno , do helmu dodaję trend ,ale dobra w wiadrze sobie najpierw sprawdzę czy nic się nie glutuje i nie klei.
tylko piana będzie, bo trend to dobry szampon jest
Czy do Granstar Ultra sx 50 można dodać jakieś odżywki na owies? Dziś popadla fajna pogoda więc można prysnac...
nie zaszkodzi, dawaj
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Owies
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo