21

Odp: świnie ?

chodzi o fermy o obcym kapitale z resztą każde wielkie niszczą małych a to źle dla gospodarki kraju bo mniej ludzi z tego żyje tak samo jest z ziemią jak jest więcej mniejszych gospodarstw to więcej ludzi z tego żyje więcej maszyn się sprzedaje i jest większy obrót pieniędzy a molochy odwrotnie z resztą komuna robiła to co dzieje się dzisiaj więc nie wiem jak to możesz porównywać ?

22

temat świń przerabiałem i zakończyłem 20 lat temu ci na górze mają w dupie nas rolników teraz ważny jest trybunał kod ilość mieszczucha na metr na demonstracji smoleńsk itp. ja jako rolnik od 20 lat pracuje zawodowo jako sprzedawca ,dekarz ,mechanik,kierowca jeszcze nie byłem konduktorem bo wszystkie ekipy rządzące miały mają i będą nas mieć w dupie pomijając górników no bo na co oni mają się przekształcić jak tylko umieją kopać węgiel:stu:

tomek1974 napisał/a:

chodzi o fermy o obcym kapitale z resztą każde wielkie niszczą małych a to źle dla gospodarki kraju bo mniej ludzi z tego żyje tak samo jest z ziemią jak jest więcej mniejszych gospodarstw to więcej ludzi z tego żyje więcej maszyn się sprzedaje i jest większy obrót pieniędzy a molochy odwrotnie z resztą komuna robiła to co dzieje się dzisiaj więc nie wiem jak to możesz porównywać ?

Naturalnym procesem jest spadek ilosći ludzi pracujących w rolnictwie. Nie chodzi o to żeby produkować na 2ha i gówno z tego mieć ale powiększać, modernizować, ciąć koszty. Ludzie mają to do siebie że są zaradni i generalnie sobie radzą chyba że rząd zaczyna mieszać. Mamy tańszą ziemię, tańszą pracę więc dlaczego dokładamy do świń a Niemiec nie? Bo on ma chlewnie na 300 loch a u nas jest 10 chlewni po 30. On ze sprzedaży kilku tysięcy utrzymuje rodzinę, u nas kilka tysięcy tucznika produkuje rocznie pół wsi i pół wsi musi się utrzymać. tak samo jest z ziemią i uprawą. nie da się niedługo mieć 20-30 ha i żyć tylko ze zboża i rzepaku. Ekonomia niestety jest brutalna. Na razie są dopłaty i jakoś ludzie żyją ale  u nas dopłaty kiedys się skończą. co wtedy? Protesty i wyciąganie ręki do rządu?

24

Ale co to dadzą te protesty i wgl. Rząd i tak tylko słyszy jak jest ale widzieć nie koniecznie jaka prawda. Żeby tak jeździli z rządu po rolnikach do każdego indywidualnie i potem ustalili na każdy temat działu rolnictwa jakieś działania i by coś z tego wyszło...  Może...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

25

Troszkę drgnęły dziś poszły za 4,4 zł + vat. W moim wieku niestety ale trzeba ścisnąć zęby i dalej robić swoje, na eksperymenty za późno. Syna na siłę też nie będę zmuszał do gospodarowania.

przy 4,4 netto i zbożu po 550 nie ma już tragedii.

27

nie przyszło nikomu do głowy że niemiec i duńczyk jest zrzeszony w spółdzielnie ?jak rolnik miałby pewny zbyt i opłacalność to trzymał by 300 macior bez problemu.To nie żarty to hańba że jesteśmy importerem mięsa !

28

Skoro zagraniczny kapitał przejął zakłady mięsne i handel sieciami supermarketów, to my nie mamy nic do powiedzenia. Wyroby mleczne zza Odry też już wypierają Polskie w supermarketach, przecież najważniejsze żeby sprzedać swoje.

29

Nie obraźcie się ale wg mnie sytuacja z trzodą jest juz przesądzona i to jest skutek okupacji Polski przez unię. Tak jak pisaliście , pogłowie trzody w rodzimych gospodarstwach to już mały procent tego co się u nas choduje.  Przy braku rodzimego przetwórstwa i sprzedaży powoduje napływ  towaru z krajów z którego pochodzą supermarkety itp. O ile sytuacja z trzodą jest już na 80 % przesądzona to z bydłem mlecznym nie jest jeszcze aż tak źle, dlatego wolałbym w jaki kolwiek sposób uchronić branże mleczarską od takiej sytuacji jaka jest z trzodą.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

30

Ofiarą systemu unijnego pada u nas wszystko co da się zmechanizować i zautomatyzować. Jeszcze krowy są na tyle bezczelne, że drobne zaniedbania i niedociągnięcia skutkują spadkiem produkcji. Tu potrzebny jest człowiek, a na zachodzie to duży koszt dlatego jeszcze nie zamietli naszego mleczarstwa. Produkcję 3000 tuczników nadzoruje jeden człowiek na farmie którą widziałem i to jest wydajny pracownik. Ja poświęcam 2,5 godziny dziennie swoim 30 sztukom bardziej z sentymentu i potrzeb rodziny i znajomych niż dla interesu, w ten sposób psuję statystykę, ale póki co, stać mnie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

31

Żeby u nas w ogóle  nie było świń to najpierw trzeba by nauczyć jeść takie gó.no jakie jest teraz w drobiu.Póki jeszcze ludzie pamiętają jak smakuje prawdziwa kiełbasa to nasze świnie mają szansę pod warunkiem że nasze małe zakłady będą dalej produkowały wg starych receptur i nawet za dużo większą cenę bo na takie rzeczy są i będą klieci.

32

Już dawno mówiłem o tym żeby ta całą unia poszła w piździec i zabrała sobie dopłaty, bo za darmo nic nam nie dała, nie daje i nie będzie dawać. Widzę, że coraz więcej ludzi zaczyna to zauważać. Przyjdzie co do czego jakby unia się rozleciała, to my swojego przemysłu, czy przetwórstwa prawie nie będziemy mieli.

kamilz napisał/a:

Żeby u nas w ogóle  nie było świń to najpierw trzeba by nauczyć jeść takie gó.no jakie jest teraz w drobiu.Póki jeszcze ludzie pamiętają jak smakuje prawdziwa kiełbasa to nasze świnie mają szansę pod warunkiem że nasze małe zakłady będą dalej produkowały wg starych receptur i nawet za dużo większą cenę bo na takie rzeczy są i będą klieci.

Taa... Sprzedajesz 30 tuczników karmionych w miarę normalnie masz 4+vat. Sprzedajesz tysiąc holendra/duńczyka pasionego w 5 miesięcy masz 4,5+vat. Nie ważne że mięso się rozłazi od wody. Nikt nie płaci za jakość. To tylko kładzenie ludziom do głowy jaka to polska wieprzowina lepsza, smaczniejsza. Skoro lepsza to niech ktoś zapłaci za to więcej. Jak z zachodu takie byle co to dlaczego tyle tego wjeżdza? Bo tańsze. Pośrednik co ode mnie brał mówi że za fermówkę z importowanego prosiaka płaci nawet 50 groszy wiecej. Jakbym miał lepsze budynki żeby wstawić na raz z 500 sztuk to co bym trzymał? Swoje tuczniki karmione pokrzywami i ziemniakiem gotowanym żeby rosło rok jeszcze taniej na skupie ale pochwalić się jakie to smaczne mięso?

34

Wczoraj sprzedałem dokładnie 30 szt po 4,4 + vat, pośrednik takiej ceny na dzień dzisiejszy nie da. Dopóki są małe ubojnie i zakłady mięsne, dopóty mam szansę jakoś prosperować. Rynek Warszawski z miastami satelitarnymi, chłonie na razie taki produkt.

35

Na moim terenie też jest mały zakład który płacił więcej niż pośrednicy, ale właściciel stwierdził że skoro inni płacą mniej to po co przepłacać. Jeszcze w zeszłym roku miałem 200 tucznika na stanie teraz połowę z tego i chyba powoli przejdę na warzywka.

36

U mnie odbierali dziś i wg WBC 5.75 za mięso plus 3% za umowę daje to około 407 plus vat do dużych zakładów co potwierdza to że dziś trzeba mieć eko a nie dużo

37

niestety tylko łączenie sie w spółdzielnie i własny transport+ubojnie to na początek,ja za was tego nie zrobię albo sami się zjednoczycie albo hodowla padnie i zostaną wielkie fermy

38

Tomek, jaja sobie z nas robisz !!!

39

Ta.. Pierw się połączcie, a później na was paragrafy wymyślimy.... Dowalą podatki i durne przepisy zasad funkcjonowania i zaczną padać te spółdIelnie szybciej niż powstaną....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

40

Świnki idą ostro w górę. Wczorajszy odbiór wyszedł w granicach 4,75 plus vat i ciągle drożeją. Chyba nie mają dobrego mięsa do tego dziadostwa z Danii