5,661

Odp: GG FORUMOWE

ja tak mialem w zeszłym roku jesienia, tez w traktorze jak rzepak pryskałem, myslałem ze schodze, wszystko przemeczenie

mdw

5,662

Słyszałem że to może być nagły spadek cukru i człowiek mdleje... A później wszystko wraca do normy...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

5,663

Czas trochę odpocząć.  Weź sobie dzień wagary i naladuj baterie. Życie ma się tylko jedno .

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

5,664

Jutro mam odnowienie opryskiwacza. Po pięciu latach już nie pamiętam co tam było! Trudne to?

5,665

Każdy zdaje !

5,666

czy jest na forum jakis pszczelarz?

Rolnik z powołania:-)

5,667

A co chcesz od pszczelarza?

5,668

Pajej napisał/a:

czy jest na forum jakis pszczelarz?

Jest

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

5,669

Panowie weszły już te przepisy odnośnie obrotem ziemią? Poniekąd prawo pierwokupu, ma sąsiad działki, a później trzeba wystąpić do agencji, czy nie są zainteresowani. Jeśli nie będą to wtedy można sprzedać komu się podoba.... tak słyszałem...

5,670

Ja właśnie wracam z agencji. Nie wiem czy weszły czy lada dzień wejdą.Jedno jest pewne, nawet radca prawny ma problem z ogarnięciem tego. Z tego co mówił mi pracownik ANR nie obejdzie się bez dodatkowych rozporządzeń, jest jeszcze dużo niejasności, zapisów które można dwojako interpretować. Wspomniał coś o komisjach szacujących.....  Kto chce niech szybko kombinuje i kupuje bo  bo róznie może być. W ANR robią taaaaaaakie oczy jak zapoznają się z tym co ich czeka.

5,671

Krzysiek napisał/a:

A co chcesz od pszczelarza?

Mam ochote w przyszłym roku postawic 3 ule na własny uzytek i pytam czy wrazie czego ktos mi podpowie

5,672 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2016-05-19 12:25:35)

Właśnie miałem propozycję kupna na jesieni i nie wiem, czy przez te nowe przepisy nie będzie pozamiatane...
Pajej masz ule? Bo braciak robi korpusowe ze styroduru.

5,673

Myślę że komisja szacująca będzie taka że nie płacisz za całą ziemie tylko tak jak masz 10ha pola a w nim:

- 1.5ha - V kl gleby
- 2.5ha - VI kl gleby
- 4ha - IV kl gleby
- 2ha - Las

I za każdą klasę i za las płacisz jak by oddzielnie.. Nie za całe pole jak było...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

5,674

Grzegorz89 napisał/a:

Panowie weszły już te przepisy odnośnie obrotem ziemią? Poniekąd prawo pierwokupu, ma sąsiad działki, a później trzeba wystąpić do agencji, czy nie są zainteresowani. Jeśli nie będą to wtedy można sprzedać komu się podoba.... tak słyszałem...

To to już z 10 lat albo więcej jest i to z urzędu powiadamiany jest ANR przez notariusza. To jest po to aby nie wypisywać głupot na umowach notarialnych, bo jak ktoś ma kasę, a nie ma jak udowodnić legalności jej pochodzenia to zaniżało się ceny w akcie notarialnym i po sprawie. W takim przypadku agencja spłaci kupującego i przejmuje ziemię.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

5,675

Grzegorz89 napisał/a:

Właśnie miałem propozycję kupna na jesieni i nie wiem, czy przez te nowe przepisy nie będzie pozamiatane...
Pajej masz ule? Bo braciak robi korpusowe ze styroduru.

tez mam dogadany kawałek, ale sasiaduję z tym przez miedze wiec moze nie bedzie problemów.
uli nie mam. jakie robi wielkopolskie? bo chyba takie najbardziej mi pasuja

5,676

MAREKPE napisał/a:
Grzegorz89 napisał/a:

To to już z 10 lat albo więcej jest i to z urzędu powiadamiany jest ANR przez notariusza. To jest po to aby nie wypisywać głupot na umowach notarialnych, bo jak ktoś ma kasę, a nie ma jak udowodnić legalności jej pochodzenia to zaniżało się ceny w akcie notarialnym i po sprawie. W takim przypadku agencja spłaci kupującego i przejmuje ziemię.

http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,4 … lnego.html

http://isap.sejm.gov.pl
/Download;jsessionid=804017E253061196A8390568C4D9C5EE?id=WDU20030640592&type=3

5,677

Ule wielkopolskie.
Zacząłem czytać, ale chyba już późno. Ogólnie sami tworzą prawo zbyt zawiłe a później poprawiają w nieskończoność.

5,678

Z racji ostatnich wydarzeń potrzebuję wiedzy na temat monitoringu posesji tzn. 4 kamerki +rejestrator może być po kablu ewentualnie wfi ma działać też w nocy i być w miarę tanie chociaż tanio kupujesz płacisz dwa razy, może ktoś obczajony w temacie coś podpowie co wybrać

5,679

Grzegorz89 napisał/a:

Ule wielkopolskie.
Zacząłem czytać, ale chyba już późno. Ogólnie sami tworzą prawo zbyt zawiłe a później poprawiają w nieskończoność.

bede pamietał

5,680

sfera napisał/a:

Z racji ostatnich wydarzeń potrzebuję wiedzy na temat monitoringu posesji tzn. 4 kamerki +rejestrator może być po kablu ewentualnie wfi ma działać też w nocy i być w miarę tanie chociaż tanio kupujesz płacisz dwa razy, może ktoś obczajony w temacie coś podpowie co wybrać

Nie dalej jak miesiąc temu modernizowałem w pracy monitoring.
1. Rejestrator lub komputer. Komputer musi być wyposażony w specjalne karty. Miałem na komputerze i nie polecam - komp się wiesza, restartuje ... a urządzenie ma chodzić przecież bez przerwy. Polecam rejestrator. 4 Kanałowy spokojnie kupisz za 400 stówki. Im większy dysk tym więcej dni zapisu. Dla przykładu - rejestrator z 16 kamerami 2MP HD, dysk 2TB (terabajty) i przechowamy obraz ok 12 dni.
2. Przewody, WI-FI. Wedle uznania ale bezprzewodowo będzie drożej. Przed modernizacją miałem na koncentryku i tu trzeba mieć zaciskarkę i specjalne końcówki i po koncentryku nie pociągniemy zasilania. Zmieniłem na skrętkę. Jest tania, nie wymaga zaciskarki i na jednym kablu możemy mieć kilka kamer łącznie z zasilaniem. Na jednej żyłce mamy obraz z kamery a na drugiej zasilanie do kamery, a mamy 8 żyłek w skrętce. Do zasilania kamer wystarczy jeden zasilacz pod który podłączymy kilka kamer.
3. Kamery. Jeśli mają to być kamery zewnętrzne to niestety będą sporo droższe od tych wewnętrznych. Za wewnętrzną średniej jakości trzeba dać ok 200 zł. Zewnętrzna musi mieć "grzałkę" aby nie parowała no i musi widzieć w nocy. Tu ogranicza cię tylko kasa - im więcej wydasz tym lepsza kamera a co za tym idzie bardziej wyrazisty obraz - nie ma co oszczędzać.
Temat rzeka, jak coś konkretnego potrzebujesz to pytaj. Ale nawet najlepszy monitoring nic nie poradzi jak złodziej w kominiarce przyjdzie.

gg 5118068