Odp: GG FORUMOWE
ja tak mialem w zeszłym roku jesienia, tez w traktorze jak rzepak pryskałem, myslałem ze schodze, wszystko przemeczenie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Strony Poprzednia 1 … 282 283 284 285 286 … 593 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ja tak mialem w zeszłym roku jesienia, tez w traktorze jak rzepak pryskałem, myslałem ze schodze, wszystko przemeczenie
Słyszałem że to może być nagły spadek cukru i człowiek mdleje... A później wszystko wraca do normy...
Czas trochę odpocząć. Weź sobie dzień wagary i naladuj baterie. Życie ma się tylko jedno .
Jutro mam odnowienie opryskiwacza. Po pięciu latach już nie pamiętam co tam było! Trudne to?
Każdy zdaje !
czy jest na forum jakis pszczelarz?
A co chcesz od pszczelarza?
czy jest na forum jakis pszczelarz?
Jest
Panowie weszły już te przepisy odnośnie obrotem ziemią? Poniekąd prawo pierwokupu, ma sąsiad działki, a później trzeba wystąpić do agencji, czy nie są zainteresowani. Jeśli nie będą to wtedy można sprzedać komu się podoba.... tak słyszałem...
Ja właśnie wracam z agencji. Nie wiem czy weszły czy lada dzień wejdą.Jedno jest pewne, nawet radca prawny ma problem z ogarnięciem tego. Z tego co mówił mi pracownik ANR nie obejdzie się bez dodatkowych rozporządzeń, jest jeszcze dużo niejasności, zapisów które można dwojako interpretować. Wspomniał coś o komisjach szacujących..... Kto chce niech szybko kombinuje i kupuje bo bo róznie może być. W ANR robią taaaaaaakie oczy jak zapoznają się z tym co ich czeka.
A co chcesz od pszczelarza?
Mam ochote w przyszłym roku postawic 3 ule na własny uzytek i pytam czy wrazie czego ktos mi podpowie
Właśnie miałem propozycję kupna na jesieni i nie wiem, czy przez te nowe przepisy nie będzie pozamiatane...
Pajej masz ule? Bo braciak robi korpusowe ze styroduru.
Myślę że komisja szacująca będzie taka że nie płacisz za całą ziemie tylko tak jak masz 10ha pola a w nim:
- 1.5ha - V kl gleby
- 2.5ha - VI kl gleby
- 4ha - IV kl gleby
- 2ha - Las
I za każdą klasę i za las płacisz jak by oddzielnie.. Nie za całe pole jak było...
Panowie weszły już te przepisy odnośnie obrotem ziemią? Poniekąd prawo pierwokupu, ma sąsiad działki, a później trzeba wystąpić do agencji, czy nie są zainteresowani. Jeśli nie będą to wtedy można sprzedać komu się podoba.... tak słyszałem...
To to już z 10 lat albo więcej jest i to z urzędu powiadamiany jest ANR przez notariusza. To jest po to aby nie wypisywać głupot na umowach notarialnych, bo jak ktoś ma kasę, a nie ma jak udowodnić legalności jej pochodzenia to zaniżało się ceny w akcie notarialnym i po sprawie. W takim przypadku agencja spłaci kupującego i przejmuje ziemię.
Właśnie miałem propozycję kupna na jesieni i nie wiem, czy przez te nowe przepisy nie będzie pozamiatane...
Pajej masz ule? Bo braciak robi korpusowe ze styroduru.
tez mam dogadany kawałek, ale sasiaduję z tym przez miedze wiec moze nie bedzie problemów.
uli nie mam. jakie robi wielkopolskie? bo chyba takie najbardziej mi pasuja
Grzegorz89 napisał/a:Panowie weszły już te przepisy odnośnie obrotem ziemią? Poniekąd prawo pierwokupu, ma sąsiad działki, a później trzeba wystąpić do agencji, czy nie są zainteresowani. Jeśli nie będą to wtedy można sprzedać komu się podoba.... tak słyszałem...
To to już z 10 lat albo więcej jest i to z urzędu powiadamiany jest ANR przez notariusza. To jest po to aby nie wypisywać głupot na umowach notarialnych, bo jak ktoś ma kasę, a nie ma jak udowodnić legalności jej pochodzenia to zaniżało się ceny w akcie notarialnym i po sprawie. W takim przypadku agencja spłaci kupującego i przejmuje ziemię.
http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,4 … lnego.html
http://isap.sejm.gov.pl
/Download;jsessionid=804017E253061196A8390568C4D9C5EE?id=WDU20030640592&type=3
Ule wielkopolskie.
Zacząłem czytać, ale chyba już późno. Ogólnie sami tworzą prawo zbyt zawiłe a później poprawiają w nieskończoność.
Z racji ostatnich wydarzeń potrzebuję wiedzy na temat monitoringu posesji tzn. 4 kamerki +rejestrator może być po kablu ewentualnie wfi ma działać też w nocy i być w miarę tanie chociaż tanio kupujesz płacisz dwa razy, może ktoś obczajony w temacie coś podpowie co wybrać
Ule wielkopolskie.
Zacząłem czytać, ale chyba już późno. Ogólnie sami tworzą prawo zbyt zawiłe a później poprawiają w nieskończoność.
bede pamietał
Z racji ostatnich wydarzeń potrzebuję wiedzy na temat monitoringu posesji tzn. 4 kamerki +rejestrator może być po kablu ewentualnie wfi ma działać też w nocy i być w miarę tanie chociaż tanio kupujesz płacisz dwa razy, może ktoś obczajony w temacie coś podpowie co wybrać
Nie dalej jak miesiąc temu modernizowałem w pracy monitoring.
1. Rejestrator lub komputer. Komputer musi być wyposażony w specjalne karty. Miałem na komputerze i nie polecam - komp się wiesza, restartuje ... a urządzenie ma chodzić przecież bez przerwy. Polecam rejestrator. 4 Kanałowy spokojnie kupisz za 400 stówki. Im większy dysk tym więcej dni zapisu. Dla przykładu - rejestrator z 16 kamerami 2MP HD, dysk 2TB (terabajty) i przechowamy obraz ok 12 dni.
2. Przewody, WI-FI. Wedle uznania ale bezprzewodowo będzie drożej. Przed modernizacją miałem na koncentryku i tu trzeba mieć zaciskarkę i specjalne końcówki i po koncentryku nie pociągniemy zasilania. Zmieniłem na skrętkę. Jest tania, nie wymaga zaciskarki i na jednym kablu możemy mieć kilka kamer łącznie z zasilaniem. Na jednej żyłce mamy obraz z kamery a na drugiej zasilanie do kamery, a mamy 8 żyłek w skrętce. Do zasilania kamer wystarczy jeden zasilacz pod który podłączymy kilka kamer.
3. Kamery. Jeśli mają to być kamery zewnętrzne to niestety będą sporo droższe od tych wewnętrznych. Za wewnętrzną średniej jakości trzeba dać ok 200 zł. Zewnętrzna musi mieć "grzałkę" aby nie parowała no i musi widzieć w nocy. Tu ogranicza cię tylko kasa - im więcej wydasz tym lepsza kamera a co za tym idzie bardziej wyrazisty obraz - nie ma co oszczędzać.
Temat rzeka, jak coś konkretnego potrzebujesz to pytaj. Ale nawet najlepszy monitoring nic nie poradzi jak złodziej w kominiarce przyjdzie.
Strony Poprzednia 1 … 282 283 284 285 286 … 593 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo