Temat: podłączenie dodatkowego rozdzielacza zt 323a
mam pytanie jak podłączyć dodatkowy rozdzielacz w zt 323
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Układ hydrauliczny » podłączenie dodatkowego rozdzielacza zt 323a
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
mam pytanie jak podłączyć dodatkowy rozdzielacz w zt 323
Ile potrzebujesz dodatkowych sekcji?
jeśli max 2 sekcje to można zrobić taki patent. poszukaj oryginalnego rozdzielacza do forsza i z niego wymontuj 2 sekcje ktore dołożysz do oryginalnego rozdzielacza w ciagniku. Tylko że szpilki którymi skreca sie caly rozdzielacz muszą być twarde czyli minimum klasa 10.9
Ja tak właśnie zrobiłem ale ciagnik jest jeszcze nie poskładany i nie mam jak przetestować tego
zawór dwudzielny.
Zasilanie dokładanego rozdzielacza dołączasz w miejsce gdzie ma spływ rozdzielacz z forsza, a spływ z dokładanego dołączasz do spływu w dowolne miejsce np do rury którą odkręciłeś od spływu rozdzielacza z forsza. Innymi słowy łączysz rozdzielacze szeregowo, wylot z forsza podłączasz do zasilania dokładanego rozdzielacza, a spływ z dokładanego w dowolne miejsce do skrzyni oczywiście
ten sposób ujbana odpada ponieważ już mam dołożoną sekcję a potrzebuję jeszcze dwóch
Możesz dołożyć więcej sekcji.Gościu z tyłu forsza zamontował hds-a na potrzeby prac leśnych,zasilał go rozdzielaczem z dołożonymi sekcjami. W sumie miał ich osiem więc chyba można.
...Gościu z tyłu forsza zamontował hds-a na potrzeby prac leśnych,zasilał go rozdzielaczem z dołożonymi sekcjami. W sumie miał ich osiem więc chyba można.
Masz może zdjęcia tego egzemplarza? albo jakiegoś linka do zdjęć?
Też chętnie zobaczyłbym tego forsza z hds-em z tyłu?
ja mam założone 3 dodatkowe sekcje - 2 działające w obie stronę i jedną tylko w jedną stronę - do podnoszenia. Zrobiłem tak - za pompą przed starym rozdzielaczem ma zawór trójdrożny. Z zawodu jedna droga idzie na stary rozdzielacz a druga na nowy. Z oby spływ na stary spływ. I teraz jeśli chcę używać podnośnika i stary rozdzielacz to zawór w jedna stronę a jeśli drugi - to zawór w drugą stronę. I tyle.
Daj jakieś foto tego
Zasilanie dokładanego rozdzielacza dołączasz w miejsce gdzie ma spływ rozdzielacz z forsza, a spływ z dokładanego dołączasz do spływu w dowolne miejsce np do rury którą odkręciłeś od spływu rozdzielacza z forsza. Innymi słowy łączysz rozdzielacze szeregowo, wylot z forsza podłączasz do zasilania dokładanego rozdzielacza, a spływ z dokładanego w dowolne miejsce do skrzyni oczywiście
Zdaje egzamin takie podłączenie, nie wpłynęło to negatywnie na pracę oryginalnego, nie dzieją się jakieś cyrki z operowaniem dźwignią podnośnika, olej się nie grzeje ???
proszę o odpowiedź :beer:
Helmut rzadko zagląda na FF to i odpowiedzi szybkiej nie dostanę. Może któryś z kolegów ma też doświadczenie z podłączaniem dodatkowego rozdzielacza ? forsz ma specyficzny rozdzielacz i nie chcę narozrabiać w hydraulice.
A nie lepiej dołożyć kolejną oryginalną sekcję? Kiedyś tak zaglądałem i jak bym potrzebował więcej sekcji to wywaliłbym rozdzielacz hamulców bo on jest potrzebny jak k...ie dziecko i jest pole manewru nawet na dwie trzy sekcje dodatkowe. Nawet wala się u mnie kilka rozdzielaczy to by coś wybrał.
:stu: nie pomyślałem że można by wywalić to ustrojstwo od hamulców, no i miejsce by było. Rozdzielacz bułgarski na allegro zamówiłem rano :stu:
ja też mam zamiar skasowac ten roździelacz bo tylko się hamulce psują od niego wiecznie sie zapowietrzają
ja już dawno to wywaliłem i też mam zamiar dołożyć sekcje do tuza
tomek a jak podłączyłes hamulce sorry nie ten temat ale tylko jedna odpowiedź mile widziane foto i nie drąże tematu hamulcy tutaj
jutro zobaczę
z góry wielkie dzieki
jak patrzyłem to po prostu przewody co szły na dzielnik dałem do pompki hamulcowej tylko tam jest zaworek na przednie koła żebyś go ostawił.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Układ hydrauliczny » podłączenie dodatkowego rozdzielacza zt 323a
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo